Hovedinnhold

Kygos eventyrår!

<p>MILLIARD-MANNEN: Kyrre «Kygo» Gørvell-Dahll har som første Spotlight-artist rundet en milliard streams på Spotify. Her fra Bergenfest tidligere ifjor.</p>

MILLIARD-MANNEN: Kyrre «Kygo» Gørvell-Dahll har som første Spotlight-artist rundet en milliard streams på Spotify. Her fra Bergenfest tidligere ifjor.

Foto: Hallgeir Vågenes, VG
Kyrre Gørvell-Dahll (24) ble den store vinneren under Spellemann-festen. Som han har vært i hele 2015.

Denne saken handler om:

Ikke siden a-has glansdager for tredve år siden har det vært like stort internasjonalt oppstuss rundt en norsk artist. Med tanke på at Kygo debuterte så sent som i desember 2014, må 2015 ha fortonet seg som å være på et ekspresstog i vill fart mot stjernene for unggutten fra Fana.

Bakgrunn: Spellemann 2015 – her er vinnerne

Her er noe av det Kygo opplevde i året som til slutt kronet han til Årets Spellemann:

I januar starter han året med å kritisere nettopp Spellemannprisen, blant annet for å utelate store, norske elektroniske navn som Todd Terje og Cashmere Cat, samt for ikke å ha en egen remiks-kategori.

– Remikser blir ofte større hits enn originallåtene, uttalte Kygo til VG.

Les også: Kygo stjal showet hos Ellen

Konge på Facebook

Nordmenn får i hvert fall med seg det han sier; samme måned gikk Kygo til topps i antall følgere på Facebook i Norge, med 1,4 millioner. I dag har han plusset på ytterligere 200.000 følgere.

I mars kom hans hittil største hit ut, «Stole The Show». Med denne blir Kygo historisk på VG-lista, ettersom både hans første og andre single går rett til topps på Norges offisielle hitliste. Ingen, hverken norske eller internasjonale artister, har tidligere utført den samme bragden.

I august går like godt hans tredje single, «Nothing Left», også rett til topps. Kygos historiske hat trick på VG-lista er et faktum.

<p>I CELEBERT SELSKAP: Tidligere i år fikk talkshow-stjernen Ellen DeGeneres besøk av den norske 24-åringen Kyrre Gørvell-Dahl alias Kygo.</p>

I CELEBERT SELSKAP: Tidligere i år fikk talkshow-stjernen Ellen DeGeneres besøk av den norske 24-åringen Kyrre Gørvell-Dahl alias Kygo.

I mars er han også hovednavn på Ultra iMiami, en av verdens største festivaler for elektronisk musikk, der han også hadde skrevet temalåten for hele festivalen, «ID».

Utover i 2015 spiller han på flere store amerikanske festivaler, deriblant Coachella og Miami Music Week, og fyller hele arenaer i USA. Nylig spilte han for 19.000 i Barclays Center i New York.

I juni blir det klart at Kygo har fått det eksklusive tilbudet om å bli frontfigur for Apples nye strømmetjeneste. Da er han for lengst kåret til Spotifys Breakout Artist of 2015.

Erklært unik av Billboard

Under Bergenfest vet bergenserne å sette pris på en av sine egne og omgjør et helt hotell til ære for Kygo, som får sin egen minifestival, «Kygo Hotel».

En ordentlig festival får han til sommeren, da han kurerer Cloud Nine-festivalen på Bergenhus festning.

Ekspresstoget haster videre i andre halvdel av 2015. Roskilde-festivalen blir en braksuksess, og i juli erklærer bransjebibelen Billboard at Kygo er unik.

Betalingen kommer i september; da går Kygo inn på Billboards 92. plass, samtidig som hans remiks av a-has klassiske «Take On Me» også går inn igjen på dance-listene til Billboard.

Kygos musikk – og Aurora Aksnes' – innlemmes i verdens største sportsspill, FIFA. Samme måned får vi et innblikk i at ikke bare «vanlige» folk elsker musikken hans når Lindsay Lohan instagrammerer et bilde med Kygo fra et London-nachspiel.

I oktober er det Kronprinsesse Mette-Marit som møter Kygo i New York. – En flott gutt, konkluderer hun.

Musikk med John Legend

Senere i måneden lager Kygo musikk med John Legend, som også dukker opp på scenen sammen med bergenseren.

Desember er også hektisk. Da avslører blant annet Scooter Braun–Justin Biebers manager gjennom hele karrieren–at han aktivt jaktet på å få Kygo i artiststallen.

Kygo får endelig også en sjelden tillatelse fra Marvin Gayes familie til å remikse «Sexual Healing», men høydepunktet er trolig at han–som en av en håndfull artister–passerer en milliard streams på Spotify.

Da har vi ikke glemt at Kygo og a-ha skaper fest for flere titalls millioner seere under Nobelkonserten.

I 2016 har han ikke tenkt å slappe så mye av; han har allerede vært gjest hos Ellen DeGeneres og har unnskyldt seg for at han måtte takke nei til helgens Spellemannpris på grunn av en prestisjetung jobb under X Games i Aspen.

Alt dette altså, knappe to uker før debutalbumet hans i det hele tatt blir utgitt. Dette albumet deler navn med hans kommende festival, «Cloud Nine».

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Rampelys

Se neste 5 fra Rampelys