Hovedinnhold

«Skrik»-tyven Pål Enger åpner kunstutstilling

- Jeg er mer nervøs nå enn kvelden før jeg stjal «Skrik»

LIKER STERKE FARGER: Pål Enger (43) angrer på sin lange forbryterkarriere, og vil gjøre noe som hans fire barn på 2, 15, 16, og 20 år kan være stolte av. Nå debuterer han som kunstner med fargesterke bilder. Foto: Espen Braata, VG.
LIKER STERKE FARGER: Pål Enger (43) angrer på sin lange forbryterkarriere, og vil gjøre noe som hans fire barn på 2, 15, 16, og 20 år kan være stolte av. Nå debuterer han som kunstner med fargesterke bilder. Foto: Espen Braata, VG.
(VG Nett) Pål Enger (43) er mest kjent for å ha stjålet Munch-malerier. Lørdag debuterer han selv som kunstner.

- Jeg er mer nervøs nå, enn kvelden før jeg stjal «Skrik», sier Pål Enger, og legger til:

- Jeg vil bli kjent for å lage bilder, ikke bare rappe dem.

- Så kan de fire barna mine og moren min få noe å være stolt av. Jeg har fire barn med fire forskjellige mødre fra fire land, sier han.

En rekke fargesterke malerier møter oss når vi besøker ham i kameratens villa i Oslo.

- Han har verdens største signatur, fleiper kameraten.

- Så er den jo også PENGER, smiler P (ål) ENGER, som forklarer at den tar så stor del av bildet fordi den er som en viktig del av maleriet.

Les også: - Gjemte «Skrik» i stuebordet 

- Kan ikke tegne

På et bilde står det P. ENGER over hele det store maleriet.

- Det var jo mest på kødd, da, sier han.

- Jeg maler mest abstrakt, for jeg kan jo ikke tegne, selv om jeg i ett maleri her forsøker å male litt figurativt, sier Enger.

I Frognerveien 12 i Oslo har han betalt 15 000 kroner for å leie et lite lokale en uke.

- Jeg regner med å selge alle 12 maleriene som koster mellom 18000 og 40000 kroner på lørdag, så det spiller ikke så stor rolle at det bare er en uke. Jeg blir i hvert fall skuffet om ikke over halvparten av bildene er solgt den første kvelden, sier Enger.

Pål Enger har måttet låne penger for å få til utstillingen. Han forteller at utstillingen starter med at han viser en film han har laget på tomten til hytta til Edvard Munch i Åsgårdstrand.

- Nyskapende

- Og jeg har rollen som bohemen Hans Jæger, sier han.

- Men er det ikke et stort handikap og nesten umulig å leve som kunstner dersom du ikke kan tegne?

- Nei, jeg er ikke så opptatt av landskap. Det kan man jo bare fotografere. Jeg er opptatt av å lage dekorative bilder med fine farger. Se, jeg har brukt byggeskum i bildene. Det må være nyskapende. Det vet jeg ikke om noen har gjort før. Jeg synes ikke mine malerier er dårligere enn mange du ser rundt i galleriene i Oslo, sier Enger.

- Hva lever du av nå?

- Har solgt en del bruktbiler, men det blir litt trøbbel fremover siden jeg ikke har lappen. Jeg ble tatt i fyllekjøring for en uke siden. I dag forsøker jeg å leve av å selge brukte ting. Har vært mye på Vestkanttorget på lørdager. Jeg er kremmer, sier Pål Enger.

Les flere kjendissaker på vg.no/rampelys .

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Rampelys

Se neste 5 fra Rampelys