Hovedinnhold

Nytt Munch-museum bygges i Bjørvika

NYBYGG: Her er en tidligere tegning av det planlagte Lambda-bygget i Bjørvika i Oslo. Foto: Scanpix
NYBYGG: Her er en tidligere tegning av det planlagte Lambda-bygget i Bjørvika i Oslo. Foto: Scanpix
(VG Nett) Det nye Munch-museet skal ligge i Bjørvika, der Lambda-museet var planlagt.

Fakta om nytt Munch-museum
 • 28. mai 2008 gikk bystyret inn for at Munch-museet og Stenersenmuseet skal samlokaliseres i nytt bygg i Bjørvika. Tidligere forslag om å flytte Munch-museet var blitt nedstemt i 2002 og 2005.
 • 27. mars 2009 vant det spanske arkitektkontoret Herreros Arquitectos arkitektkonkurransen om nytt museumsbygg med utkastet «Lambda».
 • SV vedtok senere at de var imot prosjektet. Også Rødt var mot. KrF var for Bjørvika, men mot Lambda.
 • Flertallet raknet rett før valget i 2011, da Frp snudde og trakk støtten til Lambda. Partiet valgte å tre ut av byrådet på grunn av saken.
 • 11. november inngikk opposisjonen (Frp, Ap, SV, Miljøpartiet og Rødt) en avtale om å få utredet alternativer både på Tullinløkka og Tøyen innen 1. juli 2012.
 • 28. mai 2013 offentliggjorde bystyregruppene til Høyre, Venstre, SV og KrF enighet om å plassere det nye Munch-museet i Bjørkvika, mot at Tøyen opprustes med blant annet grøntarealer, nytt badeland og en kulturstasjon.
 • Det er Lambda som blir valgt som nytt museum.
 • Lambda-prosjektet har foreløpig kostet mer enn 110 millioner kroner.
  Kilde: VG
  Slik vil de ruste opp Tøyen-området:
 • Tøyen Vitenpark, med et nytt vitensenter, etableres.
 • Partiene ønsker også å gå i dialog med Norsk teknisk museum om samlokalisering med byens nye vitensenter på Tøyen.
 • Vitenparken, som også inkluderer også Botanisk hage og Universitetets museer, skal bidra til å gjøre Tøyen skole til en pioneer innen naturfag, miljøfag og estetiske fag. Tøyen skole skal ha utvidede åpningstider fra høsten 2013 og elevene skal tilbys gratis kjernetid i SFO og få halv pris på Tøyenbadet fra 2014.
 • Satsingen underbygges av at Oslo musikkskole skal øke sin kapasitet med 700 nye plasser, blant annet gjennom etablering av en ny kulturstasjon på Tøyen.
 • Tøyensenteret og Tøyen T-banestasjon skal rustes opp.
 • Antallet kommunale boliger på Tøyen reduseres, men det skal etableres netto minst 600 nye kommunale leiligheter i Oslo frem til 2017.
 • Det skal bygges nytt badeland i kommunal regi på Tøyen, som planlegges ferdigstilt samtidig med det nye Munch-museet
 • Det etableres et sammenhengende grønt- og parkdrag over Finnmarksgata og en ny friluftsscene i området.

  Kilde: Oslo kommune


Bystyregruppene til Høyre, Venstre, SV og KrF er endelig enige om plasseringen av nytt Munch-museum.

SV har frem til nå vært imot plasseringen, men har nå snudd. Årsaken er at de har kommet til enighet med byrådet om en ny områdeutvikling på Tøyen i Oslo, hvor Munch-museet ligger i dag.

- SV har sagt ja til bygging av Lambda-museet i Bjørvika. I bytte mot en 10 punktsplan for Tøyen, som handler om blant annet å utvikle Tøyenparken videre, sier gruppeleder Marianne Borgen i bystyregruppen til Oslo SV.

Lenge fastlåst

Det nye bygget skal være klart i 2018, og saken skal behandles i finanskomiteen onsdag. Senere skal det opp i bystyret.

Situasjonen har vært fastlåst fordi Oslo kommune ikke har klart å bli enig med seg selv om lokalisering og organisering av museet som i dag ligger på Tøyen.

- Det har vært viktig for SV å sikre Munch-samlingen, og gjøre den tilgjengelig for publikum, og å sørge for en byutvikling av Tøyen, sier Borgen.

I avtalen ligger det også at bemanningsnormen skal gjeninnføres i Oslo-barnehagene fra neste år.

Lambda er tenkt plassert på Paulsenkaia, og representerer vinnerkonseptet til Herreros Arquitectos fra Spania. Planen var at prosjektet skulle huse både Munch-museet og Stenersensamlingen.

- Som alle forstår så har det vært en krevende prosess, og vi er veldig glad for å få på plass en løsning. Dette vil prege byen i fremtiden, og forvalter gjennom arven etter Munch en unik del av norsk kulturhistorie, sier byrådsleder Stian Berger Røsland.

Les også: Tajik villig til å punge ut for nytt Munch-museum

- Sluttstrek

Det har vært langvarig strid og til dels kaos hvor det nye museet skal ligge. I fjor høst ville ingen av de store partiene vike en tomme for å finne en løsning på hvordan milliardkunsten til Edvard Munch skulle bevares.

- Vi mener Lambda er det beste alternativet. Det har vært mange ulike syn, og ikke mulig åskaffe flertall før i dag. For å komme hit har vi hevet oss over en langvaring partipolitisk strid, sier byrådsleder Røsland.

- Vi setter en sluttstrek for diskusjonen om plassering og utformingen av Munch-museet, sier han.

- I Krf er vi ikke ikke helt fremmede for tanken om mirakler, og det har sett ut som om Munch-museet trengte et mirakel. Men politikk er det muliges kunst, og det har vi klart i dag, sier KrFs gruppeleder Erik Lunde.

Ikke orientert

Carl I. Hagen sier til VG at Fremskrittspartiet ikke var orientert om avtalen. Bystyregruppen skal ha et møte i ettermiddag for å drøfte det som kom frem på pressekonferansen.

Munch-direktøren har vært en varm tilhenger av Lambda som nytt Munch-museum i Bjørvika

- Det er en flott dag ikke bare for Munch-museet, men også for Oslo og Norge, sier direktør Stein Olav Henrichsen til NTB.

Les hele den signerte avtalen her

ENIGE: Oslopolitikerne la frem avtalen tirsdag. Her er byrådsleder Stian Berger Røsland på talerstolen. Foto: Jan Petter Lynau
ENIGE: Oslopolitikerne la frem avtalen tirsdag. Her er byrådsleder Stian Berger Røsland på talerstolen. Foto: Jan Petter Lynau

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Rampelys

Se neste 5 fra Rampelys