Hovedinnhold

Norsk scientologiekspert: - Hun vet for mye

Derfor blir Katie Holmes forfulgt av Scientologikirken

MUNNEN LUKKET: Scientologi-kritiker Andreas Heldal-Lund tror ikke Katie Holmes vil si noe negativt om kirken som Tom Cruise engasjerer seg i. Foto: AP PARKERT.
MUNNEN LUKKET: Scientologi-kritiker Andreas Heldal-Lund tror ikke Katie Holmes vil si noe negativt om kirken som Tom Cruise engasjerer seg i. Foto: AP PARKERT.
(VG Nett) Da Katie Holmes giftet seg med Tom Cruise, giftet hun seg også med Scientologikirken. Nå slåss hun for å løsrive seg fra begge.

For noen dager siden kom nyheten om at Katie Holmes har søkt om skilsmisse fra ektemannen Tom Cruise.

Ifølge kilder nettstedet TMZ har vært i kontakt er engasjementet til Cruise i den omstridte kirken, mye av grunnen til at Holmes nå går fra ham.

Det er i så tilfelle ikke uproblematisk for Scientologikirken, som ifølge nettstedet TMZ nå har representanter som fotfølger Holmes døgnet rundt. TMZ har offentliggjort bilder av to biler som har holdt seg rundt leiligheten hennes den siste uken, og forteller også at Holmes har byttet ut sikkerhetsvaktene sine fordi de angivelig har et litt for tett forhold til Cruise.

Scientologikirken i USA benekter at de forfølger henne. Men norske Geir Isene, som var medlem av Scientologikirken i 25 år, tror at det er veldig sannsynlig.

- Hun vet for mye

- Da jeg hoppet av, opplevde jeg også å bli fotfulgt av det jeg tror enten var medlemmer av kirken eller privatetterforskere i en periode. Dette fordi jeg ble ansett som en trussel mot kirken, akkurat som Holmes blir nå, bare at hun er det i en mye større skala, forteller han.

- Holmes er en stor risiko for kirken, fordi hun vet for mye. Hun kan for eksempel dokumentere hvordan Cruise blir behandlet av Scientologikirken. Utad liker de å gi inntrykk av at alle medlemmer blir behandlet likt, men det stemmer jo ikke. Cruise får helt klart særbehandling av ledelsen, sier Isene.

Isene bestemte seg for å hoppe av etter å ha fått et negativt inntrykk av lederen David Miscavige da de møttes i 2006. Isene hadde da brukt 22 år og 1,5 millioner kroner på å oppnå OT VIII, det høyeste spirituelle nivået innad i organisasjonen.

VG Nett har gjentatte ganger forsøkt å få tak i representanter for den norske scientologikirken både via epost og telefon uten hell.

Sverting

Isene forklarer at en eventuell fotfølging av Holmes kan ha to funksjoner.

- For det første kan slik forfølging oppfattes som skremmende og svært ubehagelig, de maner frem en slags rasjonell paranoia som er psykisk utmattende. For det andre er de på jakt etter ting de kan sverte henne med. Finner de noe, vil dette bli dokumentert og offentliggjort i organisasjonens Freedom Magazine, for å diskreditere henne overfor eksisterende medlemmer, sier han.

EKS-SCIENTOLOG: Geir Isene var medlem av Scientologkirken i 25 år. Foto: Robert S. Eik
EKS-SCIENTOLOG: Geir Isene var medlem av Scientologkirken i 25 år. Foto: Robert S. Eik


Isenes påstander bekreftes av Andreas Heldal-Lund, landets mest profilerte scientologi-kritiker, som driver nettstedet Operation Clambake. Men han tilbakeviser at det skal være problemfylt å skille seg innad i scientologikirken, som blant annet den britiske avisen Daily Mail har antydet.

- Det er først når noen vil bryte med kirken samtidig, at det blir vanskelig og ubehagelig, sier han.

- Fryktet for datteren

Ifølge TMZ var det frykten for at datteren Suri skulle bli indoktrinert av kirken, som var avgjørende for Holmes da hun ba om skilsmisse. Cruise skal ha ønsket å sende datteren på kurs hos elite-scientologene Sea Organization.

De såkalte «Sea Org»-kursene beskrives som en nådeløs «boot camp», dit medlemmer helt ned i femårsalderen kan bli sendt i lang tid, uten foreldre, for å lære om scientologi.

Da Holmes ble klar over dette, og protester ikke førte frem, var det angivelig dråpen som fikk begeret til å flyte over.

- Hvis dette stemmer, skjønner jeg Holmes svært godt. Disse leirene minner om rigide militærskoler, der barn blir mentalt manipulert til å tro på Hubbards lære. Den som tviler eller stiller spørsmål, får beskjed om at det er dem det er noe galt med, siden de ikke tror. De blir også fortalt at de er mislykket og utsatt for sterkt psykisk press for å bøye seg, forteller Andreas Heldal-Lund.

Stille i dørene

Selv om sladreblader over hele verden nå klør etter mer informasjon om omstendighetene rundt skilsmissen, tror han at Holmes antagelig aldri vil si noe negativt om Scientologikirken offentlig.

- På samme måte som Nicole Kidman aldri har ytret et ord om organisasjonen, selv om den åpenbart var en kilde til konflikt mellom henne og Cruise, vil nok Holmes også gå stille i dørene. Hennes førstepri nå er datteren, og hun vil nok heller bruke tausheten sin som et forhandlingskort for å få en best mulig omsorgsavtale med eksmannen, spår Heldal-Lund.

Og ifølge Marty Rathbun, som var Cruises spirituelle rådgiver i Scientologikirken i en årrekke før han hoppet av i 2004, er det Holmes som er i den sterkeste forhandlingsposisjonen.

- Cruise burde få skilsmissen overstått så fort og så stille som mulig, og gi Katie det hun vil ha, sier han til nettutgaven av det New York-baserte tidsskriftet Village Voice.

Skulle filmstjernen nå bestemme seg for å gå i strupen på Holmes for å slåss for omsorgen for datteren og sikre at hun fortsetter som scientolog, vil det være en PR-katastrofe både for Cruise og Scientologikirken, mener Rathbun.

- Han er en idiot hvis han ikke lar Holmes få beholde hovedomsorgen for Suri, og selv nøye seg med besøksrett, slår han fast.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Rampelys

Se neste 5 fra Rampelys