Hovedinnhold

Wenche Foss bisettes mandag

Kong Harald og dronning Sonja vil være til stede

DYPT SAVNET: Wenche Foss ble 93 år. Foto: Trond Solberg Foto:
DYPT SAVNET: Wenche Foss ble 93 år. Foto: Trond Solberg Foto:
(VG Nett) Wenche Foss ønsket å få sin siste avskjed i Oslo Domkirke. Hun får ønsket oppfylt når hun bisettes mandag 4. april.

Denne saken handler om:

Ifølge NTB vil bisettelsen foregå kl. 14.00 .
Wenche Foss visste at hun skulle dø, og hun hadde selv planlagt begravelsen  til siste detalj. Bare datoen gjensto.

Nå er det også bestemt at Norge skal ta farvel med den folkekjære divaen som sovnet stille inn  på Diakonhjemmet i hovedstaden mandag - 93 år gammel, mandag 4. april.

Samtidig bekreftes det offisielt i dag at bisettelsen skal finne sted i Oslo Domkirke.

- Ja, det er bestemt, og det er jeg som skal ha ansvaret. Utover det har jeg ingen kommentar, sier tidligere biskop Gunnar Stålsett (75) til VG Nett.

Kong Harald og dronning Sonja vil være til stede under bisettelsen, ifølge NTB.

Foss er den fjerde kvinnen siden 1949, som begraves på statens bekostning.

- Vi har en oversikt som går tilbake til 1949. Ordningen har kanskje eksistert før det, men det er det ingen som har skrevet historien om, opplyste seniorrådgiver Øivind Østang ved Statsministerens kontor til NTB tirsdag.

Etter Foss' ønske skal Arve Tellefsen spille i bisettelsen. Det samme skal divaen selv. Hun planla at et opptak av Bjørnstjerne Bjørnsons «Ingerid Sletten», der hun akkompagneres av Robert Levin, skulle spilles til hennes «siste reise», skriver NTB.

Thor Heyerdahl, Arne Nordheim og Leif Juster er blant de få kulturpersonlighetene som er blitt bisatt i Domkirken tidligere.

Les og se VGTV: Stambordet står tomt 

Var ikke redd

Ukebladet Se og Hør bringer i dag et «avskjedsintervju» med Wenche, hvor de skriver at Foss like før hadde fått bekreftet at «hun hadde fått Domkirken».

- Det er jo litt rart at jeg ikke skal være der - på den store dagen, uttalte Wenche i sitt aller siste intervju med bladet.

- Nok er nok. Jeg er ikke redd, jeg har ikke noe uoppgjort i min sjel, forklarte Wenche i avskjedsintervjuet med Se og Hør.

Les også: Var ikke så opptatt av døden 

At Gunnar Stålsett skal forrette under seremonien når den tid kom, har vært bestemt i mange år.

Lydbildespesial: Hele Norges Wenche Foss 

Kan få egen gate

Byrådsleder Stian Berger Røsland (H) sier til Dagbladet  at han ønsker å hedre Foss med en egen gate, plass eller lignende i Oslo sentrum.

Han tror hovedstadens borgere vil like en slik markering.

- Etter reglene kan ikke gater eller plasser oppkalles etter personer som er i live. Derfor er ikke dette noe vi har planlagt ennå. Men det er klart at det er få skuespillere eller kunstnere i nyere historie, som har hatt større betydning enn Wenche Foss, sier Berger Røsland til Dagbladet .

VGTV: Slik var divaens liv 

BILDESPESIAL: Skuespillerens liv 

Artikkelen fortsetter under bildet.

OSLO DOMKIRKE: Her skal Wenche Foss bisettes. Foto: Scanpix
OSLO DOMKIRKE: Her skal Wenche Foss bisettes. Foto: Scanpix


Statsminister Jens Stoltenberg kunngjorde i går ettermiddag at hele Norges teaterdiva skal gravlegges på statens bekostning.

Les også: Kjendisvenner sørger 

Folket minnes

I skrivende stund har nærmere 1400 skrevet i VG Netts kondolanseprotokoll :

«Hennes romslighet og entusiasme ga inspirasjon.
Som prest i Den norske Kirke, Ilen i Trondheim, vil jeg takke og minnes henne for raushet, kjærlighet til sin neste, og mot til å slåss for enkeltmenneskets rett til å være det man er. Hvilken skuespiller! Tårene kommer i taknemlighet. Gud signe ditt minne - på gjensyn!
- Thormod Høyen (62) fra Agdenes»

«Wenche - et forbilde for oss alle.
Takk for alt du har vært for oss alle, en fantastisk skuespiller, og ikke minst et medmenneske uten sidestykke. Du lot oss alle få en bit av deg, og var ikke selvhøytidelig, noe som fikk oss til å bli oppriktig glad i deg. Hvil i fred. EHH
- Ellenor H Håkonsen (61) fra Bærum»

«Takk for alt Kjære Wenche Foss
Takk for en fantastisk person som du var, for en flott skuespiller og medmenneske. Og for måten du stilte opp for de svake i samfunnet. Takk for alt Wenche.
- Tove-Lise (29) fra Sømna»

«Takk!
Teppet har gått ned, - men applausen fortsetter...
- Henriette (42) fra Oslo»

«Fantastisk
Hun var strålende,gamorøs,og fantastisk i alt hun gjorde. Et menneske som skulle leve evig.Det var en selvfølgelighet at hun var her. Hun vil bli savnet.
- Wenche Vogt Ruud (64) fra Vestby»

LES OGSÅ: SLIK HUSKER DE HENNE 

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Rampelys

Se neste 5 fra Rampelys