Hovedinnhold

Sykmeldt etter NRKs sexscene-innslag

Krever 260 000 kroner i erstatning

SØKSMÅL: Gøril Mauseth (t.h.) fikk medhold i tingretten, hvor dette bildet ble tatt, men lagmannsretten kom til en annen kjennelse. T.v.: Agnethe Haaland, leder i Norsk Skuespillerforbund, som saksøkte NRK sammen med Mauseth. Foto: Marianne Tessem, VG Nett
SØKSMÅL: Gøril Mauseth (t.h.) fikk medhold i tingretten, hvor dette bildet ble tatt, men lagmannsretten kom til en annen kjennelse. T.v.: Agnethe Haaland, leder i Norsk Skuespillerforbund, som saksøkte NRK sammen med Mauseth. Foto: Marianne Tessem, VG Nett
OSLO TINGRETT (VG Nett) Skuespilleren Gørild Mauseth (36) mener NRK-programmet «Store Studio» gjorde en stor feil da de viste en sexscene fra filmen «Brent av frost». I dag startet rettssaken.

Denne saken handler om:

Det er Mauseth og Norsk Skuespillerforbund som har gått til søksmål mot NRK, som viste klippet der Stig Henrik Hoff og Mauseth elsker i en båt full av fisk.

Klippet ble vist under programmet «Store Studio» for å illustrere en parodi i filmen «Kill Buljo». NRK la også ut «Store Studio»-sendingen på sine nettsider. 11 dager etter at klippet ble lagt ut på nettet valgte NRK å sladde deler av innholdet.

Mauseth krever totalt 260.000 i erstatning fra NRK, samt saksomkostninger.

Les mer om filmen «Brent av frost» på VG Netts filmsider.

- Vanskelig periode

Gørild Mauseth ble sykmeldt etter at NRK viste innslaget, og det er denne sykemelding som danner grunnlaget for den økonomiske erstatningen, sa Mauseths advokat Eirik Djønne i sitt innledningsforedrag mandag.

- For skuespilleren ble dette en svært vanskelig periode, fordi tanken på at disse bildene nå figurerte på nettet, bekymret henne, sa Djønne mandag.

Mauseth var i retten ledsaget av leder for Norsk Skuespillerforbund, Agnete Haaland. NRK er representert ved advokat Jon Wessel-Aas og kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas.

- I tilsvaret i saken så har NRK påpekt at de kravene som her gjøres gjeldende er et inngrep i ytringsfriheten. Advokat Djønne har i prosessskriftet kommentert den vinklingen som søkt. Det er vi uenige i og det er viktig, sa NRKs advokat Wessel-Aas mandag.

Mauseth fikk Amanda for rollen i filmen «Brent av frost», nærmere bestemt prisen for beste kvinnelig debutant.

Nektet brukt flere ganger

PARODIEN: Her er parodien på sexscenen i filmen Kill Buljo. Foto: Christian Reiertsen/Yellow Bastard Production
PARODIEN: Her er parodien på sexscenen i filmen Kill Buljo. Foto: Christian Reiertsen/Yellow Bastard Production

Gørild Mauseth var 24 år da hun i 1996 var på audition for hovedrollen i filmen «Brent av frost». Etter at Mauseth fikk rollen, og visste om nakenscenen som fulgte med rollen, fikk hun råd av kollegaer om å ta inn en klausul i kontrakten om restriksjoner av bruk av sexscenene i ettertid, noe hun også gjorde.

- Hun gjorde denne scenen fordi hun mente det var kunstnerisk nødvendig. Heldigvis var hun så klok at hun tok den klausulen inn i kontrakten sin, har Haaland tidligere sagt til VG Nett om NRKs bruk av scenen.

Ifølge Mauseths advokat er denne scenen blitt nektet brukt ved flere tidligere anledninger. NRK på sin side mener at de har sitatrett, og at de derfor hadde rett til å vise klippet for å illustrere parodien de også viste.

- Det handler om å verne skuespillerne mot misbruk av nakenbilder fra filmer, og slå ned på krenkende bruk av slike bilder, sa Haaland da det ble kjent at Mauseth ville gå til søksmål mot NRK.

Brukt i «Uti vår Hage»

NRK-programmet «Uti vår Hage» har også tidligere brukt klipp fra sexscenen, men de viste bare delen der skuespillerne ligger oppå hverandre. «Store Studio» viste det som Mauseths advokat beskriver som «frontal nakenhet».

«Uti vår Hage»-innslaget er ikke en del av søksmålet, men er blitt trukket inn i saken, blant annet for å illustrere i hvilke andre sammenhenger sexscenen er blitt vist tidligere.

«Store Studio» viste i den aktuelle sendingen også klipp fra andre internasjonale filmer. NRKs advokat påpekte i retten mandag at ingen andre aktører har reagert på at det ble vist klipp fra disse filmene.

Ifølge advokat Djønne er sexscenen med Mauseth kun blitt vist som et nyhetsinnslag på TV 2 tidligere, samt der hvor filmen er blitt vist - på ulike TV-kanaler og kino. 30.000 mennesker så den på kino den gangen den gikk på norske kinoer. Den er også utgitt på VHS-kassett.

NRK hadde en jurist til å vurdere klippet før det ble vist på «Store Studio», og de var også gjort klar over Mauseths motforestillinger mot bruken av bildene, men valgte likevel å vise det.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Rampelys

Se neste 5 fra Rampelys