Hovedinnhold

«Kon-Tiki»-Tobias intim med kona til sin beste venn

(VG Nett) «Kon-Tiki»-stjernen Tobias Santelmann (32) tar romantikken fra scene til lerret i Rune Denstad Langlos nye film «Jag etter vind».

Denne saken handler om:

Den andre spillefilmen fra «Nord»-regissør Langlo handler om Anna (Marie Blokhus) som etter ti år borte fra familien må vende hjem når bestemoren dør. Der møter hun sin bistre bestefar, en del gamle spøkelser - og en gamlekjæreste, spilt av Santelmann.

På presentasjonen av vårens filmer tidligere i år, fortalte Langlo at historien er personlig. Ifølge Santelmann førte dette til uvanlige arbeidsmetoder.

KON-TIKI: Santelmann som Knut Haugland i "Kon-Tiki". Foto: NORDISK FILM DISTRIBUSJON
KON-TIKI: Santelmann som Knut Haugland i "Kon-Tiki". Foto: NORDISK FILM DISTRIBUSJON

- Rune ville at filmen skulle være personlig for alle sammen, ikke bare for ham. Min karakter skulle ha en mor i en veldig liten scene. Da spør Rune meg hvordan min virkelige mor er, om hun kunne tenkte seg å være med. Så hun var på prøvefilming og var på innspilling av en scene med meg. Det er fordi det er noe sant i det, og han leter hele tiden etter de tingene der, forteller skuespilleren til VG.

Og å ta med sin egen mor var ikke det eneste Santelmann gjorde for filmen.

- Min karakter skal være en handyman og bygge kisten til bestemoren på den gamle måten. Redskapene jeg bruker i filmen er de gamle redskapene til Runes egen bestefar. Jeg måtte reise opp til sommerstedet deres og møte broren til Rune, som er snekker, og ha kurs i å lage kiste. Det var fire dager i sommer med en mann jeg ikke kjente et sted langt opp i Trøndelag. Det går selvfølgelig an å fake det, men Rune ville at jeg skulle kunne det, sier han, og legger til:

- Det er sjelden regissøren tar initiativet til den typen ting. Vanligvis må du banke på døra selv og spørre, og vanligvis får du nei, fordi det koster penger.

Marie Blokhus har sin første hovedrolle på film i «Jag etter vind». Hun og Santelmann har jobbet mye sammen ved Det Norske Teatret tidligere.

ROMANTISK: Tobias Santelmann og Marie Blokhus i "Jag etter vind". Foto: Eirik Aavatsmark/Motlys/Norsk Filmdistribusjon
ROMANTISK: Tobias Santelmann og Marie Blokhus i "Jag etter vind". Foto: Eirik Aavatsmark/Motlys/Norsk Filmdistribusjon

- Er det annerledes å spille inn romantiske scener med noen du kjenner?

- Jeg har spilt romantiske scener med Marie i forestillingen «Unge Werthers lidingar» i to og et halvt år, og der spilte vi et par. Hun er kona til min beste venn og et menneske det er lett å bli glad i, så at du spiller mot et menneske du kjenner med positivt fortegn er ikke noe problem, sier han.

Marie Blokhus er gift med skuespiller Frank Kjosås, kjent fra blant annet «Halvbroren».

- Er sjalusi et problem?

- Nei, herregud, jeg har kyssa Frank også på teater, jeg. Sjalusi er ikke noe problem i familien Kjosås-Blokhus.

- Du spiller altså en handyman, er du det selv?

- Overhodet ikke. Jeg er født med ti tommeltotter. Jeg har riktignok laget mitt eget kjøkken, men for å klare det måtte jeg på Maxbo og kjøpe heftet «Klart du kan!». Men forhåpentligvis kan ikke publikum se det på lerretet, sier Santelmann.

- Hva vil du selv si filmen handler om?

- Sånn jeg kjenner den fra manuset og mitt eget hode, vil jeg si den handler om kjærleik. Ikke bare mellom mann og kvinne, men mellom mennesker og til et sted. Rune har et veldig stort hjerte, og jeg håper det hjertet kommer med i filmen: En fin og varm film, sier han.

Santelmann reiser selv straks til Los Angeles for å være med på Oscar-moroa med «Kon-Tiki», som er nominert i kategorien Beste utenlandske film. Før den tid skal han rekke å spille inn deler av «Kraftidioten» mot Stellan Skarsgård og «Kon-Tiki»-kollega Pål Sverre Valheim Hagen. «Jag etter vind» har norgespremiere 15. mars.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Rampelys

Se neste 5 fra Rampelys