Hovedinnhold

Juliette Binoche (49) om å takke ja til norsk film: - Nødt til å være gal

Uenighet om scene med kvinnelig selvmordsbomber

Den franske filmstjernen Juliette Binoche (49) var langt fra fornøyd med manuset hun fikk til den norske filmen «Tusen ganger god natt». Hun måtte ta i bruk spesielle metoder for å få det som hun ville.

Denne saken handler om:

Det er ikke hverdagskost at en vaskeekte Oscar-vinner er å se i en norsk film. Regissør Erik Poppe klarte det ingen andre har gjort før ham, og sikret seg en av Europas største kvinnelige filmstjerner til filmen sin.

Stor bildespesial: VG var med på filmsettet i Marokko

Men den franske divaen Juliette Binoche er kresen på hva hun velger å si ja til, og hun var langt fra fornøyd da hun fikk tilsendt manus fra Erik Poppe.

- Jeg måtte presse ham masse før innspilling, for manuset var ikke der det skulle være. Jeg måtte presse ham for å få nå dit, forteller skuespilleren til VG.

Binoche kan velge og vrake i roller, og er ikke helt enig i at «Tusen ganger god natt» er en «liten» film.

FRONTER NORSK FILM: Juliette Binoche er i Oslo for å promotere «Tusen ganger god natt», hvor også danske Nicolaj Coster-Waldau og U2-trommeslager Larry Mullen Jr. er med. Foto: Terje Bringedal
FRONTER NORSK FILM: Juliette Binoche er i Oslo for å promotere «Tusen ganger god natt», hvor også danske Nicolaj Coster-Waldau og U2-trommeslager Larry Mullen Jr. er med. Foto: Terje Bringedal

- Jeg spiller i mange forholdsvis «små» filmer jeg. Sammenlignet med en blockbuster er dette kanskje en liten film, men det som betyr noe er hva du forteller. Dessuten trenger jeg regissører som er kunstnere - ellers kjeder jeg meg, sier skuespilleren.

- Blockbustere - de alle fleste av dem - er laget av gode teknikere. Veldig gode, men fortsatt teknikere. Jeg trenger noen som jeg kan skape litt bevegelse med, forteller skuespilleren, som neste sommer blir å se i storfilmen «Godzilla».

Regissør Poppe har tidligere beskrevet Binoche som «spinnvill», «fullstendig rabiat» og «slitsom» å jobbe med - og ulik noen annen han har møtt tidligere.

Binoche smiler, og bekrefter at hun måtte «dra på» litt.

- Gal? Ja, jeg måtte være litt gal for å nå målet. Det var masse jobb å gjøre og jeg var nødt til å være gal. Han visste jo at jeg gjorde det for hans film - som også er min film. Jeg klarer ikke skille det der jeg, selv om det er regissøren som styrer i klipperommet.

- Du gjorde selv endringer i manus?

- Å ja, jeg måtte det. Og de godtok det jo, sier divaen. Binoche og Poppe sendte mailer frem og tilbake til hverandre før hun ble klar for å si ja.

I filmen spiller hun en krigsfotograf som slites mellom å være en god mor og hustru, og det å jakte det store skupet, det neste viktige bildet. Karakteren hun spiller i filmen tar et par valg som er egnet til å provosere mødre og fedre.

KRIGSFOTOGRAF: Juliette Binoche shower for VGs fotograf på filmsettet i Marokko. Foto: Terje Bringedal
KRIGSFOTOGRAF: Juliette Binoche shower for VGs fotograf på filmsettet i Marokko. Foto: Terje Bringedal

- Jeg tror ikke det er valg hun tar, det er nærmest et dop. Hun kan ikke kontrollere det, hun har behov for å være der og dokumentere. Personlig mener jeg hun burde klare å kontrollere det, men jeg kan også forstå det fordi hun er så besatt av dette, sier Binoche, som selv er mor til to.

Filmen inneholder også en scene med en kvinnelig selvmordsbomber som forbereder seg på et angrep, fremstilt på en filmatisk vakker måte.

- Jeg hadde problemer med den scenen, og det har jeg fortalt ham (regissør Poppe, journ.anm). Men det er hans kunstneriske valg, og vi kan jo ikke vite hvordan det foregår i virkeligheten. Skulle jeg selv gjort den scenen som regissør ville jeg gjort det annerledes.

Den ene «kampen» vant altså den norske regissøren, som har premiere på filmen «Tusen ganger god natt» fredag.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Rampelys

Se neste 5 fra Rampelys