Hovedinnhold

Filmkritikerprisen til «Tusen ganger god natt»

GLADE: Erik Poppe fikk i dag overrakt Filmkritikerprisen for beste norske film i 2013 av Åse Kleveland. Foto: ERLEND AAS/NTB SCANPIX
GLADE: Erik Poppe fikk i dag overrakt Filmkritikerprisen for beste norske film i 2013 av Åse Kleveland. Foto: ERLEND AAS/NTB SCANPIX
Filmkritikerprisen for den beste norske film i 2013 er tildelt Erik Poppe for «Tusen ganger god natt».

Denne saken handler om:

Det er tredje gang Erik Poppe vinner prisen - som blir utdelt etter avstemning blant medlemmene av Norsk Filmkritikerlag. Han har tidligere vunnet med «Hawaii, Oslo» og «deUSYNLIGE».

Det var tidligere statsråd, tidligere direktør for Svenske Filminstututtet, artist og kulturpersonlighet Åse Kleveland som delte ut prisen på vegne av filmkritkerne på Engebret Cafe i Oslo.

Egne erfaringer

I begrunnelsen for hovedprisen heter det blant annet:

«Gjennom regissørens tidligere filmer, hans prosjekt, løper en brennende nødvendighet. En intens vilje til å ta tak i viktige, etiske spørsmål. Det gir filmskaperen flere likhetstrekk med vinnerfilmens hovedperson. Dette er en film der regissøren, med mot og stor kunnskap, har tatt tak i egne erfaringer og dyptgripende dilemmaer.»

Det er i år 64 år siden prisen ble utdelt for første gang. Det var i 1949 prisen gikk til Arne Skouens «Gategutter».

To ny priser

Filmkritikerlaget innstiftet i år to helt nye priser: Beste fagfunksjon innen samme periode, og den prisen gikk til fotograf John Christian Rosenlund for arbeidet med «Tusen ganger god natt». Det ble altså to av to mulig priser for denne filmen fra den norske filmkritikerne denne gang.

En helt ny hederspris, som har fått navnet «Budbringeren», gikk til organisasjonen Norsk Filmklubforbund ved daglig leder Jon Edvard Iversen. I Hedersprisens statuttter heter det at prisverdig er den som har beriket filmkulturen gjennom å spre kunnskap, engasjement og entusiasme for film som kunstuttrykk. Prisen ble overrakt av Pål Sletaune - som hadde regi på nettopp «Budbringeren», film som har gitt den nye prisen navn.

De andre som kjempet om hovedprisen i år var var «En som deg» (regi: Eirik Svensson), «Eventyrland» (regi: Arild Østin Ommundsen) og «Pionér» (regi: Erik Skjoldbjærg).

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Rampelys

Se neste 5 fra Rampelys