Hovedinnhold

Norges minste fugl

Altså, Fossekallen, som er Norges nasjonalfugl er ikke minst slik mange av dere trodde. Norges minste fugl er Fuglekongen.
Med sine bittesmå ni centimeter og en matchvekt på ca. fem gram er det ikke lett å få øye på Norges minste flymaskin.

Den er lettest å få øye på i gran- eller blandingsskog i Sør-Norge. Fuglekongen kan minne om en kolibri når den med raske vingeslag holder seg stille i luften på utkikk etter insekter. Kolibiren finnes ikke i Norge.

«Titeviide»

I april er hannene opptatt med å skaffe seg et hekketerritorium og å tiltrekke seg en hunn. Sangen kan best beskrives som 5-6 høye og fine dobbelttoner som avsluttes med to kraftigere og grovere toner, «titeviide-titeviide-titeviide-tityi». Legg også merke til lokketonen «si-si-si» og den mer rampete «srii-srii».

Reirbygging

Fuglekongen velger som oftest et grantre som bolig. Nesten i toppen av grantreet bygger den et kurvformet reir på undersiden av en grein, godt skult. Byggematerialene er grønn mose som bindes sammen med insektspinn og kamufleres med lav.

Inne i reiret er det viktig at det er bløtt og varmt. Både hunnen og hannen hjelper hverandre med å samle fjær, opptil 3000 (!) fjær kan reiret bli foret med.

Egg i mai

I mai legger hunnen 9 til 11 egg. De ruges i 15 dager og ungene forlater reiret i en alder av ca. 14 dager. Eggene til fuglekongen er også Norges minste, 12 millimeter lange og 10 millilmeter brede.

Ikke redd

Fuglekongen har sterke nerver og er ikke lettskremt. Du kan komme nært innpå den, ca.2-3 meter, før den forsvinner som ved et trylleslag.

Noen fuglekonger bestemmer seg for å overvintre i Norge mens andre trekker sørover. De som blir vinteren over har det tøft. Det er ikke uvanlig at bare én av ti overlever.

Europas lille konge

Det latinske navnet på fuglekongen er Regulus regulus og betyr liten konge. Det er bare én fugl som er mindre enn fuglekongen i europa og det er slektningen rødtoppfuglekongen. Den holder til i Mellom- og Sør-Europa.


Kilde: Norges Dyr,Cappelen

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Rampelys

Se neste 5 fra Rampelys