Hovedinnhold

Nakne damer med harding

Det er den nakne sannhet: Folkemusikk er i skuddet som aldri før.


Gruppen Fjøgl er et godt eksempel på dette.

Trioen bestående av Unni Løvlid, Liv Merete Kroken og Sigrid Moldestad er et av trekkplastrene på Den internasjonale folkemusikkfestivalen i Førde, som starter i morgen.

Utsolgt

Fredag har jentene première på sin folkemusikkabaret «To feler og ein diva». Konserten var utsolgt lenge før festivalavisen gikk i trykken. Nå må jentene trå til med ekstrakonsert. På grunn av det tette programmet på festivalen starter ekstraforestillingen natt til lørdag kl. 00.30!

- Dyktige

Festivalleder Hilde Bjørkum tror ikke markedsføringen med lettkledde jenter er årsaken til suksessen.

- Fjøgl er først og fremst dyktige. De formidler tradisjonell folkemusikk i en moderne innfatning som appellerer til et nytt publikum. Dessuten har de stor utstråling når de opptrer, sier Bjørkum.

Det er 12. år på rad at musikkfestivalen i Sunnfjord blir arrangert.

- Billettsalget i år er bedre enn i fjor, da hadde vi 30 000 besøkende. Vi merker at flere enn på lenge er aktive og viser interesse for folkemusikk og folkedans, sier Bjørkum.

- Ikke buskfolk

De gode besøkstallene gjør festivalen til en av de største i Norge.

- Blant dem som opptrer, er det mange unge dyktige folk som har mange nye måter å formidle musikken på. Og ikke minst, de våger å promotere seg. Det var annerledes før. Da var det hele mer skjult, konstaterer Bjørkum.

- Folkemusikken har ikke hatt samme status som jazz, klassisk og rock. Men vi snakker om dyktige profesjonelle musikere, ikke ville mennesker som i ny og ne kommer ut fra buskene og spiller, slik myten kanskje har vært, sier Bjørkum.

Disse kommer

Folkemusikere fra hele verden opptrer på musikkfestivalen i Førde. Det er: Shaanxi Percussion Ensemble (Kina), Faiz Ali Faiz (Pakistan), Munadjat Yultchieva (Usbekistan), Combonations (Baluchistan, Iran, Senegal), Al-Kindi and The Whirling Derwishes of Damascus (Syria), Black Umfolozi (Zimbabwe), Fanfare Ciocarlia (Romania), T pico Oriental Cubano (Cuba), José Franco & Grupo Luvia (Venezuela), Calvin Vollrath (Canada), Ghat Tuareg Ensemble (Libya), Folk Dance Group GRADAC (Jugoslavia), Talent 2001 (Etiopia, Slovenia, Norge), Ranarim (Sverige).

Fra Norge kommer, foruten Fjøgl, Blåmann Blåmann, Ragnhild Furholt og Helene Waage, Marylands, Honndalstausene, Hopp Helling, Trøskarlaget og Heidal Spelemannslag.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Rampelys

Se neste 5 fra Rampelys