Hovedinnhold

Jazzer opp VG-lista

Med romantisk jazz går den norske jazzpianisten Tord Gustavsen (34) og hans trio opp på 1. plass på VG-lista med albumet «The Ground».

Denne saken handler om:

PÅ TOPPEN: Melodisk og romantisk jazz går rett til topps på VG-lista denne uken. Artisten er Tord Gustavsen Trio, og det neddempede albumet som ligger på toppen, heter «The Ground». Foto: Terje Bringedal
PÅ TOPPEN: Melodisk og romantisk jazz går rett til topps på VG-lista denne uken. Artisten er Tord Gustavsen Trio, og det neddempede albumet som ligger på toppen, heter «The Ground». Foto: Terje Bringedal
- Jøje meg! Det var sprøtt, er Tord Gustavsens første reaksjon på nyheten om førsteplassen.

- Platen treffer kanskje noen strenger hos forskjellige mennesker som lengter etter noe vakkert, men som ikke er søtladent, sier pianisten.

Sakral jazz

Melodisk, romantisk, meditativ og sakral jazz kaller han selv musikken på «The Ground».

Norske jazzartister som Jon Eberson sammen med Sidsel Endresen («Jive Talking» i 1981 og «Polarities» i 1982) og Silje Nergaard («At First Light» i 2001 og «Nightwatch» i 2003) har toppet VG-listen før, men Tord Gustavsen er første norske jazzartist som har ligget på 1. plass med ren instrumental jazz. Jan Garbarek har aldri ligget på 1. plass. Så Tord Gustavsen er historisk.

Debutalbumet til Tord Gustavsen Trio - «Changing Places» - lå på 32. plass på VG-lista i 2003. Den solgte 40000 på verdensbasis.

Hans trio består også av Harald Johnsen på kontrabass og Jarle Vespestad på trommer.

- Som trio har vi forsøkt å skape vår egen nisje, et eget musikalsk univers, noe jeg føler vi har klart, sier Tord Gustavsen.

- Du kan nok trekke forbindelseslinjer tilbake til jazzpianister som Jan Johansson og Keith Jarrett når du hører på «The Ground», sier han.

- Og musikken vi spiller, beveger seg nok i et krysningsfelt mellom jazztradisjonene og både impresjonisme, viser, pop og gospel, ifølge Gustavsen, som står bak alle komposisjonene på suksessalbumet. Trioen er nettopp ferdig med en mindre norgesturné.

I mars skal Tord Gustavsen Trio på turné til Tyskland, Belgia, Østerrike og Sveits. I april blir det USA og Japan. Festivaler i sommer og England og Irland til høsten.

- Vi har jobbet møysommelig med å skaffe oss et publikum rundt omkring i verden gjennom mange års turnering. Så da vårt forrige album «Changing Places» solgte 40000 eksemplarer nesten uten markedsføring, så høstet vi kanskje litt fruktene av det, sier Tord Gustavsen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Musikk

Se neste 5 fra Musikk