Hovedinnhold

Rekordstor interesse for platen «Mitt Lille Land»

SAMLEPLATE: På platen «Mitt Lille Land» deltar flere kjente norske artister, blant annet Maria Mena, Herborg Kråkevik og Bjørn Eidsvåg. FOTO: Sony Music/VG
SAMLEPLATE: På platen «Mitt Lille Land» deltar flere kjente norske artister, blant annet Maria Mena, Herborg Kråkevik og Bjørn Eidsvåg. FOTO: Sony Music/VG
(VG Nett) Mens det fysiske platesalget raser nedover, selger minne-CD-en etter terrorangrepet 22. juli til rekord.

Denne saken handler om:

- Vi har opplevd et sjeldent stort engasjement for platen. Denne samleskiven er den mest solgte CD-en nå for tiden, sier Oddgeir Kristensen som er salgssjef i Sony Music til VG Nett.

Etter at første opplag ble revet vekk fra hyllene, har produsentene sett seg nødt til å produsere flere. Til sammen er det trykket 98.000 eksemplarer som nå er ute på markedet.

Et fysisk minne

VGs musikkanmelder Thomas Talseth synes det er interessant å se på salget av platen.

ET FYSISK OBJEKT: Thomas Talseth, VGs musikkanmelder, mener det er viktig å også ha musikk i håndfast format. FOTO: Frode Hansen/VG
ET FYSISK OBJEKT: Thomas Talseth, VGs musikkanmelder, mener det er viktig å også ha musikk i håndfast format. FOTO: Frode Hansen/VG

- Dette viser at en CD-plate kan ha sin egen verdi som et fysisk objekt. Folk ønsker ikke bare å ha en spilleliste med musikken, men noe konkret de kan finne frem og se, høre og ta på. Musikk er kunst som kan gjengis digitalt og frigjort fra objekter, men enkelte utgivelser har dimensjoner ved seg som gjør det nødvendig å eie dem i et håndfast format, sier han.

Platen er unik i norsk sammenheng, mener Talseth.

- Den er knyttet til en nasjonal katastrofe ingen nordmenn kommer til å glemme så lenge de lever. Mange føler nok et behov for å ha platen, både til bearbeidelse av sorgprosessen og til minne om tragedien, sier han.

Stor suksess

Kristensen forteller at han aldri har vært vitne til noe lignende før.

- Ser vi på salgsrapporter fra salgsleddet er responsen på platen helt unik, i tilfelle hva salg over disk angår. Jeg har personlig aldri vært vitne til at en CD har så stor fart ut fra lagrene våre. Det er en sjeldenhet at en CD selger ut på så kort tid.

Det andre opplaget av platen er nå også utsolgt fra lageret.

- Platen er nå utgått, noe som vil si at det ikke vil blir produsert flere av den, sier Kristensen.

Platen er et dugnadsprodukt fra artister, musikkbransje, salgsledd, organisasjoner og privatpersoner.

Overskuddet av platen skal gå til bygging av et nytt musikkamfi på Utøya, samt mangfolds og anti-rasismeprosjekter i regi av Amnesty International og Norsk Folkehjelp.

Blant artistene som deltar på platen er Maria Mena, Herborg Kråkevik, Bjørn Eidsvåg, Ole Paus, Kurt Nilsen, Helene Bøksle og Jørn Hoel.

DELTAR: Ole Paus, Kurt Nilsen og Jørn Hoel er alle med på platen. Foto: VG
DELTAR: Ole Paus, Kurt Nilsen og Jørn Hoel er alle med på platen. Foto: VG

Ble tatt på sengen

Ola Prestgard, som er kategorisjef for media- og underholdning i Coop Norge, kan fortelle at han og de andre som jobber med prosjektet ble overrasket over salget.

- Vi solgte over 25.000 eksemplarer allerede den første uken.
Til sammen har vi solgt over 45.000 plater. Det er unikt i dagens musikkbransje, sier han til VG Nett.

Prestgard kan fortelle at det er igjen under 20.000 plater som er spredt rundt på Coops 900 butikker i landet.

For å finne lignende etterspørsel må man tilbake til Sissel Kyrkjebø og Odd Nordstogas juleplate i 2009.

- Her er det viktig å peke på at dette var et prosjekt som var planlagt i lang tid i forveien. Så vi hadde god tid til å forberede og maksimere salget. Mens «Mitt Lille Land» plutselig oppsto. Sett i lys av dette er salget fantastisk, sier Prestgard.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Musikk

Se neste 5 fra Musikk