Hovedinnhold

Skriver for Sigmund Groven

Beatlesfar Martin glad for å bidra

OXFORD (VG) Uten ham ville The Beatles trolig aldri blitt noe stort band. Nå har sir George Martin (78) hjulpet sin norske venn Sigmund Groven med hans nye plate, som kommer ut i neste uke.
- Det er hyggelig å kunne bidra litt, men jeg produserer ikke musikk lenger. Til det hører jeg for dårlig. Jeg prøver egentlig å pensjonere meg, sier sir George til VG.

I årene fra 1962 og frem til Beatles la inn årene, var det han som produserte praktisk talt hver eneste låt de spilte inn - bortsett fra albumet «Let It Be».

Nå har han skrevet og arrangert musikk for CD'en «Here, There and Everywhere», som Sigmund Groven nå lanserer.

Gammelt vennskap

- Jeg har kjent George i om lag 25 år. Det er stort, og svært hyggelig, at han vil delta med sine arbeider på denne platen. Det er jeg stolt over, sier den norske munnspillvirtuosen.

Og det er det kanskje grunn til.

Nærmere en levende legende enn sir George Martin (78) er det vanskelig å komme. Han går under navnet «den femte Beatle», og betydde mer for John, Paul, George og Ringo enn de fleste aner.

Det var Martin som «oppdaget» Beatles da han fikk dem i studio i juni 1962, som fersk sjef for EMI-datteren Parlophone. Det var han som ga dem den første platekontrakten, og det var han som tok ned alle de ville og kreative påfunnene fra de fire, og sørget for at det ble musikk av dem.

- Det var en morsom tid. Strevsom, men morsom, sier George Martin i dag om de gylne årene - da hvert eneste innspilte spor ble musikalsk historie.

- Han er en utrolig interessant mann, selv musiker og komponist, og svært dyktig. På min plate har jeg med et verk som heter «Three American Sketches», som han har skrevet spesielt for munnspill, og som aldri har vært innspilt på plate før, sier Sigmund Groven fornøyd.

På albumet har han også med Beatles-kuttene «Eleanor Rigby» og «Michelle» i arrangement av George Martin, i tillegg til «Yesterday» og «Norwegian Wood» - sistnevnte arrangert av produsent Pete Knutsen.

- George Martin har dessuten skrevet et stykke i klassisk stil, «Adagietto», en vakker melodi som også er arrangert for munnspill og orkester, sier Groven, som ble kjent med Beatles-legenden gjennom sin gamle venn, den avdøde munnspillmesteren Tommy Reilly, og siden har de holdt kontakten.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Musikk

Se neste 5 fra Musikk