Hovedinnhold

Nyoppdaget klipp: Jokke backstage i Liverpool-drakt

Joachim Nielsen ville fylt 50 år 8. september. Nå får fansen se hittil ukjente filmopptak av den norske rockelegenden.


VG har tidligere skrevet om den store jubileumsboksen som skal gis ut 8. september i år, med tidligere uutgitt materiale, både film og lydopptak. Alt materialet er også digitalisert og samlet hos Nasjonalbiblioteket som skal ha en utstilling i september.

Plateselskapet JEPS og platebutikken Big Dipper i Oslo inviterte til dugnad for å finne skatter blant Jokke-fans og venner. Prosjektet har pågått i et par år, og nå er altså materialet som er valgt til boksen.

<p>ORIGINALBESETNINGEN: Jokke og Valentinerne i 1990, fra venstre: May-Irene Aasen, Joachim Nielsen og Håkon Torgersen, som har filmet klippet VGTV viser utdrag fra.<br/></p>

ORIGINALBESETNINGEN: Jokke og Valentinerne i 1990, fra venstre: May-Irene Aasen, Joachim Nielsen og Håkon Torgersen, som har filmet klippet VGTV viser utdrag fra.

Tore Berntsen, VG

VG har fått eksklusivt tilgang på et klipp. Det viser Joachim Nielsen før han går på scenen, og åpningslåten på en konsert på Rockefeller i april 1993. Og fotografen er ingen ringere enn Håkon Torgersen, den første bassisten i Valentinerne som hadde overlatt bassen til Petter Pogo på dette tidspunktet.

- Jeg var ofte på konsertene selv om jeg ikke spilte i bandet lenger. Her har jeg hatt med meg kameraet, og filmet før, under og etter konserten. Det kan ikke kalles et vanlig konsertopptak, jeg står jo på scenen når jeg filmer, sier Torgersen til VG.

Hvordan var det backstage før en Jokke-konsert?

- Det kommer ganske bra frem i denne videoen. Joachim øver litt, fleiper, varmer opp fingrene og tar en øl. Og så snakket vi om alt og ingenting. På et tidspunkt tar han på seg solbrillene og sier: Nå er det fullendt. Da har han gjort seg mentalt klar, og fra da er han i konsertmodus, sier Torgersen.

- Det eksisterer mange myter om Jokke-konserter, blant annet at han skal ha spilt «Å jeg vet en seter», for så å lagt seg ned for å sove på scenen?

<p>I KJENT STIL: Joachim «Jokke» Nielsen på scenen i 1988.<br/></p>

I KJENT STIL: Joachim «Jokke» Nielsen på scenen i 1988.

Per A. Borglund, VG

- Den der er en direkte løgn! Det er mang et konsertsted rundt i landet som har forsøkt å skryte på seg både det ene og det andre, humrer Torgersen. Det kunne kanskje bli ufokusert dersom det var lang tid mellom lydprøve og konsert og det bli litt mye øl. Men på konserter som dette fra Rockefeller var han veldig skjerpet.

- Og hvordan var stemningen etter konsert?

- Da var det bra liv. Mye av vår øl forsvant, haha, det var masse venner og kjente som tok turen innom. Slikt er blitt strengere nå, man må jo ha «Access All Areas»-kort for å i det hele tatt komme inn.

Prosjektleder Øivind Hagen driver nå med den aller siste finpussen på boksen.

- Vi har vært opptatt av at det skal være materiale som ikke finnes på YouTube allerede. Det blir rundt halvannen time filmopptak, fra Rockefeller i 1993, fra Den hvite elefant på Ingierstrand i 1986, fra Pigalle i 1996 og fra Bodø i 1986, så det blir en god spredning på materialet.

- Det blir liveopptak og demoutgaver av låter, dessuten en helt «ny» gammel låt ved navn «Bygate», hvor Joachim blant annet synger om å drikke brus.

Og det er ikke bare lyd og film fansen får oppleve når boksen kommer i desember.

- Det er brev, mange ukjente bilder og til og med en novelle Joachim har skrevet, sier Hagen som har fått hjelp av fansen for å finansiere hele prosjektet.

- Vi hadde en forhåndsbestilling på tusen eksemplarer som sikret oss en million kroner til prosjektet.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Musikk

Se neste 5 fra Musikk