Hovedinnhold

Rita Eriksen: Savner mamma hver dag

Turnéklar med Eva Cassidy-låter

<p>MODEN: Rita Eriksen gleder seg til å formidle Eva Cassidys sangskatt. Foto: JAN PETTER LYNAU, VG</p>

MODEN: Rita Eriksen gleder seg til å formidle Eva Cassidys sangskatt. Foto: JAN PETTER LYNAU, VG

Artisten Rita Eriksen (49) mistet mammaen sin som 17-åring, og kjenner bestandig på savnet. – Hun er alltid i tankene mine, sier hun

Denne saken handler om:


Nå skal Rita Eriksen ut på turné der hun skal tolke avdøde Eva Cassidys sangskatt.

I likhet med musikkelskere fra store deler av verden ble Eriksen rammet av Cassidy-bølgen på slutten av 90-tallet. Det var et par år etter at Cassidy døde av kreft i 1996, kun 33 år gammel. Cassidys tolkning av blant andre «Over the Rainbow», «Autumn Leaves»,og «What a Wonderful World» traff en melankolsk nerve hos et stort publikum.

– Mor vil alltid være med meg

– Det ble så nært, det hun sang. Jeg syntes det var så fryktelig trist at hun døde så ung. Hun var bare tre år eldre enn meg, vi hadde sunget så mange av de samme låtene. Jeg kjente meg så igjen i låtvalgene, i det at hun blandet sjangre, og hennes angst for å står på scenen. Jeg har selv kjent på det opp gjennom årene, ikke akkurat angst, men det å grue seg for å stå i spotlighten, fortsetter Eriksen.

Les også: Kristofer Hivju: Jeg har slitt med angst

Eva Cassidy opplevde aldri sin suksess, men hennes foreldre gjorde det. For Eriksen er det omvendt.

– Mor fikk aldri med seg hvordan mitt liv og min karriere utviklet seg, at broren min og jeg spilte sammen. Det er litt sårt å tenke på. Jeg skulle gjerne ha delt det med henne. Det er rart å tenke på at jeg nå er eldre enn det hun var da hun døde. Å ha mistet mor så ung, vil alltid være med meg, sier Eriksen. Og tilføyer:

– Livet kan være kort, det ER kort. Det gjelder å gripe mulighetene med glede. Men melankoli og tristhet er en del av livet. Man kan godt kjenne på det uten at det betyr at man er ulykkelig, eller at man ikke er vellykket, poengterer Eriksen.

Utenomjordisk kraft

Rita Eriksen ble slått i bakken første gang hun hørte Eva Cassidy.

– Hennes formidlingsevne var helt unik. Første gang jeg hørte henne, tenkte jeg; sånn vil jeg synge! Hun tok låter fra alle sjangre og gjorde de til sine egne, og ble aldri noen kopi. Hun hadde en nesten utenomjordisk kraft som tar tak i sjelen, og røsker tak i deg, fortsetter Eriksen.

Les også: Eva Cassidy: «Imagine»

Livet til Eva Cassidy VAR kort. Hun var kjent i engere kretser i Washington, og likte best når det IKKE var altfor mange tilskuere. Plateselskapet Blue Note ville ha henne i stallen, men ville hun skulle synge mer jazz. Det gikk ikke for Cassidy, som veklset mellom blues, jazz, roots, gospel og viser i en og samme konsert. To år etter hennes død havnet en av låtene hennes, «Over the Raindbow» i en radiosending på BBC 2. Derfra var veien kort til hitlistene.

Stjernekamp-vinner

Rita Eriksen har lang fartstid som artist, men de ti ukene i «Stjernkamp» høsten 2012, var med til å bidra til å lette på scene-nervøsiteten. Med sin stemmeprakt og overbevisende sceneopptreden vant hun hele konkurransen til slutt.

– «Stjernekamp» var en god skole. Jeg visste jo jeg kunne synge, og ettersom stadig nye sjangre dukket opp, turte jeg å gi litt mer slipp. Og nå tenker jeg; Herregud, jeg blir snart 50. Det er på tide å bli voksen. Jeg kan ikke gå rundt å være redd for å stå på scenen, fortsetter Eriksen med et smil.

Rita Eriksen har sammen med broren Frank markert seg i det musikalske landskapet som omfatter roots, country og blues. I tillegg har hun opptrådt i en rekke andre sammenhenger. Høsten 2006 var hun med i den populære teateroppsetningen av Bjørn Eidsvågs «Skyfri himmel» på Rogaland Teater. For snart to år siden ga hun ut albumet «Øyeblikk» der VG-anmelder Morten Ståle Nilsen skrev: «Dæven, Rita Eriksen synger fabelaktig flott. Det er en nytelse å høre den perfekte «pitchen» hennes».

Nå er tiden moden for Eriksen å ta fram Cassidys sangskatt. På lista over låter publikum kan høre er blant andre «Over the Rainbow», «Autumn Leaves», «Time after Time», «Tennessee Waltz», «Danny Boy», «God Bless the Child» og «Songbird».

– Jeg har med meg en trio, bass, gitar og piano. Vi bruker Cassidys arrangementer. Hun var en perfeksjonist og brukte lang tid på å få låtene slik hun ville ha dem. Først tenkte jeg å lage en forestilling der jeg fortalte en del om henne. Men nå vil jeg la musikken og tekstene være det sentrale. Jeg gleder meg. Dette har jeg drømt om lenge, sier Rita Eriksen.

Turnéen starter i Drammen 2. mars. I slutten av april står Rita Eriksen & Co på scenen i Oslo Konserthus.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Musikk

Se neste 5 fra Musikk