Hovedinnhold

Norges første rockeprofessor

KRISTIANSAND (VG) Musikeren, komponisten og produsenten Bjørn Ole Rasch (44) er Norges første rockeprofessor. Men selv har han lite sans for denne tittelen.


- Jeg er professor i rytmisk musikk, musikk som spenner fra folkemusikk via jazzrock til pop, rock, jazz og samtidsmusikk. Det er mye mer omfattende enn bare rocken, sier professor Rasch, som er samboer med artisten Annbjørg Lien (33). Begge er også musikere i folkemusikkgruppen Bukkene Bruse.

- Det er stas å få denne tittelen, og det har vært en tøff og lang kamp for Høgskolen i Agder fra den spede begynnelsen som klassisk musikkonservatorium til kunstfagstudiet ved AIH.

Den rytmiske musikken har alltid vært og skal være i opprør mot det etablerte. Musikkstilen har fått mer kredibilitet de siste årene, og neste år får vi også et mastergradsstudium ved høyskolen, sier Rasch, som kan glede seg over stor interesse for studietilbudet.

Tar båten til jobb

- I fjor hadde vi omkring 160 søkere til 12-15 plasser. Alle søker ikke hit fordi de vil bli stjerner på artisthimmelen. Vi utdanner også pedagoger som f.eks. skal undervise på musikkskolene. Men vi er ingen broilerskole som skal lage «kopistjerner». Våre studenter skal være unike, opponere og dyrke det alternative.

- Målet vårt er at skolen her i Kristiansand skal bli et like viktig senter for rytmisk musikk som jazzlinjen f.eks. er blitt i Trondheim, sier Rasch, og synes det er svært viktig at han kan kombinere professoratet med det å være utøvende musiker og del av et levende miljø.

- Det kommer en ny plate med Bukkene Bruse 10. februar som skal hete «Spel», og den nye Annbjørg-platen kommer neppe før 2005, sier Rasch.

Sammen med sin musikersamboer Annbjørg Lien fikk han for vel fem måneder siden en liten gutt som har fått navnet Nicolai.

- Vi flyttet hit til Kristiansand først og fremst slik at vi kunne få mer tid sammen, og kombinere familieliv og jobb. Det ser ut til å funke meget bra, sier bleieskiftprofessoren, som kan kjøre sin egen båt fra familiens hus i Kongshavn og fortøye båten like ved Høgskolen.

Stortrives

Rasch har jobbet i over 13 år ved Høgskolen i Agder, og sier han stortrives. Han underviser bl.a. annet i musikkhistorie og tangentinstrumenter fra de første analoge «brettene» som kom midt på 1960-tallet, til dagens moderne high tech-keyboards.

Blant lærerne i Kristiansand er også noen av våre fremste musikere, blant dem saksofonisten Petter Wettre, pianisten Per Kolstad, trommeslageren Bruce Rasmussen og vokalistene Live Maria Roggen og Solveig Slettahjell.

- Artister som Secret Garden, Mari Boine, Jan Garbarek, Nils Petter Molvær, ja, også Annbjørg (Lien) er artister som har markert seg ute i verden med musikk som det blir undervist i her, sier Rasch.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Musikk

Se neste 5 fra Musikk