Hovedinnhold

XTC: «Coat Of Many Cupboards»

XTC: «Coat Of Many Cupboards»

(Virgin)

Denne saken handler om:

XTC dukket opp sammen med punken på midten av 70-tallet, men til tross for sin energiske pop-rock fant de seg aldri til rette under punk-paraplyen.

Til det var de fire kameratene fra Swindon i England nesten for intelligente.

Deres musikalske ballast handlet ikke bare om aggresjon og opprør. XTC - nei, navnet har ikke noe med dop å gjøre, i 1975 var det enda syv år før ecstasy-drogen materialiserte seg - dreide seg om snodig musikk for få mennesker, da som nå.

I løpet av de 25 årene gruppen har vært plateaktive, har de kun skrapt sammen én topp 10-hit i hjemlandet, «Senses Working Overtime» fra 1982, her representert med en demo-versjon. I Norge er de neppe husvarme hos altfor mange.

XTC tilhører den eksklusive eliten av artister som pådrar seg ovasjoner fra kritikere, uten at det hjelper på platesalget - kanskje ikke mye å skryte av? Uansett, så er denne samlingen et funn for alle som liker god, underfundig og skrudd popmusikk med nerve.

«Coat Of Many Cupboards» er ingen «best of», snarere fire CD'er med demoer, live-versjoner, uutgitte innspillinger og noen «vanlige» XTC-kutt, hentet fra mange av deres fineste album. Her er den geniale «This Is Pop» i single-utgave, en flott demo av den nydelige «Dear God» og min favoritt, en uutgitt single-mix av «Towers Of London», enda bedre enn originalen.

58 låter fra Swindons beste. Jan Åge Fjørtoft får protestere så mye han vil.

TOR MILDE

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Musikk

Se neste 5 fra Musikk