Hovedinnhold

Låtanmeldelser: Karpe Diem

<p>STERK LÅT-TRIO FRA DUO: Chirag Rashmikant Patel (t.v.) og Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid i Karpe Diem. Foto: MATTIS SANDBLAD</p>

STERK LÅT-TRIO FRA DUO: Chirag Rashmikant Patel (t.v.) og Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid i Karpe Diem. Foto: MATTIS SANDBLAD

  • Send en melding til
Rapduoen har tre nye låter og videoer ute. Her er VGs vurdering av dem.

Denne saken handler om:

Karpe Diem har nå sluppet de tre første låtene under prosjektnavnet «Heisann Montebello», eksklusivt tilgjengelige hos VG i dag.

Les også: Karpe Diem angriper Anders Anundsen: «Din feiging»

Dette er våre anmeldelser:

«Lett å være rebell i kjellerleiligheten din»

Angrep fra alle kanter. Musikken er kald, vond og tilbakelent grusom. Videoen et fantastisk stykke filmkunst av Kavar Singh (som også har laget videoene til Nico & Vinz). Der alle har beksvarte, romvesenaktige øyne. Lyset er neonblekt, falmende. Kakerlakker, insekter og makk graver seg frem overalt. Noen drar på epleslang. En gutt spiller alene på tromme. Det er smertelig mørkt, umulig ikke å la seg berøre av.

Teksten? Den er litteratur.

Nesten utelukkende varianter av kommentarfeltoppkast: «Er det dette skattepenga mine går til», «vi ække rassist, men skal lissom passet ditt bety no?», «du blir aldri skandinaver, naver, naver, naver, naver, naver».

Sterkest av dem alle: «Jeg skiter i om du er Tshawe eller Vinz eller Nico – du er kanskje kul i dag, men hun gifter seg med Kygo».

Anders Anundsen får også unngjelde. Og så det fantastiske refrenget: «Om du visste hva jeg ville gi for å bli som deg, din feiging». Så strålende satt sammen, så riktig gjort, så ekstremt på sin plass.

Om de bare får ett nettroll til å tenke seg om, har de vunnet.

«Hvite menn som pusher 50»

Den sprenger muligens inn åpne dører i sin fremstilling av Oslo-vestlig dekadense. Men låten som tydeligst referer «Heisann Montebello»-tittelen (referanse for de av oss som er så steingamle av vi husker Trond Kirkvaags «Jacob Winche-Lanche», men også kort unna der Chirag og Magdi vokste opp) åpner for et nytt, mer fokusert og betraktelig mer politisk Karpe Diem.

Poenget: Verden styres av bleke karer, nesten 50 år gamle. Ganske snart topper de det med et mer enn tydelig gjenbruk av Trang Fødsels «Kursiv». Produksjonen til DJ Large (fra Mobbade Barn Med Automatvapen) er streng og klaustrofobisk minimal, nesten trap-aktig. Det gjør at gullkorn som «Jeg er så hvit jeg kunne vært et frimerke på ski» og «putta penger i aksjer og pengene grodde som plaster» kommer enda bedre frem.

Videoen er en skummel orgiefryd med hageparty, solarierøyking, barnerøyking, oppkast og gruppespraytanning. Eklest: Magdi med blond hentehårparykk. Hvit mann over 50 seiler opp som neste års mest populære halloweenantrekk.

«Au Pair»

Fest mot Smestad Vest – og baksiden av «Hvite menn som pusher 50». Om kvinnene fra Chile og Filipinene som muliggjør at hvite menn kan fortsette å styre verden.

En renskåret, seig og hjernehinneklistrende dubsak, der den beste Chirag-linjen er «de hvite ta'kke vare på ting, det sa morfar», mens Magdi får stråle med spark som «Vi på Besserud tror Gud er Dorthe Skappel, hele FAU ser ut som Dorthe Skappel».

Videoens kosteligste øyeblikk er når Thomas Giertsen kommer som klagende nabo og blir tekstet på tagalog (filippinsk). Likevel strekker ikke denne helt til sammenlignet med de to ovennevnte bombene i dette trippelslippet.

TOR MARTIN BØE

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Musikk

Se neste 5 fra Musikk