Hovedinnhold

Kråkesølv - «Bomtur til jorda»

Kråkesølv - «Bomtur til jorda»

Denne saken handler om:

(Kråkesølv / Musikk-
operatørene)

For halvannet år siden snek Bodøgjengen seg inn i nordmenns bevissthet med et uttrykk som knapt var hørt i Norge før.

Den sterke indie-bevisstheten var riktignok langt fra revolusjonerende eller nødvendigvis særegen, men gutta sang på sin egen dialekt og skapte dermed noe helt eget og helt nytt.

Indie på norsk

Sånn sett er Kråkesølv et svært viktig band uansett. De har åpnet en hel sjanger for det norske språket ved å gjøre indie-rock - tradisjonelt totalt dominert av engelskspråklige artister - på morsmålet.

Debuten «Trådnøsting» ble en Spellemann-nominert suksess, fullt fortjent. På sitt andre album, «Bomtur til jorda», er Kråkesølv tro mot forgjengeren, selv om BigBangs Øystein Greni har gitt dem enda romsligere og variert lyd - skarpe grønsjkanter der dette trengs og masse luft der dette er nødvendig.

Èn av Kråkesølvs fremste særegenheter er gitarlyden som tråkler og vrir seg fremover og danner en stemningsmettet atmosfære som bandet rendyrker med hell denne gangen - der har produsent Greni vært en fruktbar fødselshjelper.

Skeiv koring

Samtidig er det sjeldent mye å oppdage på en Kråkesølv-plate om du gir den flere runder i spilleren. Den skeive koringen, de små dynamiske instrumentalbrekkene som forhindrer at vokalen blir monoton. De spreke arrangementene og den slentrende, lekne fremdriften.

Kråkesølv har rett og slett en helt egen keitete og rar sjarm - også tekstmessig - som gjør det umulig å mislike dem. Om det ikke er gull alt som glimrer, så er det kanskje Kråkesølv i stedet.

BESTE LÅT: «Nordavind mot varme kinn»

STEIN ØSTBØ

I salg 22. november

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Musikk

Se neste 5 fra Musikk