Hovedinnhold

Konsertanmeldelse Springsteen: Erobreren

I STORFORM: 62 år unge Bruce Springsteen viste ingen tegn til vilje for førtidspensjonering under verdenspremieren av turnèen i Atlanta søndag kveld. I Norge gjør han tre konserter i sommer i perioden 21. til 24 juli. Den 22.juli har han fri og reisedag mellom Oslo og Bergen, og han er av mange ønsket til ettårsmarkeringen for tragedien på Utøya. Her med Steven van Zandt søndag. Foto: AP.
I STORFORM: 62 år unge Bruce Springsteen viste ingen tegn til vilje for førtidspensjonering under verdenspremieren av turnèen i Atlanta søndag kveld. I Norge gjør han tre konserter i sommer i perioden 21. til 24 juli. Den 22.juli har han fri og reisedag mellom Oslo og Bergen, og han er av mange ønsket til ettårsmarkeringen for tragedien på Utøya. Her med Steven van Zandt søndag. Foto: AP.
ATLANTA(VG) To prosent tårer, to prosent politikk. 96 prosent fest. Bruce Springsteen (62) anno 2012, på vei mot Norge.

Denne saken handler om:

Verdenspremiere: Bruce Springsteen & The E Street Band
Sted: Philips Arena, Atlanta
Publikum: Ca 18 000
Aktuell plate: Wrecking Ball. Tre konserter i Norge i juli.
Han har alltid vært familiefaren, selve gudfaren som holder New Jersey-gjengen i The E Street Band samlet. Det har han gjort i flere tiår før Sopranos ble skapt. Men aldri har jeg sett Bruce Springsteen fylle en arena med så mye kjærlighet og så få fakter som under verdenspremieren på «The Wrecking Ball»-turnèen i Atlanta søndag kveld.

Sammen med familien legger han ut på en to og en halv time heidundrande rock'n roll-fest fylt med ablegøyer, allsang-halloi og øredøvende lydnivå i front av et band som teller seksten mann og kvinner foruten han selv. Innledningsvis er denne blandingen av The E Street Band og Seeger Session-kompet uutholdelig lite samspilte, men det kommer garantert til å sitte når de nærmer seg Norge i juli. Politikken taler for seg selv i kveldens mange nye låter, og tross alt det den uoppslitelige fest- og rock'n soul-predikanten Bruce Springsteen skaper av ellevill entusiasme, er det de små innsmettene av alvor som blir sittende.

Stikkordet er Clarence Clemons, Springsteens sjelevenn, bandkompis og bestebuddy gjennom over førti år. «Big Man» døde i fjor sommer, 69 år gammel. Spenningen var stor rundt hvordan Springsteen ville hedre Clemons når hans faste saksofonist ikke lenger sto på Springsteens høyre side. Vi fikk mer enn vi trodde var mulig.

- Clarence slutter ikke i The E Street Band når han dør. Han slutter når vi dør, sa Bruce Springsteen i bestevennens begravelse i Florida sist juni og sang deretter «10th Avenue Freeze Out» akustisk - historien om hvordan The E Street Band startet gjennom øynene til Scooter (Bruce selv) og Big Man.

For alt blir i familien. Søndag var det nevøen Jake Clemons som hadde tatt onkels rolle. Allerede i tredje låt, «Badlands», imponerte han bak saksofonen. Deretter brakte han arven videre fra nesten alle signaturlåtene til onkel Clarence, som «The Promised Land», «Thunder Road», «Born To Run» og «Land Of Hope And Dreams» - sistnevnte den eneste låten vi hører Clarence selv på fra Springsteens ferske album, «Wrecking Ball».
Etter hvert i turnèen er jeg sikker på at Jake Clemons også drister seg ut på «Jungleland», så sentral var han under verdenspremieren i Atlanta. Og veldig mye mer i fokus enn den andre av Bruce Springsteens eldste bestevenner, Steven «Giovanni Henriksen» van Zandt fra Lilyhammer, New Jersey. Sjelden har Little Steven holdt seg så markant i bakgrunnen som søndag kveld.

- The E Street Band har et kall, og det forblir det samme! poengterer Bruce Springsteen idet han setter tonen for kveldens sterkeste låt, «My CIty Of Ruins». Skrevet til sitt kjære, men en gang så dommedagsdømte Asbury Park. Denne kvelden er Clarence Clemons symbolet. Etter å ha presentert familien - bandet - gjentar Springsteen spørsmålet mot publikum: «Er det noen vi savner?»

Responsen er enorm. Deretter fylles Springsteens øyne av tårer når han synger låtens meningstunge sistevers.

Det er ikke bare rørende, det er direkte berørende i tillegg.

Hyllesten til Big Man er kortvarig, men likevel svært intens. Utover det viser Springsteen seg å være den samme bajasen i lekegrinda som han alltid har vært - muskuløs, ustoppelig publikumsfriende og med et overskudd av en annen verden. Midtveis løper han ut blant publikum og crowdsurfer på hendene deres tilbake til scenen, og selvfølgelig dras en ungjente opp for dans på scenen under «Dancing In The Dark». På mange måter burde en Bruce Springsteen-konsert bli tilgjengelig på blå resept, dersom det er god medisin å se folk grine av glede i nærmere tre timer. Og det er det jo.

Rundt 80 000 nordmenn kan altså rense strupen og belage seg på en real dansefest med masse allsang i sommer. Bruce Springsteen kommer til å erobre alle nok en gang. Kanskje har han da tonet ned hyllesten til sin avdøde venn Clarence Clemons, men i Atlanta søndag var den bare så gripende sterkt til stede.

For hva gjør han ikke når han avslutter hele showet med nettopp «10th Avenue Freeze Out», selve basisen for hele storfamilien, The E Street Band? Idet tekstlinja «and the Big Man joined the band» lyder, løfter Springsteen mikrofonen mot himmelen og lar publikum - med nevene knyttet samme vei - brøle uavbrutt i et helt minutt.

Det er i sannhet makt i de knyttede never også, iallfall de med en usynlig rose av kjærlighet mellom fingrene.

STEIN ØSTBØ

Dette spilte han:

We Take Care Of Our Own
Wrecking Ball
Badlands
Death To My Hometown
My City Of Ruins
The E Street Shuffle
Jack Of All Trades
Seeds
Easy Money
Waitin' On A Sunny Day
The Promised Land
Soul-medley med blant annet «The Way You Do The Things You Do» (The Temptations)
Shackled And Drawn
Lonesome Day
The Rising
We Are Alive
Thunder Road
Rocky Road
Land Of Hope And Dreams
Born To Run
Dancing In The Dark
American Land
10th Avenue Freeze Out

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Musikk

Se neste 5 fra Musikk