Hovedinnhold

Vamp - «Månemannen»

Vamp - «Månemannen»

(Major/Musikkoperatørene)

Denne saken handler om:

Ti år som band er ingen sensasjon. Ti år med gjennomgående kvalitet er derimot en bragd. Bragden har et navn - Vamp.

Selv om flotte norske plater for tiden velter ut på markedet som aldri før, er det kun Motorpsycho ved siden av Vamp som gjennom ti strake år ennå har til gode å skuffe på en hel plate. Vamp er sågar frekke nok til å overgå seg selv med «Månemannen».

Inspirert av irsk så vel som av norsk folkemusikk, med både ramsalte og ettertenksomme norske tekster med ditto solide melodier, er konseptet like velkjent som det er slitesterkt i Vamp-sammenheng. Likevel har ytterpunktene kanskje aldri vært klarere enn her: Fra røffe, dramatiske toneløp i tittelkuttet, rockeren «Så nær» og den voldsomme «Tilståelse» (etter Hans Børlis tørste dikt med samme navn) til lavmælte, lengtende «Fuglane veit», «Vise til våre» (nesten en salme), «Ein gong» og ikke minst «I skyggen», med platens beste og mest tvetydige tekst av Kolbein Falkeid.

Tekstene - ett av Vamps sterkeste kvalitetstrekk - teller også sjeldent solide bidrag fra Arnt Birkedal, Håvard Rem, Ingvar Hovland og den for lengst avdøde Värmlands-poeten Nils Ferlin. Nevnes må også Vamps nye vokalist, Vidar Johnsen, som gjør jobben så godt at vi ikke savner Jan Ingvar Toft et øyeblikk. Faktisk har Johnsen den samme, om ikke enda større, rekkevidden i følelsesregisteret - fra raus råhet til intens inderlighet, noe som bidrar vitalt til de sterke kontrastene på «Månemannen».

Sist helg leverte debutantene i Gåte ett av årets album med basis i tradisjonsmusikk. Her serverer veteranene i Vamp desserten med et lignende utgangspunkt.

STEIN ØSTBØ

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Musikk

Se neste 5 fra Musikk