Hovedinnhold

Odd Børretzen/ Lars Martin Myhre: «Kelner!»

(Tylden)

Denne saken handler om:

«Kelner!» er nok et mesterverk fra duoen Børretzen/Myhre. Den står som en bauta, og avslutter trilogien om Kjell Adamtzen.

Det er bare å bukke og takke: Takke 76 år unge Odd Børretzen og hans over 30 år yngre kompanjong Lars Martin Myhre for «Kelner - gledens budbringer». Det er et album som er stort i all sin enkelhet. Et album med hverdagsbetraktninger om nærhet, om det å fly, om gamle musikanter, slitte anorakker og slitne kelnere, gamle batterier, en varm, vakker sommerdag, en neger fra Østfold osv. osv.

Det har tatt duoen syv år å gi ut denne musikalske trilogien der Kjell Adamtzen har fått tilegnet en sang på de to første platene i trilogien. Her er det to. Ringen er sluttet.

På «Kelner!» er det en sang som enkelte kanskje vil mene skaper et brudd: Bob Marleys «Is This Love?». Denne har Børretzen gjendiktet for et par år siden, og platen var noen uker ute på markedet som en musikalsk hyllest til Bob Marley. Dessverre hadde plateselskapet ikke innhentet de nødvendige tillatelsene og platen ble stoppet.

Lekker innpakning

Denne Marley-hyllesten er den første som endelig er godkjent. Den passer egentlig inn, for Børretzen tar skrittet utover landets grenser og er innom New Orleans og Sverige med Fredmans Epistel nr. 81 som platens musikalske epilog og trilogiens avslutning.

Odd Børretzen er en mild, underfundig mann med stor livsglede og sylskarpe iakttagelser. Jeg tror ham faktisk når han på «Snill» ikke vil bli oppfattet som prektig, men gjerne vil være litt slemmere.

Albumet har en lekker musikalsk innpakning signert Lars Martin Myhre. Musikken står aldri i veien for Odds tekster, men understreker dem og gir dem en ekstra dimensjon: Her er både den jazz-blues-aktige velkjente snakkesangen, her er en vakker kjærlighetssang til sommeren, en salme, jazz að-la Bourbon Street og den tradisjonelle visen.

«Kelner!» er et album som appellerer like mye til unge som dem som har noen år på baken. «Kelner!» står - unnskyld, ikke som en lysfontene, men som en lysende fyrlykt i høstmørket. Kos dere!

KURT BAKKEMOEN

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Musikk

Se neste 5 fra Musikk