Hovedinnhold

Albumanmeldelse: Hellbillies - «Tretten»

STÅR STERKT: Hellbillies lever opp til sin egen standard på sitt tiende album. Her ved brødrene Aslag (t.v.) og Lars Håvard Haugen. Foto: EMI
STÅR STERKT: Hellbillies lever opp til sin egen standard på sitt tiende album. Her ved brødrene Aslag (t.v.) og Lars Håvard Haugen. Foto: EMI
Lykketall.

Denne saken handler om:

ALBUM: COUNTRYROCK
Hellbillies
«Tretten»
(EMI)

Ulempen ved å ha høye standarder, og leve opp til dem i 20 år, er at folk kan begynne å ta deg for gitt.

«Tretten» er Hellbillies tiende studioalbum. Her gjelder det å vokte seg vel for å ikke trekke på skuldrene og tenke: «Aha. Enda et utmerket Hellbillies-album».

Om kvaliteten er konstant, er det ikke slik at Hellbillies står stille.

Gruppen tar stadig skritt bort fra den veldresserte countrylyden på de tidlige platene. Forgjengeren «Leite etter lykka» (2010) var direkte rå. «Tretten» føles mer nitid, men fortsatt frisk.

Les også: - Norske musikkanmeldere mobber!

Hellbillies anno i dag er kanskje fortsatt et countryrockband. Men de er et countryrockband der rocken som regel trumfer countryen.

«Det ingen andre ser» og «Pille med bråk» plusser metallisk, psykedelisk ragarock til bandets arsenal av norskamerikanske musikksjangre.

MØRKEMENN: Slik fremstår Hellbillies på omslaget av den nye platen. Foto: EMI
MØRKEMENN: Slik fremstår Hellbillies på omslaget av den nye platen. Foto: EMI

Radiokanalene får sitt med to klassiske ballader: «Kom te meg» og nydelige «Drøyme om deg», sistnevnte pyntet med et vemodig feletema. «Leita natt og dag» er en slik melodi som Tom Petty nok gjerne skulle hatt på samvittigheten, men som avdøde Stephen Bruton faktisk skrev.

«Maset» er en type hissig new wave-rockabilly, «Poker» og «Tiger i bur» de fengende midtempo-sangene. Bevegende «Reise i lag med deg» er den umiddelbare klassikeren bandet må belage seg på å spille på alle sine konserter herfra til evigheten.

Les også: Hellbillies-Aslag hemmelig gift i Thailand

Arne Moslåttens tekster er mer generelle enn før, og det er lov å savne den lokale forankringen i Ål, med dertil hørende pussig persongalleri (fyren pleide å være rene Kjell Aukrust).

Det er også mulig å mene at Hellbillies er et enda bedre «singelband» - ja, et av Norges beste noensinne - enn «albumband».

Men det er ikke mulig å mene at de ikke skjemmer oss bort.

BESTE LÅT: «Reise i lag med deg»

MORTEN STÅLE NILSEN

* Albumet slippes mandag 5. november

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Musikk

Se neste 5 fra Musikk