Hovedinnhold

Slik var Michael Jacksons siste døgn

I dag er det fem år siden sjokknyheten som rystet en hel verden: kongen av pop er død.

Denne saken handler om:

FAKTA

Michael Jacksons liv:

  • Født: 29. august, 1958.
  • Det syvende barnet i Jackson-familien. Sønn av Joseph Walter og Katherine Esther.
  • Debuterte i en alder av elleve år med familie-bandet The Jackson 5.
  • Omtales ofte som «kongen av pop».
  • Kjent for 80-talls-slagrene «Beat It», «Billie Jean» og «Thriller».
  • Giftet seg to ganger og var far til tre barn.
  • I 2005 ble han tiltalt og frikjent for seksuelt misbruk og ble frikjent for flere andre tiltalepunkter.

25. juni 2009 er en dato som de fleste husker godt: like før klokken 23 meldte flere amerikanske og norske medier at Michael Jacksonvar død – 50 år gammel.

Dødsfallet til popstjernen kom bare rundt en måned før han skulle hatt sitt planlagte comeback med 50 konserter på O2 Arena i London.

Protokoll:Hvor var du da Michael Jackson døde - og hva følte du? Del det med VGs lesere her!

Dagen før dødsfallet jobbet 50-åringen med forberedelser til konsertene hvor han skulle vise at han fortsatt var kongen av pop. Privat slet han med kronisk søvnløshet og ble behandlet med sterk medisinering.

VG+: Mer verdt død enn levende. Dødsboet til Michael Jackson ble en gullgruve (Krever innlogging).

Alt virket som vanlig – men dette døgnet gikk alt galt:

24. juni kl. 12.00 (tidspunktene er i amerikansk tid):

Tidlig på ettermiddagen spiste Jackson sammen med barna sine i leievillaen i Holmby Hills i Los Angeles. Til middag spiste Jackson råstekt tunfisk med organisk salat og et glass med gulrot- og appelsinjuice, et måltid som var laget av hans personlige kokk Kai Chase.

Kl. 19.00:

Jacksons livvakt Faheen Muhammad og hans personlige assistent Michael Amir Williams kjørte popkongen til Staples Center.

Det var der artistenøvde til comebackkonsertene «This is it». Jackson fremførte flere kjente låter som «Wanna Be Startin’ Sometin’», «Billie Jean», «Smooth Criminal» og «She’s Out of My Life». Denne kvelden fikk 50-åringen for første gang sett videoene som skulle vises parallelt med låtene under konserten. Ifølge hans vokaltrener og «This is it»-sanger Dorian Holley ble Jackson overveldet. I salen fulgte produksjonslederen for Grammy Awards, Ken Ehrlich, øvingene. Han var der for å diskutere en Halloween-spesial med Jackson.

<p>ANNONSERTE KONSERTENE: 5. mars fortalte Michael Jackson om hans konsertplaner for London O2 Arena i juli 2009.</p>

ANNONSERTE KONSERTENE: 5. mars fortalte Michael Jackson om hans konsertplaner for London O2 Arena i juli 2009.

Foto: Joel Ryan, Ap

-  Han var i god form, og han var veldig spent på turneen. Han viste ingen tegn på at han var sliten, sa Ehrlich i et intervju.

Kl. 24.00:

Rundt midnatt ble øvingen avsluttet med «Earth Song», og Jackson takket alle, klemte danserne og ønsket alle god natt før han reiste hjem til villaen. Ved ankomst la livvakten Muhammad merke til bilen til Jacksons omstridte lege Conrad Murrays i oppkjørselen, slik den hadde stått parkert flere kvelder tidligere.

Like etter at Jackson kom hjem begynte han å klage på utmattelse og søvnproblemer. Ifølge doktorens politiforklaring, tre dager etter dødsfallet, var han bekymret for at Jackson var avhengig av Propofol. Det er et sterkt bedøvelsesmiddel som normalt blir brukt under observasjon av en lege.

Murray har forklart at han prøvde å avvenne Jackson fra bedøvelsesmiddelet, og at han ikke hadde gitt ham det på to netter.

25. juni kl. 01.30:

Videre forteller legen at han ga Jackson en ti-milligrams Valium-tablett, men at den ikke hadde noen effekt.

Kl. 02.00:

Murray ga deretter Jackson to milligram Lorazepam (en medisin som er i samme familie som Valium) gjennom drypp.

Kl. 03.00:

Jackson er fortsatt våken, og Murray fulgte opp med to milligram beroligende Midazolam.

Kl. 05.00:

Murray bestemte seg for å nok en gang gi to milligram Lorazepam i håp om at det får Jackson til å sove.

Kl. 07.30:

Kort tid senere skal popartisten igjen ha vært våken, og legen ga ham da enda to milligram Midazolam i drypp. Jackson skal fortsatt ha vært våken, og ifølge Murray ba Jackson flere ganger om sin «melk» - som han kalte den hvite væsken med Propofol.

Kl. 10.40:

På dette tidspunktet skal Murray ha gitt etter for Jacksons ønske og gitt ham 25 milligram av stoffet gjennom nok et drypp. Jackson sovner da.

Kl. 10.50:

Murray skal på dette tidspunktet ha forlatt Jackson for å gå på badet.

Kl. 10.52:

Murray kom tilbake til soverommet. Jackson hadde da sluttet å puste.

<p>SENGEN: Det var i denne sengen Michael Jackson sluttet å puste. Bildet er hentet fra papirutgaven av VG 4. august 2009 og viser tingene som ble funnet på rundt på soverommet hans. Foto: NEWS OF THE WORLD/VG<br/></p>

SENGEN: Det var i denne sengen Michael Jackson sluttet å puste. Bildet er hentet fra papirutgaven av VG 4. august 2009 og viser tingene som ble funnet på rundt på soverommet hans. Foto: NEWS OF THE WORLD/VG

Kl. 11.18 - 11.51:

Legens telefonlogg viser at han i løpet av den kommende halvtimen ringte sin Las Vegas-klinikk, en pasient og en venn.

Kl. 12:13:

Etter dette tidspunktet skjedde det mye på kort tid: Murray ringte Jacksons personlige assistent Williams, men han svarte ikke. Da Williams ringte tilbake fortalte Murray at han måtte komme med en eneste gang:

- Mr. Jackson har fått en reaksjon, han har fått en alvorlig reaksjon!

Williams ringte så livvaktene Muhammad og Alberto Alvarez som oppholdt seg i en sikkerhetsbolig utenfor huset. Alvarez fortalte etterforskerne at han skyndte seg opp, for så å finne Jackson i sengen med munn og øyne åpne. Ved siden av den poplegenden forsøkte Murray å utføre hjerte-lunge-redning med en arm.

To av Jacksons barn, Prince og Paris, kom inn på soverommet og begynte å gråte, men de ble fort eskortert ut igjen.

Livvakten Alvarez fortalte politiet i ettertid at legen ba ham samle sammen noen små medisinflasker med gummitopper i en pose, og først etter at det var gjort ba Murray han om å ringe nødtelefonen.

Kl. 12.27:

I løpet av 14 minutter ankom ambulansen villaen. I mellomtiden hadde både Muhammad og Murray forsøkt gjenoppliving uten hell.

Kl. 12.29:

Jackson hadde ingen puls.

Kl. 13.07:

Etter flere gjenopplivningsforsøk skal Murray ifølge ambulanserapporten ha insistert på å få ham til sykehuset.

En livløs Jackson ble da kjørt til Ronald Reagan UCLAMedical Center, hvor alle former for gjenopplivning ble forsøkt - uten hell.

På vei inn i ambulansen tok paparazzi-fotografen Chris Weiss det aller siste bildet av popkongen.

- Jeg er lei meg for at jeg tok det siste bildet, sa han til VG i et eksklusivt intervju med VG.

Kl. 14.26:

Kongen av pop ble erklært død.

Kort tid etter fortalte Murray Jacksons barn at deres far var død, og at han ønsket å få fra tilbake til huset. Livvaktene mente da at det ikke var en god ide, og i samsvar fortalte de Murray at politiet hadde tatt nøklene til alle bilene. Murray dro da i en taxi.

Muhammed ringte derpå sikkerhetsvaktene i huset og ba dem sperre huset slik at ingen skulle komme inn.

Kl. 15.38:

Det er totalt kaos utenfor sykehuset. I tillegg til mennesker i hundretall, sirkler en rekke helikoptere i luften. Trafikken i området står til tider helt stille.

Kl. 18:17:

Jermaine Jackson, broren til Michael, bekrefter at superstjernen omkom av hjertefeil.

Kl. 18:45:

Michael Jacksons kropp blir flydd fra sykehuset med helikopter, og deretter blir han fraktet over på en både - og inn i en ventende bil på bakken.

Kl. 18:48:

Bilen kjører inn i en garasje til bygget hvor obduksjonen vil finne sted i løpet av det kommende døgnet. 

Tok farvel

<p>SORG: To dager etter dødsfallet var det massevis av både fans og pressefolk utenfor moren Katherine Jackson sitt hus. Mengder av blomster og hilsener ble lagt ned. Foto: Espen Braata</p>

SORG: To dager etter dødsfallet var det massevis av både fans og pressefolk utenfor moren Katherine Jackson sitt hus. Mengder av blomster og hilsener ble lagt ned. Foto: Espen Braata

Tiden etter dødsfallet til poplegenden var preget av sjokk og vantro. Under BET Awards i Los Angeles hyllet flere internasjonale superstjerner Jackson, og her hjemme i Norge beskrev flere kjendiser 50-åringen som et stort forbilde.

Familie og nære venner av poplegenden tok farvel i en privatminnestund 7. juli i Forets Lawn Cemetery i Los Angeles før det var klart for den offentlige minnesmarkeringen i Staples Center – en seremoni VG fulgte minutt for minutt.

Det mange husker fra markeringen var datter tok et hjerteskjærende farvel med faren fra scenen.

- Han var den beste faren, sa Paris.

Dømt for uaktsomt drap

Rettsmedisineren konkluderte i 2009 med at popkongen døde av akutt Propofol-forgiftning – medikamentet Murray jevnlig forynte Jackson med på grunn av hans angivelige søvnvansker.

I 2011 ble Murray dømt for uaktsomt drap på Michael Jackson, og i oktober i fjor slapp han ut av fengsel etter å ha sonet to av fire år.

Legen slapp tidligere ut på grunn av spesielle regler i den amerikanske delstaten – hvor det trekkes fra én dag i fengsel for hver dag man soner.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Musikk

Se neste 5 fra Musikk