Hovedinnhold

NRK tause om hemmelig MGP-jury

Leder i MGP-klubben: - Forstår ikke hemmelighetskremmeriet

SENTRALE: Per Sundnes har mye å si i MGP-sammenheng, men NRK er tause om fagjuryen. Her er Sundnes og programleder Marte Stokstad på MGP-scenen i 2010. Foto: LISE ÅSERUD/SCANPIX
SENTRALE: Per Sundnes har mye å si i MGP-sammenheng, men NRK er tause om fagjuryen. Her er Sundnes og programleder Marte Stokstad på MGP-scenen i 2010. Foto: LISE ÅSERUD/SCANPIX
(VG Nett) NRK nekter å røpe hvem som skal plukke ut låten som får en ekstra sjanse etter å ha blitt vraket i delfinalene.

Denne saken handler om:

Alt håp om å få representere Norge i Aserbajdsjan i mai er nemlig ikke ute for de artistene som ender opp skuffet i delfinalene. Selv om NRK i år har bestemt å droppe «Sistesjansen», så har de et lite ess i ermet. Dagen etter siste delfinale får nemlig en egen fagjury i oppdrag å hente inn igjen ett av de vrakede bidragene.

I likhet med de totalt ni som stemmes frem av TV-seerne, blir altså en tiende finalist invitert til finalen i Oslo Spektrum 11. februar.

Hemmelig til etter finalen

Men hvem som sitter i fagjuryen, vil ikke NRK si noe om. Først etter at vinneren er utropt i Spektrum, går TV-kanalen ut med navnene.

- Vi pleier heller aldri å gå ut med navnene på de som sitter i den norske juryen under Eurovision Song Contest. På den måten unngår vi spekulasjoner om koblinger og påvirkning, og juryen får jobbe i fred, sier MGP-prosjektleder Stian Malme til VG.

MGP-EKSPERT: Morten Thomassen, president i den norske Melodi Grand Prix-klubben. Foto: MORTEN HOLM/SCANPIX
MGP-EKSPERT: Morten Thomassen, president i den norske Melodi Grand Prix-klubben. Foto: MORTEN HOLM/SCANPIX

- Hvordan kan TV-seerne da være sikre på at det nettopp ikke foreligger bindinger mellom jurymedlemmer og det utvalgte bidraget?

- Det er vår oppgave å sørge for at det ikke er koblinger, på samme måte som når vi velger jury til Eurovison Song Contest, svarer Malme.

- Men det er annerledes i den europeiske finalen, hvor man stemmer på andre lands bidrag. Spørsmålet om bindinger er vel ikke relevant i den sammenhengen?

- Jo, spørsmålet har ofte dukket opp der også, forklarer prosjektlederen, som opplyser at fagjuryen nok vil bestå av 4-5 personer.

MGP-ekspert uforstående

President for Melodi Grand Prix-klubben, Morten Thomassen, stusser over beslutningen om å holde juryen hemmelig.

- Jeg forstår ikke hemmelighetskremmeriet. Det bør være åpenhet rundt juryen, og de bør kunne stå for det velger - foran folket, mener Thomassen.

På spørsmål om hva han tenker rundt eventuelle koblinger, svarer MGP-eksperten:

- Artist-Norge er veldig lite, så sånn sett burde NRK egentlig brukt en tilfeldig valgt folkejury. Men i denne sammenhengen er det vel bare snakk om en låt som skal fylle programmet. Det er vel heller ikke vinnerlåten som skal kåres, legger han til.

- Kan overraske

Selv om Thomassen med det avslører hva han tror om den tiende finalistens muligheter i finalen, vil han ikke helt avskrive ekstralåten.

- Vi har sett tidligere at flere av dem som har vært med i «Sistesjansen», har gjort det bra. Er det rimelig åpenbart at den som blir plukket ut egentlig burde gått videre i en delfinale, kan den overraske. Særlig hvis den i tillegg har hitpotensiale. Men «Sistesjanse»-vinnerne har hatt den fordelen at de har vært på TV uken før. Det er gratis PR som årets tilleggslåt må klare seg uten, sier Thomassen.

Han utelukker heller ikke at TV-seerne kan være kritisk innstilt til en finalist plukket ut av en fagjury.

- Med den ferske Plumbo-affæren har forståsegpåere fått en liten svarteper. Folkets tillit til ekspertene har fått en knekk. Hvis låten de velger ut i tillegg er sær, så herregud, lyder det fra Thomassen.

Hvilken låt som for en ny sjanse, blir kunngjort søndag eller mandag før finalen i Oslo Spektrum.

NRK informerer heller aldri om hvem som plukker ut samtlige finalister i MGP.

- Nei, det er en intern sak i readskjonen, opplyser Malme.

FLERE NYHETER PÅ RAMPELYS 

FØLG RAMPELYS PÅ FACEBOOK 

Siste saker fra Musikk

Se neste 5 fra Musikk