Hovedinnhold

MGP-sjefen avviser stemmekluss: - En misforståelse

AVVISER STEMMEKLUSS: Aserbajdsjanske myndigheter mener det er feil at Dina Garipova ikke fikk noen poeng fra Aserbajdsjan i lørdagens Eurovision-finale. Jon Ola Sand i EBU avviser at det har skjedd noen feil. Foto: REUTERS
AVVISER STEMMEKLUSS: Aserbajdsjanske myndigheter mener det er feil at Dina Garipova ikke fikk noen poeng fra Aserbajdsjan i lørdagens Eurovision-finale. Jon Ola Sand i EBU avviser at det har skjedd noen feil. Foto: REUTERS
(VG Nett) Eurovision-sjef Jon Ola Sand er klokkeklar på at resultatet i lørdagens Eurovision er korrekt, tross bråket fra Aserbajdsjan og Russland.

Denne saken handler om:

Tirsdag gikk Russlands utenriksminister ut og varslet oppvask, etter at Aserbajdsjanske myndigheter mandag satte i gang en granskning av Eurovision-resultatene.

Aserbajdsjans president Ilham Ailyev har beordret at stemmene skal telles opp på nytt og vil etterforske hvordan hans land kunne gi Russland null poeng i Eurovision.

- Misforståelse

Eurovision-sjefen i Den Europeiske Kringkastingsunionen EBU, norske Jon Ola Sand, avviser at Russland burde ha fått flere poeng fra Aserbajdsjan, slik landets myndigheter hevder.

AVVISER: Eurovision-sjef Jon Ola Sand. Foto: MATTIS SANDBLAD
AVVISER: Eurovision-sjef Jon Ola Sand. Foto: MATTIS SANDBLAD

- Resultatet er helt korrekt. Vi har kopi av alle jurystemmene som er sendt inn til oss, og vi har også full oversikt over alle telestemmer som er sendt fra Aserbajdsjan. Oversikten viser at det ikke er nok stemmer til å gi poeng til Russland innenfor det tolvpoengssystemet vi opererer med i Eurovision, sier Sand til VG.

Han forteller at de ikke er blitt kontaktet av hverken den russiske eller den aserbajdsjanske delegasjonen, men at de har blitt oppmerksomme på saken fordi den har havnet på så høyt politisk nivå.

- Det er en misforståelse. Jeg vet ikke hvordan dette har havnet på et sånt nivå, sier Sand.

Overrasket

Eurovision-sjefen sier de gjennom sin partner Digame i Köln har oversikt over alle teleoperatørene, og fortløpende ser hvilke stemmer som kommer inn.

- Vi har over 80 personer i sving under Eurovision-finalen, i tillegg til representanter fra PricewaterhouseCoopers som overvåker alt. Så det er ingen stemmer som forsvinner. Jeg kan heller ikke se hvordan Aserbajdsjan kan finne ut av om det er stemmer som er borte, sier Sand, og understreker igjen:

- Det beror på en misforståelse. Eller hva det er, vet jeg ikke.

- Hva tenker du om at det når dette nivået?

- Det overrasker meg litt at det får sånn utgangshastighet. Utover det har jeg ingen kommentar til det. Vi forholder oss til at vi har et korrekt resultat, og har veldig god oversikt over både jury- og TV-stemmene. Men jeg kan ikke si noe annet enn at Eurovision engasjerer bredt.

Burde gransket presidentvalg i stedet

- At det kommer uttalelser om poenggivningen i Melodi Grand Prix fra høyeste politiske hold er oppsiktsvekkende, sier seniorrådgiver Berit Lindeman i Den norske helsingforskomite til VG.

Hun mener den politiske toppledelsen i de to landene heller snakker om Melodi Grand Prix enn viktigere saker som menneskerettigheter og demokrati.

- Dette er først og fremst litt komisk. Hvis de først skulle granske stemmegivning i Aserbajdsjan, burde de heller gransket sine egne presidentvalg, sier Lindeman til VG.

Alvorlig tema

Aserbajdsjan, som var vertskap for Eurovision i fjor har prøvd å vedlikeholde et godt forhold til Moskva, selv om det tidligere har vært disputter i forhold til energispørsmål.

Russlands Dina Garipova kom på femteplass i helgens MGP-finale. Russland ga på sin side hele 12 poeng til Aserbajdsjans bidrag - en ballade fremført av Farid Mammadov.

Hvilket land man stemmer på i Melodi Grand Prix har tidligere vist seg å ikke være noen spøk i diktaturet Aserbajdsjan. I 2009 ble flere personer som hadde stemt på sangen til erkefienden Armenia kalt inn til avhør av den aserbajdsjanske sikkerhetstjenesten, ifølge BBC.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Musikk

Se neste 5 fra Musikk