Hovedinnhold

Mener Plumbos MGP-låt er helt lik hans egen

Hør låtene og bedøm selv

Flere musikkeksperter og produsenter mener Plumbos nye Melodi Grand Prix-låt, «Ola Nordmann», har svært mange likhetstrekk med en fem år gammel fotballsang.

Denne saken handler om:

I 2007 skrev Egil Hjorteset låten «Flisbyens kvinner og menn» til Lillestrøms supporterklubb, «Kanari-Fansen».

Sangen var med på albumet til bandet hans, The Barmates, som i flere år har skrevet supporterlåter til fotballfansen i Lillestrøm Fotballklubb.

Albumet har solgt rundt 4000 eksemplarer, og ble fremført flere ganger under cupfinalehelgen samme år, hvor Lillestrøm vant 2-0 mot Haugesund på Ullevaal stadion.

Nå reagerer Hjorteset, musikkprodusenter- og eksperter på at melodien, det spesielle fløytesegmentet i starten og teksten er svært lik Plumbos nye GP-låt, «Ola Nordmann».

- Plumbos Grand Prix-låt er ekstremt lik min sang. Nå er Plumbos sang raskere. Men fløytene i starten og selve refrenget har store likhetstrekk, sier Hjorteset til VG.

VGTV: Hør «Flisbyens kvinner og menn» 

...og sammenlign med hele Plumbo-låten i boksen oppe til høyre

Artikkelen fortsetter under bildet.

MGP-KLARE: Plumbo (t.h.) er aktuelle i Melodi Grand Prix med en låt som er svært lik en Egil Hjorteset (t.v.) skrev for flere år siden. Foto: NILS BJÅLAND OG KRISTIN TØMMERVÅG/NRK
MGP-KLARE: Plumbo (t.h.) er aktuelle i Melodi Grand Prix med en låt som er svært lik en Egil Hjorteset (t.v.) skrev for flere år siden. Foto: NILS BJÅLAND OG KRISTIN TØMMERVÅG/NRK


- Svært like

Han får støtte fra tidligere «Idol»-dommer og musikkprodusent i Hitsville Productions, Ole Evenrud.

- Hadde jeg skrevet en låt, og etterpå hørt en sang som var så lik, så hadde jeg lagt den i skuffen.

- Både stemningen og melodien er svært like - ikke minst fløytene i begynnelsen av sangen.

- Ikke med vilje

Hjorteset, som til daglig jobber som advokat på Advokat24 i Oslo, ble først gjort oppmerksom på likheten etter at en Lillestrøm supporter sendte ham en YouTube-link til Plumbos Grand Prix-låt denne uken.

- Jeg hører jo sangene er like. Men jeg tror ikke Plumbo har hermet med vilje. Det hadde også vært ukollegialt av meg å ta saken videre med TONO.

Plumbos vokalist, Lars Erik Blokkhus, har vært i hardt vær  siden han kalte Tshawe og Yosef i Madcon «mokkamenn» under Spellemann-utdelingen sist lørdag.

Han fikk i går ettermiddag tilsendt «Kanari-Fansen»-låten på e-post. Han ønsket ikke å kommentere likheten selv, og fikk Henning Hoel Eriksen, ansvarlig for Plumbos plateselskap Piraya, til å kommentere denne saken.

- Jeg hører at refrenget ligner litt. Men hverken Lars, Glenn eller jeg har hørt denne låten før.

LES FLERE EKSPERTUTTALELSER OG MER OM DENNE SAKEN I DAGENS PAPIR-VG

Ukjent for MGP-sjef

Stian Malme, prosjektleder i Melodi Grand Prix, har ikke hørt om likheten mellom de to låtene før VG ringer.

- NRK kan ikke gå gjennom hele back-katalogen til de artistene som deltar. Alle som sender inn låter til MGP, skriver under på at det er originalmateriale. Dersom det viser seg at andre sitter på rettighetene, så må vi ta det opp med bandet, sier Malme.

- Plagiatpåstander må avklares i domstolen, og det er en lang prosess å gå gjennom, sier Malme.

FLERE NYHETER PÅ RAMPELYS 

FØLG RAMPELYS PÅ FACEBOOK 

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Musikk

Se neste 5 fra Musikk