Hovedinnhold

- Dette er fotojuks

NRK manipulerte Grand Prix-bilder

Det er ikke bare årets GP-deltagere som lyver. Årets GP-bilder lyver også.

Denne saken handler om:

- Dette er bevisst forsøk på juks, sier leder for Pressefotografenes Klubb og fotograf i VG, Terje Bringedal.

Han reagerer sterkt på pressebildene NRK har sendt ut av årets norske Melodi Grand Prix-deltagere. De er tydelig manipulert, noe som ikke aksepteres i norsk presse.

Les flere nyheter på Rampelys-forsiden

- Hadde dette vært reklameplakater for MGP hadde det ikke vært noe problem, men når det sendes ut som pressebilder er det svært problematisk, sier Bringedal.

Få rampelysnyheter på Facebook!

Bildene er blant annet behandlet i ettertid slik at rynker og uren hud er fjernet. I tillegg er flere bilder av de ulike artistene manipulert sammen til ett samlebilde.

- Det er så utrolig dumt å jukse med pressebilder, ingen manipulerte bilder skal stå i norsk presse, slår Bringedal fast.

- Skremmende

Han mener dette svekker troverdigheten til NRKs pressebilder i fremtiden.

- Jeg har ikke hørt at NRK har manipulert bilder før, dette synes jeg er skremmende. Det er veldig dumt av dem å gjøre dette, hvis man ikke kan tro på pressebildene, hva skal man tro på da, spør han seg.

VGDebatt:«Er det så farlig om man manipulerer bildene?»
Si din mening!

I dag er stort sett alle bilder som tas av profesjonelle pressefotografer innom et billedbehandlingsprogram. Men det er klare retningslinjer for hva som er lov å endre på.

Mens fotografene kan justere farger og lysne eller mørkne deler av bilder, er det ikke akspetert å fjerne eller legge til elementer. Enda mindre å la flere bilder fremstå som om det var ett og samme bilde.

- Jeg er svært skuffet over statskanalen. Dette er en stor tabbe som vil slå tilbake på dem selv, sier Bringedal.

Mangler retningslinjer

Kommunikasjonsdirektør i NRK Sigurd Sandvin avviser at NRK forsøker å jukse med bildene av GP-artistene.

- Dette har vi drevet med i mange år, og det er ikke noe vi forsøker å legge skjul på. Det er heller aldri noen som har stilt spørsmål ved dette før, sier han.

Sandvin mener det er stor forskjell på bilder som tas av en nyhetshendelse og tydelig oppstilte bilder som tas i forbindelse med presentasjonen av et TV-program.

- Poenget der er jo at bildene og personene skal være så fine som mulig, mener han.

NRK har per i dag ikke retningslinjer for etterbehandling av bilder.

- Dette er jo noe som har utviklet seg de siste årene. Det kan hende vi burde ha retningslinjer på dette, men det har rett og slett ikke vært oppe før.

Sandvin sier at han nå kommer til å ta opp temaet for å se om det er nødvendig å utarbeide retningslinjer for bilder som sendes ut til pressen.

Fotograf Fredrik Arff, som har tatt MGP-bildene, sier hans jobb som kommersiell fotograf er en helt annen enn pressefotografenes.

- Ikke uvanlig

- Dette er promobilder. Slik jeg oppfatter det, er det min jobb å gjøre promoveringsfotografering for NRK. Min oppgave er å presentere artistene som artister, ikke som privatpersoner, noe som er i tråd med TV-showet, sier Arff.

- Jeg manipulerer bilder. Det er en del av jobben min. Jeg holder på i en helt annen sjanger enn pressefotografene, som opptrer hyklersk og dobbeltmoralsk, legger han til.

I Arffs yrke er det ikke uvanlig å fjerne en kvise eller endre fargen på en artists sko, dersom det gjør det til et bedre bilde for sitt formål.

- Slike bilder er produkter som lages for å promotere et annet produkt, sier han.

Arff spiller ballen tilbake til pressefotografene.

- Pressefotografer må klargjøre for publikum hvor de selv setter grensene for manipulering av bilder. Det er meget problematisk når fotografer går ut og sier at de er imot enhver form for manipulasjon. Enhver etterbehandling av bilder er manipulasjon, mener Fredrik Arff.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Musikk

Se neste 5 fra Musikk