Hovedinnhold

Det store danskesviket

Danskene er riktig kjipe med Norge i Melodi Grand Prix. Det viser VGs gjennomgang av stemmegivningen fra 1994 til 2008.

Denne saken handler om:

Det er ikke dejlig å være norsk Grand Prix-deltaker i Danmark.

I løpet av disse 15 årene har Norge gitt Danmark 71 poeng, mens vi kun har fått 31 poeng tilbake.

Svenskesug

Det gir en differanse på 40 poeng. Ikke noe annet land er i nærheten av å være så gjerrige. Kun fem ganger har danskene gitt oss poeng. Selv da vi vant i 1995, fikk vi ikke mer enn to lusne poeng.

- Vi liker nok at det lyder litt svensk, innrømmer Grand Prix-ekspert og journalist Ole Tøpholm i Danmarks Radio overfor

VG Fredag

.

Tallene viser at Tøpholm har rett. Svenskene har fått 97 poeng fra danskene i samme periode.

Den svenske kjærligheten til dansk musikk er ikke like sterk: Sverige har gitt Danmark 72 poeng.

Misliker ballader

Hele elleve nasjoner har vært mer sjenerøse mot oss enn våre «brødre» i sør. Tøpholm skylder på de store norske balladene.

- De har ingen sjanse mot hurtige popsanger. Det er fordi danskene har forventninger om at det skal være godt humør og fest når det er Melodi Grand Prix.

- Så nordmenn blir litt for kjedelige?

- Nei, men dere legger vekt på litt andre kvaliteter. Danskene er mer sneversynte på Grand Prix-sjangeren. Det skal bare være fest.

Flatt

VGs Grand Prix-ekspert

Jostein Pedersen støtter Tøpholms teorier.

- Danskene er rett og slett et annet folkeslag. De har alltid humørfylte og positive, tempofylte sanger. Her i Norge er vi mer melankolske av oss. Vi har oftere ballader. Det forekommer aldri i danske Grand Prix-sanger.

Igjen er det den karrige norske naturen som får skylda.

- Det er værhardt, og man søker trøst i musikk. En tung ballade er bra for oss. Mens i Danmark er alt flatt. De har ingen problemer og lever det gode liv.

Svenskene og britene liker oss

NABOSTEMMING: I Skandinavia, Øst Europa og på Balkan kan man tydelig se hvordan naboland stemmer på hverandre. Foto: VG Nett
NABOSTEMMING: I Skandinavia, Øst Europa og på Balkan kan man tydelig se hvordan naboland stemmer på hverandre. Foto: VG Nett

VGs oversikt viser at svenskene liker de norske bidragene mye bedre enn danskene gjør.

Grannelandet har oss 78 poeng fordelt på ti ganger siden 1994. Norge er faktisk det landet Sverige gir oftest og flest poeng til.

Likevel ser det ut til at vi beundrer Sverige mer tilbake. I 14 av 15 år har vi gitt Sverige poeng med samlet sum på 110. Det betyr at Sverige i likhet med Danmark har en betydelig poenggjeld til oss.

Polsk gjeld

Av våre nordiske naboer er det kun Finland og Island vi kan stole på. Av Finland har vi fått 15 poeng mer enn vi har gitt, mens vi skylder Island 16 poeng.

Vi står mest i gjeld til polakkene. Storbritannia gir oss 24 flere poeng enn de får igjen; 42 mot 18. Polen.

Forholdet mellom Irland og Norge virker gjensidig positivt. Vi har gitt irene 43 poeng og fått 54 tilbake. Irland har gitt oss poeng ni ganger i løpet av disse 15 årene, og det er kun Storbritannia som har fått irske poeng flere ganger enn oss; 13 ganger.

Sterk gresk allianse

INNVANDRERSTEMMER: Hellas er ikke så glad i Tyrkia, men Tyskland, Frankrike, Østerrike, Sveits og Benelux-landene har alle Tyrkia blant sine favoritter. En av årsakene kan kanskje være arbeidsinnvandringen til disse landene på 1960- og 70-tallet. Foto: VG Nett
INNVANDRERSTEMMER: Hellas er ikke så glad i Tyrkia, men Tyskland, Frankrike, Østerrike, Sveits og Benelux-landene har alle Tyrkia blant sine favoritter. En av årsakene kan kanskje være arbeidsinnvandringen til disse landene på 1960- og 70-tallet. Foto: VG Nett

Den desidert sterkeste alliansen under Grand Prix-avstemningene er forholdet mellom Kypros og Hellas. Kypriotene har gitt grekerne 142 stemmer, mens grekerne har kvittert med 92 poeng til Kypros.

Og mens vi befinner oss i Middelhavet: Kypros er heller ikke i Grand Prix-sammenheng spesielt glad i Tyrkia. Kun 12 poeng er gitt i løpet av tidsperioden.

Og mangelen på kjærlighet blir gjengjeldt: i løpet av 15 år har Tyrkia gitt Kypros kun ett eneste poeng. Ikke rart det ser mørkt ut for en gjenforening mellom den tyrkiske og greske delen av Kypros!

De mest populære landene

1. Hellas : 1381 poeng
2. Russland: 1377 poeng
3. Sverige: 1306 poeng
4. Tyrkia: 1213 poeng
5. Malta: 1035 poeng
6. Norge: 970 poeng
7. Kroatia: 941 poeng
8. Storbritannia: 930 poeng
9. Bosnia: 876 poeng
10. Irland: 811 poeng

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Musikk

Se neste 5 fra Musikk