Hovedinnhold

Armenia trekker seg fra Melodi Grand Prix

Jon Ola Sand: - Synes det er veldig leit

SKUFFET: Den norske Eurovision-sjefen Jon Ola Sand, her på et bilde fra MGP-arrangementete i Telenor Arena i 2010, mottok Armenias beslutning med skuffelse. Foto: MATTIS SANDBLAD
SKUFFET: Den norske Eurovision-sjefen Jon Ola Sand, her på et bilde fra MGP-arrangementete i Telenor Arena i 2010, mottok Armenias beslutning med skuffelse. Foto: MATTIS SANDBLAD
Armenia har valgt å trekke seg fra Eurovision-finalen i Aserbajdsjan på grunn av den betente konflikten mellom landene.

Nyheten om at Armenia ikke kommer til å stille i Baku i mai, faller sjefen for European Broadcasting Union, Jon Ola Sand, tungt for brystet.

- Det er sånn at armensk TV føler at det ikke er riktig for dem å delta under de rådende forholdene mellom Aserbajdsjan og Armenia. Det er jo en konflikt mellom de to, og det har vært mye fram og tilbake. I år fant de ut at de ikke ønsket å delta, forteller Sand til VG Nett.

Den norske Eurovision-toppen sier at han beklager utfallet, som ble kunngjort på Eurovisons hjemmesider i dag .

- Jeg synes det er leit at de ikke deltar i år.

- Har du forståelse for beslutningen?

Ville sørget for sikkerhet

- Jeg kan bare si at jeg tar Armenias valg til etterretning. Jeg har forståelse for at situasjonen ikke er enkel. Men vi ville sørget for at de skulle delta på lik linje, også sikkerhetsmessig og organisasjonsmessig. Dette har Armenia også fått forsikringer om fra myndighetene i Aserbajdsjan.

SKAPTE FURORE: Sexy Eva Rivas skapte oppstandelse da hun konkurrerte for Armenia i Norge i 2010. I år glimrer landet med sitt fravær på deltagerlisten. Foto: Scanpix
SKAPTE FURORE: Sexy Eva Rivas skapte oppstandelse da hun konkurrerte for Armenia i Norge i 2010. I år glimrer landet med sitt fravær på deltagerlisten. Foto: Scanpix

Aserbajdsjan og Armenia strides om utbryterregionen Nagorno-Karabakh, der etniske armenske separatister har hatt kontrollen siden 1993. Utbryterregionen støttes offisielt av regjeringen i Armenia. Om lag 30.000 mennesker ble drept under krigen på nittitallet da Armenia tok kontroll over utbryterregionen.

- Skal løse det

Sand forklarer at det ikke byr på spesielt store praktiske problemer at et av landene nå trekker seg. Armenia skulle vært med i semifinale 2.

- Men det er klart at det hadde vært lettere for oss dersom vi hadde fått beskjed tidligere. Men vi skal klare å løse dette fint. Vi opplevde jo det samme i 2009 da Georgia trakk seg fra finalen i Moskva.

Store utfordringer

VG Nett får EBU-toppen i tale på telefon fra Geneve. Han har nettopp fløyet inn direkte fra Baku. Sand forsikrer at selv om EBU-apparatet står overfor det han beskriver som store utfordringer i Aserbajdsjan, er de godt i gang med forberedelsene til storinnrykk og MGP-fest.

- Det er et kjempearrangement, men utfordringene er ikke større enn at vi skal klare å løse dem. Vi jobber bra. Det er en veldig dedikert og bra gjeng som er i sving. Vi har all grunn til å tro at dette skal gå fint. De første delegasjonene kommer allerede 13. mai.

FLERE NYHETER OM MELODI GRAND PRIX 

Alltid høyt oppe

Armenia var første gang med i Eurovision i 2006. De har siden den gangen markert seg sterkt i konkurransen hvert år og aldri havent på dårligere plassering enn nummer 10. I 2008 sikret de seg en fjerdeplass.

Det sexy blikkfanget Eva Rivas (24)  sørget for at landet fikk massiv MGP-omtale under finalen i Telenor Arena i Bærum for to år siden. Den gangen havnet Armenia på 7. plass. Politikk var den gangen et ikke-tema  for artisten.

Armenerne har ikke rukket å velge det bidraget som skulle konkurrert i Baku.

Årets store finale arrangeres 26. mai.

FLERE NYHETER PÅ RAMPELYS 

FØLG RAMPELYS PÅ FACEBOOK 

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Musikk

Se neste 5 fra Musikk