Hovedinnhold

Mari Boine tar joiken til Afrika

LYSETS SENDEBUD: - Den arktiske ternen «Sterna Paradisea» følger midnattssolen. Tre måneder er den her i nord, før den drar helt til Antarktis, som lysets sendebud, sier Mari Boine om tittelen på sitt nye album. Foto: Simen Grytøyr/VG
LYSETS SENDEBUD: - Den arktiske ternen «Sterna Paradisea» følger midnattssolen. Tre måneder er den her i nord, før den drar helt til Antarktis, som lysets sendebud, sier Mari Boine om tittelen på sitt nye album. Foto: Simen Grytøyr/VG
- Helt siden jeg hørte Paul Simons «Graceland» har jeg drømt om de dype stemmene fra et afrikansk kor i bakgrunnen, sier Mari Boine.

Fakta om Mari Boine

  • Født 1954 i Gámehisnjárga i Karasjok kommune.
  • Professor i musikkvitenskap ved Høgskolen i Nesna.
  • Med samisk som utgangspunkt har hun fornyet og utvidet verdensmusikken ved å oppta elementer av jazz, rock og folkemusikk.
  • Skrev i fjor musikken til den norske suksessfilmen «Kautokeinoopprøret».
  • Har mottatt en rekke priser, blant annet tre Spellemannpriser, Nordisk Råds Musikkpris og i år Anders Jahres kulturpris.
  • Gir i høst 50 konserter over hele Europa.
  • 25. november spiller hun to konserter i Cape Town, i forbindelse med Kongen og Dronningens statsbesøk i Sør-Afrika.
  • Aktuell med «Sterna Paradisea», hennes 9. soloalbum, spilt inn i Sør-Afrika.

Mari har lenge hatt lyst til å la afrikansk musikk farge sin egen, i en afrosamisk samklang. Hennes nye album «Sterna Paradisea» er tatt opp i Stellenbosch i Sør-Afrika.

På flere av låtene synger hun sammen med den kvinnelige sørafrikanske tradisjonssangeren Madosini, som musiker på platen Ole Jørn Myklebust kjente fra før av.

- Det nye albumet er mer melodisk enn ting jeg har gjort før. Og tekstene er vektlagt sterkere, ved at jeg samarbeider med flotte diktere, som Rawdna Carita Eira. Selv har jeg jo vært mer minimalistisk og knapp, sier Mari.

Spennende

På en av låtene bruker hun også et dikt Emily Dickinson, oversatt til samisk.

- Å tolke poeters tekster er spennende. Vi har mange gode norske poeter også. Å synge på andre språk, som norsk, engelsk eller finsk, er noe jeg vil utforske fremover. Kanskje jeg nå har sagt det jeg vil på samisk, etter ni soloalbum? reflekterer hun.

Mari Boine har utvidet rammene for såkalt verdensmusikk ved å føre sammen samisk tradisjonsmusikk og jazz og rock. Dette er en av grunnene til at hun i år har fått Anders Jahres kulturpris på en million kroner, sammen med ballettsjef Espen Giljane.

Skremt

- Det er selvfølgelig en enorm anerkjennelse av mitt arbeid. Jeg har jo i min naivitet trodd at ting går fremover. Men at jeg blir hyllet og respektert er én ting. Samisk kultur er så mye mer enn Mari Boine. Jeg vil nødig bli et alibi for samesaken i Norge, sier Mari.

Hun blir skremt av holdninger blant folk i avisinnlegg og på nettet om dagen.

- De mange rasistiske innleggene under valgkampen i Finnmark skremmer meg. Det er som en gammel inngrodd skepsis mot samene nå kommer til overflaten igjen, i kjølvannet av Fremskrittspartiets suksess. De spiller på fremmedfrykt - og har jo rundt 35 prosents oppslutning i Finnmark,

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Musikk

Se neste 5 fra Musikk