Hovedinnhold

Norges-aktuelle Antony and the Johnsons:

Lover mindre melankoli

(VG Nett) Norgesaktuelle Antony Hegarty (35) sier at hans kommende plate vil være mindre melankolsk enn fjorårets slager «I'm a bird now». I kveld spiller han i Oslo Konserthus.
NORGESAKTUELLE: Antony Hegarty og resten av Antony and the Johnsons spiller i Oslo Konserthus. Her er frontfiguren under en konsert i London i fjor. Foto: AFP
NORGESAKTUELLE: Antony Hegarty og resten av Antony and the Johnsons spiller i Oslo Konserthus. Her er frontfiguren under en konsert i London i fjor. Foto: AFP

2005 markerte det store Europa-gjennombruddet for Antony and the Johnsons. Bandet mottok blant annet prisen "Album Of The Year" for "I'm a bird now" under den prestisjetunge Mercury Prize-utdelingen i England.

Også Norge lot seg sjarmere av den androgyne Antony og hans melankolske musisering om kjærlighet og andre seksuelle funderinger.

- Spesiell aura

67 norske musikkjournalister kåret albumet til årets beste. I kveld, tirsdag, inntar New York-gjengen Oslo Konserthus for sin tredje Norgeskonsert - de har tidligere spilt på både Blå og Rockefeller.

- Vi gleder oss veldig til konserten, og jeg føler at Konserthuset har en spesiell aura. Det er bra at folk kan sitte under våre konserter, sier Hegarty til VG Nett.

Naturlig valg

Han bekrefter at bandet ikke gjør mange konserter i Europa nå, men at Norge var et naturlig valg.

- Vi har jobbet med en del andre prosjekter i det siste, og derfor har vi ikke hatt mye tid til spillejobber i Europa. Men da vi ble invitert til å spille i Norge, måtte vi takke ja. Vi liker å spille her.

Hegarty kommer opprinnelig fra Chichester i Sussex, og orienterte seg tidlig mot den androgyne delen av britisk synthpop. I 1990 flyttet han til New York og dannet performance-kollektivet Blacklips med venninnen Johanna Constantine.

I 2000 ble også bandet The Johnsons til - og samme år kom den selvtitulerte debutplaten. Men det var først da den ble relansert i 2004 at musikk-kjennere fikk øynene opp for den skjøre og betagende musikken.

Fikk drahjelp

På fjorårets "I'm a bird now" fikk Antony hjelp av blant annet barndomsidolet Boy George, legende-rocker Lou Reed, nyfolkisen Devendra Banhart og New York-divaen Rufus Wainwright - velkjente artister som også bidro til suksessen.

Hegarty innrømmer at fjorårets gjennombrudd har forandret både ham og hans publikum.

- Publikum har endret seg på den måten at nå er det svært mange flere som er interesserte i hva jeg har å si, og som vil høre på musikken og tekstene. Jeg merker også en liten endring i hvordan jeg tenker, men låtskrivningsprosessen er den samme. For meg er det en veldig personlig og utleverende ting, sier han.

Snart nytt album

Under kveldens Oslo-konsert lover Hegarty innslag fra både det første og det andre albumet, samt en del nytt materiale. Han forteller også at et nytt album er på trappene.

- Jeg er i en veldig kreativ fase nå, og de nye låtene er mye lystigere enn på "I'm a bird now". Det er ikke så mye melankoli, men jeg tar fortsatt for meg de eksistensielle temaene, forklarer han.

Norsk inspirasjon

Hegarty har også hentet inspirasjon fra Norge - og Spitsbergen.

- For noen uker siden var jeg på en fantastisk båttur rundt Spitsbergen. Det var helt nydelig, havet var glassklart, grønt og blått. Slikt inspirerer meg, forteller han til VG Nett.

PS! Antony er også aktuell som gjestevokalist på albumet til Joan as a Police Woman, som nylig ble sluppet i Norge. Albumet fikk terningkast 5 av VGs anmelder.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Musikk

Se neste 5 fra Musikk