Hovedinnhold

Maskinen i Nirvana

Michael Krohn måtte runde femti før han fikk ferten av en arvtaker i norsk rockpoesi.

Denne saken handler om:

Foreløpig er ikke John Olav Nilsen helt der, selv om bergenseren i fjor imponerte med en «hjertet utenpå skjorta»-poesi som norsk rock ikke akkurat er bortskjemt med. Viktigst er det at femtiåringen Krohn selv ennå ikke har blitt den maskinen i Nirvana han sang om i 1984.

Forakten for besteborgerligheten, den bittersinna samfunnskritikken og det urbanironiske viddet - der har du rock-poeten Michael Krohn i et kontant nøtteskall. På sitt beste er setningene hans som treffsikre knyttnever i et allerede sønderslått ansikt.

Som sjef i Raga Rockers er Krohn en av De Fire Store. Og deLillos, Raga, DumDum Boys og Jokke var de fire store også rock-poetisk på åttitallet. Det som imidlertid er urovekkende er jo selvfølgelig at de til dels ennå er det, dog i vekslende form.

Jokke var den sårbare og ærlige rennesteinssliteren som aldri mistet humøret og selvironien. Lars Lillo-Stenberg er den naivt anlagte og underfundige. Kjartan Kristiansen den metafor-rike og språklig oppfinnsomme. Alle utgjør en essensiell del av norsk rock-historie, tekstmesssig så vel som musikalsk.

I mars skal Michael Krohn vise at den tre år gamle maktdemonstrasjonen «Übermensch» heller ikke var et blaff - at han ikke har blitt det kjedelige gjennomsnittsmennesket fra sin egen seksten år gamle låt, «Maskiner i Nirvana». Norsk rock-poesi trenger vitale femtiåringer som kan vise vei for yngre jyplinger som tusker i samme fag.

John Olav Nilsen er nevnt - Kråkesølv må ikke glemmes. En norsk på norsk-suksess for et typisk norsk indie-band, som i utgangspunktet skyr morsmålet, kan ha en betydelig innvirkning på en dreining mot mer rock på morsmålet igjen.

Men foreløpig er De Nye Fire Store knapt halvveis - på alle måter.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Musikk

Se neste 5 fra Musikk