Hovedinnhold

Feil fil

Hvem befinner seg egentlig i feil fil i Pirate Bay-saken?

Denne saken handler om:

Den norske film- og musikkbransjen har i alle fall ikke skiftet hverken retning eller fil i fildelingsspørsmålet.

Holder IFPI - sammenslutningen av internasjonale plateselskaper i Norge - det de lover, går de denne uken til domstolene for å stenge Telenor-abonnenter ute fra for eksempel Pirate Bay.

IFPIs sabelrasling har pågått lenge, men de benyttet anledningen - ikke tilfeldig - til å true Telenor med rettssak samme dag som Pirate Bay-saken startet i Stockholm. Den avsluttes denne uken - samtidig som IFPI nå tvinges til å videreføre sin kamp mot Telenor i en norsk rettssal.

For Telenor sa nei til IFPIs krav om å blokkere tilgangen til Pirate Bay for sine kunder ut fra nettnøytralitetsprinsippet. IFPIs kolleger klarte det mot flere teleselskaper i Danmark, men i Norge ser det ikke like enkelt ut.

Det kan godt hende at storkapitalistene i IFPI til slutt vinner kampen. Men har de tenkt på til hvilken pris? Sympatien ligger definitivt ikke hos en organisasjon som startet sitt korstog mot fildeling med dommedagsvisjonene i kampanjen Piracy Kills Music.

Sympati kan aldri undervurderes. I denne saken ligger den stadig sterkere på forbrukernes side, eller sagt på en annen måte - musikkelskere som fra tid til annen også benytter seg av den geniale fildelingsteknologien, men som like fullt er IFPIs beste kunder i musikkbutikkene. Film- og platebransjens iherdige jakt på disse fildelerne provoserer det musikkglade enkeltmennesket. Det er den klassiske David mot Goliat-kampen som utkjempes mellom helt vanlige personer og en milliardbransje som føler seg truet.

I Norge har det poppet opp med støttenettsider etter at Pirate Bay-rettssaken i Stockholm startet. Et av forsvarets vitner her foreslo spøkefullt at som kompensasjon for å ha møtt opp, burde hans kone få blomster. Ekteparets hus ble deretter oversvømt av blomster fra Pirate Bay-sympatisører fra hele Skandinavia.

I Sverige har Piratpartiet - som ble stiftet i januar 2006 nettopp for å organisere blant annet fildelere - pr. dags dato større oppslutning enn Miljöpartiet og Vänsterpartiet. Når IFPI nå tar Telenor til retten, skulle det ikke forundre meg om det også dannes et norsk piratparti før høstens valg.

Så kan IFPI fundere på hvor de tror sympatien i fremtiden vil ligge når de velger ikke å dele fil med sine egne kunder og samarbeidspartnere på noen som helst måte.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Musikk

Se neste 5 fra Musikk