Hovedinnhold

Kommentar: Ridderlige a-ha

NYSLÅTTE RIDDERE: Tirsdag mottok a-ha-medlemmene Paul Waaktaar-Savoy, Morten Harket og Magne Furuholmen Ridder 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden i Den Gamle Logen i Oslo. Her er de sammen på et bilde fra 2010. Foto: Roger Neumann
NYSLÅTTE RIDDERE: Tirsdag mottok a-ha-medlemmene Paul Waaktaar-Savoy, Morten Harket og Magne Furuholmen Ridder 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden i Den Gamle Logen i Oslo. Her er de sammen på et bilde fra 2010. Foto: Roger Neumann
I dag blir norsk populærmusikk slått til ridder av St.Olavs Orden.

Joda, vi vet at a-ha ikke er de første norske pop-artistene med en viss internasjonal karriere som mottar St.Olavs Orden, men kommersielt kan verken Wenche Myhre, Jahn Teigen, Sissel Kyrkjebø, Mari Boine eller Ole Edvard Antonsen (og iallfall ikke hedersmannen Åge Aleksandersen) matche bedriftene til Paul Waaktaar-Savoy, Magne Furuholmen og Morten Harket utenfor Norge.
Ingen kan det.

Mangedoblet

Og nettopp derfor er næringsminister Trond Giske også til stede for å hylle a-ha når de mottar sine medaljer i dag. For å takke for inntektene de brakte hjem til Norge gjennom 25 år - inntekter som kunne ha vært mangedoblet om ikke a-ha var så visjonære den gangen tidlig på åttitallet at de vendte ryggen til norsk platebransje og stakk utenlands for å skrive platekontrakt.

«Den Kongelige Norske St. Olavs Orden tildeles som belønning for utmerkede fortjenester av fedrelandet og menneskeheten», står det i statuttene.
Fortjenestene som a-ha har gjort for fedrelandet er udiskutable.

Gjennomslagskraft

Jeg garanterer at det er flere i utlandet som vet hvem Morten Harket er enn statsminister Jens Stoltenberg. Trolig er det også flere som begynner å nynne på «Take On Me» når de blir spurt om hva de tenker på med Norge, enn det er utlendinger som kan peke ut Norge på en globus.
Så sterk er den populærmusikalske gjennomslagskraften. Så sterk posisjon har en hitlåt snart tredve år etter at den ble en verdenshit.

Men utmerkede fortjenester for menneskeheten, har a-ha utført dette også?
Javisst har de det.

Tidløse stykker

I likhet med svært mange andre har de skapt tidløse stykker populærmusikk som er overført til flere generasjoner. Det finnes knapt noen mer verdifull dåd mot menneskeheten enn å lage musikk til trøst, til kjærlighet, til omtanke og til ettertanke.
Dagens utdeling av St.Olavs Orden går til et band som alltid har gått sine egne veier og som alltid har vist en unorsk selvtillit på vegne av seg selv og sin egen storhet. Samtidig er det en hyllest til et universelt pop-fenomen vi neppe opplever igjen i Norge. Derfor har de nå fått det som er å få av musikalske ærespriser i Norge.

a-ha ble nemlig et verdensnavn i en analog samtid med få distribusjonskanaler for formidling av populærkultur, iallfall atskillig færre enn i internettets tidsalder. I likhet med mange andre nøt a-ha særdeles godt av MTVs fremvekst midt på åttitallet. MTV var eneveldige - kom du inn i varmen der, kunne det fort bety verdensherredømme.

a-ha hadde nøkkelen; den banebrytende videoen til «Take On Me».
Førsteplass på verdens mektigste hitliste, amerikanske Billboard, var neste skritt i oktober 1985.

Ironisk

Kanskje er det noe ironisk at a-ha tildeles sin fortjente orden samme dag som det amerikanske valget. a-ha fikk aldri sjansen på USA igjen i bandets andre kapittel på 00-tallet og frem til de la karrieren på hylla for tre år siden, selv om lysten var der hele tiden.
a-ha kan likevel være stolt av å ha sluttet på toppen av karrieren, med en feiret avskjedsturnè i flere verdensdeler og som et troverdighetsmessig rehabilitert band som har mottatt godord fra utallige kolleger i spennet mellom Kanye West og Coldplay.
For a-ha var egentlig alt annet enn «Take On Me» og tenåringshysteriet som fulgte med deres første suksess.
a-ha var først og fremst ett av klodens mest intelligente pop-band, og var det fremdeles da de sluttet i 2009.

- Det er mer sannsynlig at ABBA kommer sammen igjen enn at a-ha gjør det, sa Magne Furuholmen til VG da de startet sin avskjedsturnè den gangen.

Med andre ord; like lite sannsynlig som de er verdige mottakere av Ridder 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden.

STEIN ØSTBØ

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Musikk

Se neste 5 fra Musikk