Hovedinnhold

Kommentar om norsk musikk: Svensktoppen

TO GODE: Svenske Alina Devecerski topper VG-lista med «Flytta på dej», mens Sirkus Eliassen blir kalt «årets eneste norske genuine hitmakere» av Talseth. Foto: Hallgeir Vågenes / VG, EMI.
TO GODE: Svenske Alina Devecerski topper VG-lista med «Flytta på dej», mens Sirkus Eliassen blir kalt «årets eneste norske genuine hitmakere» av Talseth. Foto: Hallgeir Vågenes / VG, EMI.
Norske artister sliter med å lage hits. Enda godt vi har svenskene til å redde oss.

For å si det rett ut: Våre egne artister er elendige til å lage slagere. VG-lista er et begredelig syn for alle som synes at vi bør greie å fore oss selv med hits vi kan danse til, synge til og irritere oss over at radio aldri slutter å spille.

Sjekk VG-lista her - og les alle musikkanmeldelsene i dagens utgave av VG papir - eller VG + .

Man får sant nok hørt mye norsk musikk på norsk radio. Men det betyr ikke nødvendigvis at folk er så interesserte.

Hva mener du?Si din mening og diskuter her !

MUSIKKEKSPERT: Thomas Talseth i VG. Foto: Frode Hansen / VG.
MUSIKKEKSPERT: Thomas Talseth i VG. Foto: Frode Hansen / VG.

Så langt har kun to norske låter utgitt i 2012 toppet VG-lista. Begge disse var coverversjoner av kjente slagere, sunget av Vinni og servert via TV2s «Hver gang vi møtes». Litt juks, altså.

I segmentet for sommerlig rap og reggae har det vært gode vibber rundt Lars Vaular og Sondre Lerches «Øynene lukket» og Admiral Ps «Kallenavn», men salgsmessig har ingen av dem kommet i nærheten av tidligere bragder. Heller ikke Karpe Diem eller Madcon har greid å ta massene med sine singler.

Imidlertid har våre funky og popglade venner i øst tatt beslag i den norske hitlisten.

For å begynne med Eurovision: Der vår egen Tooji hadde fire fattige uker på Topp 20 med «Stay», har svenske Loreens «Euphoria» nå 19 uker bak seg - seks av dem på førsteplass.
Lalehs «Some Die Young» er nå 25 uker gammel på VG-lista. Åtte av disse lå sangen helt øverst.

Den svenske DJ-en Avicii hadde to uker på gullplassen han også, med «Levels», i januar.

Årets eneste norske genuine hitmakere er Sirkus Eliassen. «Æ vil bare dans» har riktignok bare nådd fjerdeplass, men 20 uker på Topp 20 forteller om en raskt voksende fanskare som kan løfte den nye «Før du går» høyt opp.

I mellomtiden er det i dag, som uken før og den før der, svenske Alina Devecerski som skriker «Flytta på dej» til sine norske artistkolleger fra toppen de selv ikke makter å nå.

THOMAS TALSETH

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Musikk

Se neste 5 fra Musikk