Hovedinnhold

Kommentar: Frekkhetens nådegave

DE NESTE STORE? Den svenske duoen Icona Pop. Foto: George Harvey.
DE NESTE STORE? Den svenske duoen Icona Pop. Foto: George Harvey.
(VG Nett) Hadde norske artister vært mer skamløse, hadde de laget flere hits.

I denne spalten skrev jeg sist fredag at norske artister er «elendige til å lage slagere», mens svenskene er knallgode. Da lå det svenske singler på første-, annen- og fjerdeplass på VG-lista.

Denne uken har flickorna Alina, Laleh og Loreen like greit lagt beslag på hele seierspallen. Ingen snarlige tegn til forbedring altså.

I kjølvannet av mine ytringer hadde jeg en artig liten Twitter-disputt med Morgenbladets Ingve Aalbu, som så seg nødt til å tolke det jeg skrev dit hen at norske artister er udugelige, punktum.

Jeg velger derfor å presisere denne selvfølgeligheten: Man kan være en bra artist selv om man ikke lager hits.

Saken fortsetter under bildet.

FORTSATT ØVERST: Alina Devecerski nekter å flytta på sej. Foto: EMI.
FORTSATT ØVERST: Alina Devecerski nekter å flytta på sej. Foto: EMI.


Men vi hadde ikke hatt mange bra artister i Norge om vi skulle målt kvalitet etter evnen til å lage singler som svinger.

Debatten rundt innlegget mitt fortalte meg i alle fall én ting: For en stor andel av Norges befolkning er «hit» for skjellsord å regne. En populær låt er for mange noe fryktelig suspekt.

Denne holdningen finnes selvfølgelig hos våre artister også. Og for all del: Jeg foretrekker at de først og fremst fokuserer på å lage storslagen kunst som er givende på et åndelig plan.

Men jeg vil gjerne ha i pose og sekk. Jeg vil ha noen skamløse osteburgere av noen poplåter, like rødmefremkallende catchy som de er uimotståelige.

Jeg vil ha en norsk låt som kan matche det som fort kan bli den neste svenske landeplagen i Norge: «I Love It», med jenteduoen Icona Pop.

I likhet med «Flytta på dej» er den infernalsk fengende og infantilt enkel. Dansete klubbpop så insisterende at man må legge fra seg skamvettet for i det hele tatt å få seg til å spille det inn, for ikke å snakke om gi det ut.

NRK P3 sparket Icona Pop opp til A-listen sin i går. Det gjorde de rett i.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Musikk

Se neste 5 fra Musikk