Hovedinnhold

VG anmelder Justin Bieber i Nederland - låt for låt

Sjekk alle terningkastene her

I ARNHEM: Justin Bieber og danserne i sving i Nederland lørdag kveld. Foto: AFP
I ARNHEM: Justin Bieber og danserne i sving i Nederland lørdag kveld. Foto: AFP
ARNHEM/NEDERLAND (VG) Tre dager før Justin Bieber går på scenen i Telenor Arena, tar VGs anmelder pulsen på popstjernen i Nederland.

Denne saken handler om:

Tips oss

Musikkanmelder Morten Ståle Nilsen var på plass i GelreDome i Arnhem, hvor den kanadiske pophelten  (19) holdt konsert lørdag kveld.

Tirsdag, onsdag og torsdag i neste uke er det Telenor Arena i Bærum som skal fylles til randen av norske fans - 66.000 totalt. Alle som skal på konsert, får et pekepinn om hva de kan vente seg når Nilsen i kveld vurderer hver eneste låt med eget terningkast.

Bieber skulle gått på scenen kl. 20.00, men publikum måtte vente lenge.

Kl. 21.23 begynte en DJ å varme opp publikum. Det ser fortsatt ut til at det drøyer før stjernen selv inntar scenen.

MUSIKKEKSPERT: Morten Ståle Nilsen er i Nederland. Foto: FRODE HANSEN
MUSIKKEKSPERT: Morten Ståle Nilsen er i Nederland. Foto: FRODE HANSEN

Kl 22.00 kom promotørene på scenen og forklarte at Bieber vil være klar om få minutter.

Først kl 22.05 var konserten i gang - to timer for sent.

:
:

Første låt: «All Around The World»»

Omsider, etter lang ventetid og den sedvanlige nedtellingen på videoskjermene: Biebers ultrabombastiske åpning. Klokken 22.00 er lovlig sen konsertstart i dette alderssegmentet, selv i det «liberale» Nederland. 58.000 armer og 29.000 glowsticks og mobiltelefoner i været, fyrverkeri ut langs scenetungen; bølgende skrik. Den gyldne guttungen, iført englevinger, kommer flyvende. Musikken så godt som drukner i ekstasen fra publikum. Låten er bare et drønn, langt der borte. Men det er ikke viktig. Bieber klarer seg helt fint.

Publikum står til terningkast seks.

2. «Take You»

Tar det uødelige «jump! jump! jump!»-trikset. Bieber danser, eh, belivet. Virker konsentrert. Lyden er blitt noe bedre, publikumsskrikene noe lavere. Det er mulig å høre at det spilles en sang der borte et sted. «I see some familiar faces out there», sier han etter endt dyst. Godt gjort, i så fall. «How many of you believe», spør han. Ganske mange gjør det, skal det vise seg. Spesielt da han tar av seg den hvite jakken og åpenbarer den hvite «wifebeater»-skjorten.

3. «Catching Feelings»

Klassisk boyband-eri. Romantisk ballade, ganske fin også. Bieber har lært seg alle de vokale knepene som hører sjangeren til. Alle på scenen i hvitt. Allsang. Overalt. Best hittil.

4. Throwback Megamix: One Time, Eenie Meenie, Somebody To Love

Ganske «old skool» dette også, en «throw your hands in the air»-medley. Beina hans virker noe dorskere, men han kompenserer med en gullvest og utstrakt handslapping med publikum. Han kunne med fordel dratt fulle versjoner av disse passable «hits for kids»-slagerne.

5. «Love Me Like You Do»

Skrytevideo på videoskjermene. Bieber trenger vel en hvil. Gammel YouTube-video fra da han var på sitt absolutt søteste, magasinforsider, scener fra prisutdelinger og talkshow. Undertekst: Justin er gått fra «gutt» til «mann». Konklusjon: «I just wanna be me». Han kommer tilbake i sort, med en hvit paraply, men stemmen er veldig spak (og åpenbart autotunet) i dette nokså vovede, semi-seksuelle R&B-nummeret. Døllt.

6. «She Don't Like The Lights»

Kinotid igjen. Justin blir forfulgt av kjipe pressefotografer i et James Bond-scenario. Lurer dem, blinker lurt til oss, synger «She Don't Like The Lights». Stemmen blir helt borte i bulderet av bassen og trommene. Det er danserne hans som besørger dramatikken i fremføringen. Og de gule lyskasterne og fyrverkeriet.

7. «Die In Your Arms»

Jakken av igjen. Introduserer trommis, som kvitterer med solo (Justin gir ham ni av ti poeng, men ombestemmer seg: «10 out of 10!»). Dernest noe som ikke er blitt hørt i konsertsammenheng siden 1970-tallet: En bassolo. Kort, heldigvis. Han tar på seg en denimvest med røde skuldre. «Die In Your Arms» er sympatisk gammelmodig, dydig Motown-pop. Han synger fint, og supplerer med klassiske sanggruppe-«moves». Leker med mikrofonstativet og det hele.

8. «Out Of Town Girl»

Han springer ut på scenetungen, forfulgt av dansere. Springer tilbake igjen, synger denne. Dansingen hans er sjarmerende uproff, spesielt sett i forhold til de andre, som jo ER profesjonelle dansere. Han løper ut i publikum igjen, tar opp et kamera, filmer seg selv. Folk går av skaftet når han gir dem sitt beste, mest bedårende Bieber-blikk på skjermene.

9. «Be Alright»

Han gir publikum en «inspirerende» tale i forkant. Denne går nok hjem, i og for seg, men ikke så hjem som da han forsiktig hever underskjorten opp over navlen for å tørke av seg litt svette like etterpå. Han tar plass i den store «bærplukkeren» som tar ham på flytur ut over publikum foran scenen, og akkompagnerer seg selv på akustisk gitar. Seig, følerisk ballade, i overkant yndig sunget.

10. «Fall»

«I will catch you if you fall», lover han oss, fremdeles plassert på den hydrauliske heisen sin. Typisk amerikansk balladepop. Ikke så spennende.

11. «Yellow Raincoat»

Han fremfører ikke alltid denne. Men han gjør det nå, og den er fin. Utypisk Bieber-ballade, ganske elegant levert.

12. «Never Say Never»

Publikumsbrølet kommer tilbake etter balladeavdelingen. Det skal sies at stemningen er noe mer avmålt nå (ble det for sent?). Konsis utgave, grei skuring.

13. «Beauty And A Beat»

Jeg beklager, det forrige jeg skrev stemte ikke helt. Energinivået er tilbake på stabilt høyt nivå. Det er en sang som skapt for å hoppe til. Og det hoppes, både på scene og sal. Det går et gisp gjennom salen da Bieber tilsynelatende faller ned i et hull foran på scenen, og dukker opp igjen bak trommene bakerst på scenen. Hans spiller bra, er teknisk sett utvilsomt begavet. Øker litt, men det gjør alle ivrige folk. Ser ut som om han koser seg bak der.

14: «One Less Lonely Girl»

Alle vet selvsagt at Justin skal be opp en «helt spesiell jente» under fremføringen av denne. Så alle er på beina. Hun som vinner drømmedaten har en sort Bieber T-skjorte og blomsterkrans på hodet, og heter Maya. Hun ser forfjamset ut, men tygger tyggis som en sann heltinne.

15. «As Long As You Love Me»

Video av baby-Bieber på skjermene. Jentene her LIKER baby-Bieber, gitt. «He's so cuuuuute!», skriker hun som står foran meg, av en eller annen grunn på engelsk. Hun er neppe stort mer enn 12, men demonstrerer et tidlig utviklet morsinstinkt (eller noe). Bieber, i sort skinn, heises opp på en attrapp på scenetungen, og blir stående der som en levende statue. Pompøst, ja.

16. «Believe»

Han hevder å ha skrevet denne sangen spesielt til «hver og en av oss». Den oppsummerer hans «message». (Bieber er kanadier, men sannelig også erkeamerikansk). Han setter seg bak et hvitt flygel og lirer av seg selvhjelpsklisjeer om håp og tro - som på ingen måte er noe verre enn de mange voksne mennesker, og svært mange voksne artister, befatter seg med. Gospeldrag i avslutningen. Det er «cheesy» - helt til du ser effekten det har på 29.000 totalt ukyniske beliebers. Da er det unektelig ganske fint. Synger bra gjør han også. Idet han synker ned i nok et «hull», denne gangen bak på scenen, drar han av seg jakken igjen.

17: «Boyfriend»

Skrikene hviner infernalsk gjennom arenaen da han kommer tilbake og gjør denne. I bar overkropp. Definitivt en av hans beste låter; et vellykket forsøk på å ta ham bort fra teeny-taktene fra tidlig i karrieren, og over i noe mer kjønnsmodent. Det blir mer dans enn sang. Ikke at noen bryr seg: Han har, som jeg vel nevnte, bar overkropp.

18. «Baby» - siste låt

Guttunge-Biebers mest ukrenkelige slager. En mesterklasse i «tween»-pop. Søt som en kjærlighet på pinne, og like seig når den setter seg på hjernen. Konfetti, rosa lys, 29 000 fornøyde mennsker.

Brått slutt. Han er mye raskere til å bli borte enn han var til å dukke opp.

POLITIET TETT PÅ NETT: Les alle sikkerhetsrådene 

VGTV: Se stor Justin-dokumentar 

ALT OM BIEBERS NORGESBESØK 

Her kan du skaffe deg VGs Bieber-app! 

FLERE NYHETER PÅ RAMPELYS 

FØLG RAMPELYS PÅ FACEBOOK 

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Musikk

Se neste 5 fra Musikk