STORT ÅR: Highasakite har fått et stort gjennombrudd i 2014. Bak, fra venstre: Øystein Skar, Ingrid Helene Håvik og Kristoffer Lo. Foran: Trond Bersu og Marte Maaland Eberson. Foto: PROPELLER

STORT ÅR: Highasakite har fått et stort gjennombrudd i 2014. Bak, fra venstre: Øystein Skar, Ingrid Helene Håvik og Kristoffer Lo. Foran: Trond Bersu og Marte Maaland Eberson. Foto: PROPELLER Foto: ,

Highasakite er årets albumvinnere

Danker ut Morten Harket

Best på Wimp og Spotify

Håper på Spellemannpris

Årets mest kritikerroste norske plate er også det mest streamede i Norge – og det som har ligget lengst på VG-lista.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Tidligere i desember offentliggjorde Wimp at Highasakites andre album, «Silent Treatment», var det mest avspilte på streamingtjenesten i år.

Nå bekrefter streaming-giganten Spotify overfor VG at platen også er årets mest avspilte norske på deres plattform.

– Det er stas, og litt ubegripelig, sier vokalist Ingrid Helene Håvik.

– Jeg skjønner det ikke helt. Hvem er alle de folkene som sitter hjemme og hører på?

– Det er veldig stort! Det er også ganske overraskende, jeg har selv ikke visst noe om mengden streaming av platen vår, sier keyboardist Marte Maaland Eberson.

– Jeg synes det er fantastisk at så mange har hørt på hele platen, fremfor enkeltlåter. At det er helheten som slår an er jeg veldig stolt av, sier gitarist Kristoffer Lo.

«Silent Treatment», som fikk terningkast 5 av VG, gikk rett til topps på VG-lista i midten av februar.

Siden da har den aldri forlatt Topp 40; denne uken er den på 20. plass.

Albumet er dermed årets klart mest seiglivede på Norges offisielle salgsliste, med 44 uker til nå. Nærmeste utfordrer er Morten Harkets «Brother», som takket for seg etter 24 uker på Topp 40.

GOD NUMMER TO: Morten Harket har i likhet med Highasakite toppet VG-lista to uker i år. Men bandet har så langt 20 flere uker på Topp 40. Foto: ANDREAS IHLEBÆK Foto: ,

– Uvirkelig. Å være lengre på VG-lista enn Norges største popidol er stort og ærefullt. Det er også gøy at dette skjer i en tid hvor det snakkes mye om albumformatets død, mener Lo.

Highasakites vedvarende VG-listeopphold er ikke tilfeldig, siden VG-lista nå inkluderer streaming i tallmaterialet.

– Vi har jo fulgt med på VG-lista, og merket oss at platen har klatret i forbindelse med større hendelser, som konserten på Øya og årsbestekåringene nå, forteller Lo.

Bandet tror selv at omfattende turnévirksomhet – de har 112 spillejobber og rundt 200 reisedøgn bak seg i år – er en årsak til populariteten.

– Vi har jobbet hardt og nøye. Hver konsert har vært viktig, alle deler av platen var viktig og hvert intervju er viktig. Det har ikke vært noe unnasluntring, uavhengig av om konserten har vært i Oslo, Otta, Tokyo eller Sydney, sier Lo.

LIVEFAVORITTER: Highasakite har gjort det skarpt som konsertattraksjon både i inn- og utland i år. Her på Øyafestivalen. Foto: NTB SCANPIX Foto: ,

«Silent Treatment» ble denne uken kåret til årets beste norske album av 67 norske kritikere. Enda en fjær i hatten for et band som er overveldet av alt som har skjedd i 2014.

– Det har vært et helt uvirkelig år, som jeg mange ganger har tatt for gitt. Kanskje jeg ikke får det så morsomt igjen, undrer Håvik.

Mye tyder på at 2015 også blir et travelt år for Highasakite. I januar legger de ut på en syv konserter lang turné i Australia; et land som ifølge Spotify også streamer bandets musikk flittig.

Deretter står en lang rekke norgeskonserter for tur.

Men før den tid er det Spellemannpris. Nominasjonene offentliggjøres mandag formiddag.

– 2014 startet jo med Spellemann for oss, da vi opptrådte under utdelingen. Vi var der også året før, nominert som årets nykommer for debutplaten vår. Og vi drar gjerne dit igjen, sier gitaristen.

– Hvilke sjanser har dere?

– Jeg tror vi har en fair sjanse til å bli nominerte. Om vi får noen pris er umulig å si, men vi håper jo virkelig at vi får det.

Årets ti mest spilte norske album på Spotify:

1. Highasakite – «Silent Treatment»

2. Röyksopp & Robyn – «Do It Again»

3. Staysman & Lazz – «Helt sykt store hits»

4. OnklP & De Fjerne Slektningene – «OnklP & De Fjerne Slektningene»

5. Diverse artister – «MGPjr 2014»

6. Morten Harket – «Brother»

7. OnklP & De Fjerne Slektningene – «Slekta II»

8. Store P – «Regnmannen»

9. Emilie Nicolas – «Like I´m A Warrior»

10. Oslo Ess – «Alle hjerter deler seg»

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder