SOL I SIKTE: Bergensartisten Silja Sol får en femmer på terningen for sin konsert på Øyafestivalen torsdag.
SOL I SIKTE: Bergensartisten Silja Sol får en femmer på terningen for sin konsert på Øyafestivalen torsdag. Foto:Markus Thorsen,Øyafestivalen

Konsertanmeldelse: Silja Sol

Strålende Sol.

MUSIKK

Vi trenger en Silja Sol-emoji.

Publisert: Oppdatert: 13.08.15 22:55

KONSERT: Silja Sol

STED: Øyafestivalen, Oslo

PUBLIKUM: ca. 1800

AKTUELT ALBUM:«På hjertet»

Silja Dyngeland lever så opp til siste del av artistnavnet sitt at hun burde fått et eget smilefjes neste gang emoji-komitéen utvider rekka.

Ikke bare fordi hun er så ekstremt glad for å synge på Øya (det var jo til og med Nile Rodgers), eller for å være på en scene generelt (det var jo til og med Belle and Sebastian). Men fordi 25-åringen har en egen evne til å barnehagehoppe, synge og spille bråkete gitar samtidig. En utadvendt versjon av Courtney Barnett fra dagen før, men med samme observasjonsevne - om du vil.

Låtene er små skatter av småkeitete hovedpersoner som alle har møtt en gang, både på Bergen og resten av Vestlandet, framført slik at markert skarre-r’ blir kult igjen. (Ta den, Kygo.)

Den i utgangspunktet enkle og spinkle visepopen fra plata har for lengst bikket over. Nå spiller bandet enda mer melankolsk, og nesten langsomt svevende. Men som oftest bare veldig glødende og ekstremt gøyal smilepop med tyngre tak.

Som om Explosions in the sky var ledet av Norman Blake.

Eller et tidlig R.E.M. uten fremmedordbok.

Eller samme det. Gledelig er det uansett.

Tekstene er indieutgaven av millennials: Kropping, karameller og knuste bær. Plassert i en litt nølende, lett-dyster stemning med instafilter fra bergensværet.

Det som heldigvis er totalt fraværende på Øya.

Sol kobler sammen det nygamle musikk-Bergen som bandmedlem for Sondre Lerche med det purunge musikk-Bergen som tidligere keyboardist for AURORA (ja, hun skriver det med så store bokstaver).

Dessuten har Nesttun-jenta nå med seg halvparten av støyrockerne i The Megaphonic Thrift som backingband.

Sånn sett er Silja Sol, om man skulle finne fram noen virkelig vilt store og svevende ord, bergensscenen akkurat nå in persona. Men la oss ikke dra det så langt. Hun leverer uansett verdens beste nye bergenske visdomsord fra scenen: «Alle har solbriller, og det er et godt tegn, for da regner det ikkje».

Nettopp.

TOR MARTIN BØE

Her kan du lese mer om