UNGPIKEIDOL: Justin Bieber spiller tre utsolgte konserter på Telenor Arena i april. Foto: AP

Varsler barnevernet om brev fra Bieber-fansen

Firmaet som arrangerer Justin Biebers (19) konserter i Norge får hundrevis av brev fra desperate jenter som skriver at en billett vil få tankene bort fra selvskading, selvmordstanker og overgrep.

Halstein Røyseland
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Det skriver Aftenposten mandag.

En 15 år gammel jente skriver at «én eneste klem fra Justin muligens kan redde mitt liv». I en annen e-post fortelles det om at unge har blitt tilbudt konsertbilletter mot betaling i sex.

Disse e-postene er videresendt barnevern og politi.

- Vi kan ikke vurdere hva som er sant eller ikke, det må fagfolk ta seg av. Derfor har vi brukt så mye tid på å lese og sende videre de mest ekstreme. Det er utrolig tankevekkende at det finnes så mange unge der ute som har det kjipt, sier arranger Peer Osmundsvaag i Atomic til Aftenposten.

Positive opplevelser

Barnepsykolog Magne Raundalen sier at det ikke finnes omfattende forskning på området, men forteller at Paul Newmans erfaringer fra hans «Hole in the Wall Gang Camp» - en sommerleir for alvorlig syke barn - var at barn i vanskelige situasjoner hadde godt av å oppleve spektakulær og intens glede.

- Organisasjonen hans mente at de hadde mye erfaring på at det stemte. Jeg tenker på det gamle ordtaket fra Telemark, «dettan kan jeg leve på lenge». At det er noe i hukommelsen som er så spesielt at det overstråler og dytter på det negative og vonde, forteller Raundalen til VG.

- Som behandlingsprosedyre for psykiske plager av dyptliggende karakter så tror jeg nok ikke det har noen virkning, sier han.

- Brutale mailer

Blogger og «belieber» Geena Hvidsten (16) har bistått konsertarrangør Atomic i å skjønne e-postene fra fansen.

- Det har kommet ganske mange brutale mailer, ja, der jentene utleverer absolutt alt. Det er ikke overraskende at mange mener at de finner trøst i en annen som også har hatt det tøft i oppveksten, slik Justin har hatt det, og tenker «oj, vi har noe felles», sier Geena Hvidsten (16) til Aftenposten.

Røde Kors merket en økt pågang fra unge jenter som tok kontakt da konsertene med Justin Bieber ble annonsert og utsolgt på kort tid. Over 125.000 unike brukere forsøkte å kjøpe konsertbillett da de ble lagt ut i juli. I løpet av en halvtime ble 42.000 billetter revet bort.

- Vi fører ingen egen Bieber-statistikk, men hadde en periode hvor flere jenter selv tok kontakt om akkurat dette. Det er et helt vanlig fenomen blant 14-åringer som er fan å ønske seg billetter eller et møte med helten. Men selvfølgelig var dette tunge e-poster, og noen ganger ligger det noe mer bak, sier leder Nelli Kongshaug i «Kors på halsen», Røde Kors' samtaletilbud for barn og unge, til Aftenposten.

Justin Bieber-fans gleder seg til påsken er over og helten ankommer for tre norske konserter i april. 16., 17. og 18. april skal Justin Bieber gjeste Telenor Arena. Interessen for verdens største tenåringsidol er enorm her til lands.

Sist Bieber gjestet Norge i mai i fjor hersket det komplett kaos på grunn av den massive pågangen rundt Operaen og gratiskonserten i regi av plateselskapet.

Svært mange ungjenter ble klemt sammen på et lite område da tenåringsidolet opptrådte ved Operaen i Bjørvika. Minst 49 ble skadet og 19 sendt til sykehuset under og etter konserten.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder