LANSERTE SAMMEN: Apple-sjef Tim Cook (t.v.), U2-gitarist The Edge og vokalist Bono. Foto: AFP Foto: ,

Slik låter det nye U2-albumet

U2 sjokklanserte sitt nye studioalbum via iTunes i kveld. Her er førsteinntrykket.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

OMSLAGET: Slik ser det nye albumcoveret fra U2 ut. Foto: AP Foto: ,

Det irske rockbandets første studioalbum på fem år, «Songs Of Innocence», ble sluppet gratis på iTunes i kveld.

Her er førsteinntrykket av låtene, fra VGs anmelder Tor Martin Bøe.

1. «The Miracle (Of Joey Ramone)»

Det eneste Joey Ramone har med dette å gjøre er effekten The Ramones hadde på U2 i starten. Rytmisk høres åpningssporet ut som en annen CBGB-favoritt, Blondie. Discorock med Coldplay-uling. «Everything I’ve ever lost, now has been returned.» Åh-way-åh.

2. «Every Breaking Wave»

«With Or Without You 2.0». Klassisk myk U2-klinelåt, med obligatoriske linjer som «If you go» og «We’re so helpless against the time». Bono synger mer som Chris Martin enn som seg selv.

3. «California (There Is No End to Love)»

Åpner med kirkeklokker. Jepp. Ganske forutsigbar poprock, med nok et «waowaowaoåh»-refreng. Gitar-«soloen» mellom 3.15 og 3.17 er ikke så verst.

4. «Song For Someone»

Åh hei, akustisk gitarplukking? Fint! Resten: Et refreng de har brukt tidligere. Larry Mullen jr. høres ut som trommemaskin. Sannsynligvis er han det. Se opp for denne i nærmeste romantiske komedie i løpet av en 18 måneders tid.

5. «Iris (Hold Me Close)»

Spill denne for noen som trenger å lære seg U2 på 5 minutter og 19 sekunder. Introkoret er fra «Ultraviolet» («Achtung Baby»). Edgeriffet er fra «Where The Streets Have No Name». Bassen er fra et sted på «The Unforgettable Fire». Bono synger som om han er tilbake på «City Of Blinding Lights». Historisk fakta: Handler åpenbart om Bonos mor (som for øvrig minst to andre U2-låter også gjør.)

6. «Volcano»

Bassintroen minner om R.E.M.s «The One I Love» Bono bruker mikrofoneffekten han slet i hjel i løpet av første halvdel av nittitallet. Orddelingstrikset i refrenget, «Vol-Can-o» speiler «El-E-Vation» og «Ver-Ti-Go».

7. «Raised By Wolves»

Ustemt piano i åpningen. Låter veldig Danger Mouse. Yello-pustelyder som rytme. Sterkt potensial som løpelåt uavhengig av treningssenter. Pianoriffet og gitarene kunne vært fra debutalbumet «Boy». Historisk fakta: Det handler om en bilbombe i Dublin som en hvilken som helst annen dag ville tatt livet av en ung Bono.

8. «Cedarwood Road»

The Edge spiller som på Batman-filmlåten deres, «Hold Me, Thrill Me, Kiss Me.» Ssseig rock med mye lydsaus. Historisk fakta: Bono vokste opp i Cedarwood Road.

9. «Sleep Like A Baby Tonight»

Kraftwerk nå. Drives av strålende analoge synther i ekkokammer. Refrenget er fint, selv om Bono høres ut som om han sitter inne i en bøtte og synger på den gamle «Lemon»-falsetten sin. Skitten Edge-gitar. Her klarer de endelig det de egentlig prøvde på på «Pop» i 1997.

10. «This Is Where You Can Reach Me Now»

Her har de tenkt: «La oss sprenge noen åpenbare metaforer og legge måkeskrik i åpningen.». Og så har de gjort det. De er jo U2. Historisk fakta: Inspirert av en The Clash-konsert. Dedisert til Joe Strummer (The Clash).

11. «The Troubles»

Nydelig koring fra svenske Lykke Li i starten. Og noen fantastisk flotte strykere bak. Handler åpenbart om å lære seg å komme seg videre fra sine problemer. Og det er muligens dét hele dette albumet har prøvd å gjøre.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder