HYLLES – OG REFSES: Åge Aleksandersen. Foto: KRISTIAN HELGESEN Foto: ,

Debatten om trønderrocken: «Kjære Åge Aleksandersen. Jeg er fan. Men nå er jeg skikkelig skuffa»

Fansen slutter opp om Åge Aleksandersens raseriutbrudd, men enkelte mener trønderrockeren legger til rette for gapestokk.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

VG omtalte fredag hvordan Åge Aleksandersen gikk til frontalangrep på en journalist i Adresseavisen. Bakgrunnen var en debatt som fra før var opphetet.

Les også: Åge Aleksandersen raser mot journalist

På sin Facebook-side har Aleksandersen fått stor respons på innlegget. I skrivende stund har over 16.000 trykket «liker», mens over 3000 har delt og over 1000 kommentert det iltre utspillet.

Blant kommentarene er støtten til artisten overveldende. De aller fleste uttrykker klart hvordan Aleksandersen fortjener å være i fred på ferie etter årtier i trønderrockens tjeneste, at journalisters arbeidsmetoder er uakseptable, og at de selv er store fans av 66-åringen.

Fikk du med deg? Full krig om trønderrocken

- Skuffet

Tilhenger er også hun som har skrevet det mest populære motinnlegget: Elin Fosshaug Olsø.

«Kjære Åge. Jeg er fan. Men nå er jeg skikkelig skuffa over at du har lagt til rette for en offentlig gapestokk her på sida di», begynner Olsø, som er seniorrådgiver media og kommunikasjon i Miljødirektoratet. Hun har tidligere jobbet i Adresseavisen. Olsø har gitt VG tillatelse til å gjengi innlegget.

«Journalisten du omtaler i krasse ordelag, og som du lar andre omtale som «idiot» og «taper» på sida, har kun gjort jobben sin. Kanskje ikke til din tilfredsstillelse, men likefullt: Dette er jobben hans», fortsetter hun.

FÅR PR: Norsk presse stiller som regel mannssterke når Åge Aleksandersen har noe å å kunngjøre. Her under pressekonferanse for å fortelle at han skal spille i Royal Albert Hall. Foto: KRISTIAN HELGESEN Foto: ,

Olsø gyver også løs på det hun mener er dobbeltmoral fra Aleksandersens side:

«Hvor mange ganger har ikke du nytt godt av positive oppslag i pressen, hvor du helt gratis får markedsført produktet du selger og fremmet politiske standpunkter? Pressen er ikke på jobb bare når man selv har bruk for den. At du legger opp til denne herjinga med en navngitt person som du gjør her, er innmari skuffende.»

I et oppfølgende innlegg kritiserer Olsø tonen som er etablert i kommentarfeltet.

«Vi diskuterer trønderrock her, men ut fra Åges innlegg og skjellsordene som hagler fritt i kommentarfeltet, skulle man tro det var landsforræderi eller menneskesmugling journalisten har begått», konkluderer hun.

- Over streken

Olsø får støtte av Cecilie Staude, høyskolelektor ved BI og ekspert på sosiale medier.

SKEPTISK: Høyskolelektor ved BI Cecilie Staude. Foto: ,

Hun mener Aleksandersens utbrudd er et godt eksempel på problemstillinger som oppstår når «alle» kan tre inn i rollen som egendefinerte journalister i egne mediekanaler.

– I et medielandskap uten de samme lover og regler vi finner i redaksjonelle medier, medfører dette et personlig redaktøransvar for at egne ytringer er av en karakter som bidrar til at også Facebook og andre sosiale medier blir en arena for god debattkultur, sier Staude.

– Det er et ansvar hver og en av oss som er til stede med profiler i sosiale medier må ta, hvilket selvsagt også gjelder Åge Aleksandersen, som jeg synes går over streken i sine ytringer i sin egen statusoppdatering om saken.

Les også: Hans Rotmo angrer på rasistiske utsagn

Forøvrig er oppslutningen om Aleksandersen omfattende – blant annet fra NRK-profilen Rune Nilson.

STØTTER ÅGE: Rune Nilson. Foto: Nrk ,

«Det er bare tullete å forvente at en artist skal synse om andres forhold til hans åndsverk. Det er en tap-tap situasjon som hylekoret bør få slåss ut seg imellom», skriver P1-programlederen.

«Jeg synes din taushet er særdeles kledelig og fornuftig, ferie eller ikke ferie. Hold kjeft, spis is», avslutter Nilson, og legger til et smilefjes.

Husker du? Mer Facebook-kok for Åge Aleksandersen

Artistkollega Henning Kvitnes, hvis fartstid er nesten like lang som trønderrockhøvdingens, ser på sin side ut til å ha avslørt pressen en gang for alle.

«Hele saken er som å regne en storm i en karskkopp, og sånt er jo snadder for media», anmerker Kvitnes, som runder av med smilefjes.

STØTTER ÅGE: Henning Kvitnes. Foto: NILS BJÅLAND Foto: ,

Tidligere WigWam-vokalist Åge Sten «Glam» Nilsen trer også støttende til.

«Nyt ferie nå navnebror. Så får avisene holde på med agurknytt for å selge aviser», skriver han, og legger til et blunkefjes.

Åge Aleksandersens talskvinne Kari Thorvik sier til VG at artisten ikke ønsker å kommentere saken.

- Men Åge har brukt tid i dag til å slette kommentarer under Facebook-innlegget. Ikke de som er uenige med ham, men de som er ufine mot Terje Eidsvåg. Han tar sitt redaktøransvar på alvor, sier Thorvik.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder