NOMINERTE: Røyksopp og Robyn, Paperboys, Donkeyboy, Alexander Rybak og Jaa9 og OnklP kan stikke av med prisen for «årets hit». Foto: VG

En av disse blir «Årets Hit»

Her er de fem nominerte til Spellemannpris i kategorien «årets hit».

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Grand Prix-pop med feleschwung? Hip hop med banjo og kor? Elektropop med svensk isprinsesse? Mainstreampop med ambisjoner? Eller voksenrap med rabagaster?

Du har fem valg - og det er du som bestemmer hvem som den 6. mars kan smykke seg med Spellemann-prisen for gjeveste hit fra året som gikk. Måtte den beste vinne!

STEM PÅ ÅRETS HIT HER OG VÆR MED I TREKNINGEN AV BILLETTER TIL SHOWET

Röyksopp & Robyn - «The Girl And The Robot»

- Dette var en sang vi brukte litt tid på, sier Svein Berge, som utgjør Röyksopp sammen med Torbjørn Brundtland. Han fremhever svenske Robyns vokal som en viktig faktor for suksessen. Og stiller seg tvilende til å gå av med seieren når han får høre hvem Röyksopp kjemper mot.

- Men det er hyggelig å bli husket! Vi er jo de gamle i dette selskapet. Jeg husker da vi fikk våre første nominasjoner, da vi kjempet mot folk som hadde holdt på lenge, som Morten Abel. Nå er det vi som er Morten Abel, humrer Berge.

VG-lista: 2. plass, 11 uker

VG skrev: «Pulserende, skarp eurodisco (...) fra Röyksopps kanskje sterkeste låtrekke til nå.»

Stem på Röyksopp og Robyn til årets hit her

Paperboys - «Lonesome Traveller»

Paperboys-sjef Øyvind «Vinni» Sauvik synes det vil være en større overraskelse om han vinner, enn det er å bli nominert.

- Hvis det finnes rettferdighet i verden blir det vel Rybak eller Donkeyboy som vinner. Men denne låten løftet oss til nye høyder; den har jo solgt omtrent ti ganger så mye som vår nest største hit. Den var en fin måte for oss å gjøre en re-entré på, mener Vinni.

VG-lista: 1. plass, 24 uker

VG skrev: «En lett gjenkjennelig Vinni i rabiat raputfoldelse og raust med energi og humør.»

Stem på Paperboys og «Lonesome Traveller» her

Donkeyboy - «Ambitions»

Donkeyboy-vokalist Cato Sundberg er helt over seg når bandet hans nå har fått sin femte Spellemann-nominasjon.

- «Ambitions» har forandret livet vårt; det er en helt ny hverdag, sier Sundberg, som ikke fortviler over at regelverket hindrer dem i å ha to nominasjoner i samme kategori, og at «Sometimes» derfor holdes utenfor det gode selskap.

- To hadde vært litt drøyt. Og da er det greit at den som er størst er nominert. Nå gleder vi oss til 6. mars, og det er stor sjanse for at vi ikke gleder oss til den 7., ler han.

VG-lista: 1. plass, 46 uker

VG skrev: «Radiovennlige på grensen til det servile. Men det er en nydelig, velsmurt låt, elegant og fiffig produsert. Det gjenstår bare å se om de overlever bandnavnet sitt.»

Stem på Donkeyboy her

Alexander Rybak - «Fairytale»

- «Fairytale» var jo virkelig årets hit. Den har blitt en klassiker, som jeg regner med vil leve en stund, sier Rybaks manager Kathrine Synnes Finnskog.

Hun setter pris på sjangerbredden de nominerte imellom. Og til tross for Rybaks enorme popularitet tør hun ikke innkassere seieren riktig ennå.

- Det er fryktelig mye folk som har stemt på Alexander og denne sangen før, men det kan jo slå ut begge veier, mener hun. Rybak selv var ikke tilgjengelig for kommentar i går, opptatt som han var med å spille inn sin nye plate i et studio i Malmö.

VG-lista: 1. plass, 22 uker

VG skrev: «En flott, fengende poplåt med elegant felespill (...) et bidrag som kan gå helt til topps.»

Stem på Alexander Rybak her

Jaa9 & OnklP - «Glir forbi»

- Oj, vi er i celebert selskap, sier Johnny Engdal Silseth, bedre kjent som Jaa9 og rappartner med Pål «OnklP» Tøien.

- Vi var litt furtne noen timer da albumet vårt ikke ble nominert i hip hop-kategorien. Men nå føler vi oss sett. «Glir forbi» satte oss tilbake på kartet, og kickstartet jo hele karusellen for oss i fjor. Det er stas bare å se låten vår ved siden av de andre kandidatene. Sjansene for at vi vinner er vel ørsmå, men vi kan jo fortsatt vinne festen, sier Jaa9.

VG-lista: 3. plass, 8 uker

VG skrev: «Et comeback det nærmest er sensasjonelt sus over (...) ensomt og ettertenksomt formidlet, dog heldigvis også med duoens fandenivoldske sjarm og humor.»

Stem på Jaa9 og Onkl P her

Alle som stemmer på «årets hit» er med i trekningen av to billetter til Spellemannutdelingen i Oslo Spektrum lørdag 6. mars - og ikke minst til artistfesten på Grand Hotell utover kvelden og natten. Reise må vinneren dekke selv, men vi tar oss av overnattingen.

DU BESTEMMER HVEM SOM VINNER ÅRETS HIT. STEM HER

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder