VINKET TIL FANSEN: Michael Jackson vinket til de fremmøtte da han ankom rettslokalet i Santa Maria i går, til en dag da hans forsvarere klarte å fjerne mye av troverdigheten til det 15-årige hovedvitnet. Foto: EPA

Råkjør mot 15-årig hovedvitne

SANTA MARIA (VG) I seks dramatiske timer i går ble forklaringene til hovedvitnet i pedofilisaken mot Michael Jackson plukket fra hverandre - en etter en.

  • Roy Freddy Andersen

Artikkelen er over 15 år gammel

VG var tilstede inne i rettssalen i Santa Maria under det som kan vise å bli den viktigste dagen under hele straffesaken mot verdens mest kjente popstjerne.

I vitneboksen for krysseksaminering: 15 år gamle «John Doe», som hevder han ble seksuelt misbrukt av 46 år gamle Jackson mellom 20. februar og 12. mars 2003.

Allerede etter en snau time hadde Jacko-forsvarer Thomas Mesereau skutt nok et stort hull i tiltalen mot klienten: 15-åringen innrømmet å ha fortalt lærer Jeffrey Alpert, etter at overgrepene skal ha funnet sted, at Jackson ikke hadde sexmisbrukt ham.

Gavepakke

Det er stikk i strid med hva gutten nå hevder. Og ikke minst en gavepakke for Mesereau som mener sexpåstandene ble diktet opp av guttens mor mange måneder etter at familien forlot Neverland for siste gang - alt for å kunne saksøke Michael Jackson.

- Stemmer det at Alpert sa følgende til deg: «Se meg i øynene. Se på meg. Jeg kan ikke hjelpe deg med mindre du forteller sannheten. Skjedde det noe upassende mellom deg og Michael Jackson?»

- Ja, jeg sa at Michael ikke hadde gjort meg noe galt, innrømmet gutten under ed i går om samtalen mellom ham og læreren på ungdomsskolen han gikk på.

Mesereau fortsatte med å hamre løs på det han mente var selvmotsigelser i forklaringene gutten har gitt. Mesereau fikk også gutten til å innrømme at han var en bråkmaker som ofte kranglet med lærerne på skolen og at gutten mange ganger før det påståtte misbruket følte seg sviktet av Michael Jackson.

- Rakner

Gang på gang hevdet 15-åringen at han ikke husket viktige navn, tidspunkter og episoder.

- Hvorfor endrer historiene seg hver gang du forklarer deg? undret Mesereau.

- Det gjør de ikke, svarte 15-åringen lavmælt.

Toppadvokaten og den tidligere aktoren Michael Cardoza, som følger rettsaken for CNN, sier til VG at troverdigheten til 15-åringen er i ferd med å rakne.

- Jacksons forsvarer fortsetter å plukke fra hverandre forklaringene til vitnet. De gjør en meget effektiv jobb for sin klient, sier han.

Ronald Richards, som jobber for NBC, er enig:

- Guttens troverdighet er virkelig utsatt nå. Jeg har lagt merke til at juryen har sluttet å gjøre notater når han snakker. De kan bety at de har gjort seg opp en mening om ham, sier Richards.

Michael Jackson var i godt humør i går etter kollapsen torsdag da han kom 70 minutter for sent til rettssalen, ikledd pysjamas og tøfler. Denne gangen var han kledd i rød dressjakke. Han kom sammen med pappa Joe, mamma Katherine og broren Jackie.

Jackson stirret stivt og utrykksløst på 15-åringen som fra vitneboksen snakket om da popstjernen skal ha masturbert ham og seg selv samtidig på Neverland.

- Husker ikke

Imens fortsatte Mesereau sitt forsiktige råkjør ved å påpeke svakheter i guttens forklaringer. Tidspunktene for når overgrepene skal ha skjedd er endret mange ganger under politiavhør. Det hadde gutten ingen forklaring på i går.

- Jeg husker ikke så godt, sa «John Doe». Gutten nektet for å ha blitt tatt i å masturbere og smuglese Michael Jacksons pornoblader på Neverland uten at popstjernen var tilstede. Mesereau har tidligere sagt at han har vitner som kan bekrefte at gutten ble tatt med slike blader. Gutten nektet også for å ha brutt seg inn i vinkjelleren på Neverland og for å ha stjålet og drukket alkohol når Jackson ikke har vært tilstede, slik Mesereau sier han kan bevise. Det mest kritiske punktet i går kan ha vært da «John Doe» flere ganger nektet for å ha snakket med TV-stjernen Jay Leno på telefon for å be om penger.
- Dette gjør Leno til et enda viktigere vitne. Sier han at samtalen fant sted, vil det være ødeleggende for aktoratet, sier Cardoza til VG. Mesereau fikk også 15-åringen til å innrømme at han og familien tre ganger frivillig dro tilbake til Neverland, på tross av at alle, ifølge tiltalten, ble holdt fanget og at gutten ble sexmisbrukt av Jackson.

- Jeg ville tilbake, sa han i retten i går.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder