I PYSJAMAS: Dramatikken nådde nye høyder da Michael Jackson kom for sent til retten torsdag. Popstjernen var iført tøfler og pysjamas, og virket medtatt da han gikk mot rettsbygningen. Foto: AFP

Til retten i pysjamas

Dommeren truet Jackson med fengsel

NEW YORK/OSLO (VG Nett) Dommeren truet med å arrestere Michael Jackson som ikke møtte fram til rettsforhandlingene skulle starte i Santa Maria i California torsdag.

ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

Rett etter klokken 18.30 - noen minutter etter at dommer Rodney Melvilles oppmøtefrist var gått ut - kom bilen med Jackson fram til rettsbygningen.
Rettsforhandlingene skulle da ha startet vel en time tidligere, men dommer Rodney Melville ga Jackson en frist på en time på å møte i retten - ellers ville det bli utstedt arrestordre på superstjernen.

Jackson virket svak og ble støttet av sine livvakter på vei inn i retten. Håret var ustelt, han var iført tøfler og pysjamasen var godt synlig under dressjakken.
Da en blek og svært tynn Jackson endelig kom ut av bilen snudde han seg og så ut til å ville returnere til bilen, men ble hindret av livvaktene.

Kort tid senere ankom en ambulanse utenfor rettslokaene.

Ekstramøte med dommeren

Da rettssaken fortsatte var det en stund uklart om dommer Rodney Melville ville gjøre alvor av trusselen.

Men etter et møte med Jacksons forsvarere og aktoratet i saken, kom dommeren ikke med noen slike opplysninger i retten. Saken kunne dermed fortsette med 15-åringens detaljerte beskrivelser rundt de påståtte sexovergrepene på Neverland.

NERVØST: Jacksons forsvarere Thomas Mesereau og Susan Yu ventet spent utenfor rettsbygningen før popstjernen endelig dukket opp. Foto: EPA

- Beordring nødvendig

Jacksons forsvarer Thomas Mesereau opplyste at årsaken til forsinkelsen var at han ble akutt lagt inn på sykehus med alvorlige ryggproblemer.

Dommer Rodney Melville sa i retten at det likevel var nødvendig å beordre Jackson til å møte, men ba juryen ikke tillegge forsinkelsen noe negativ vekt i saken.

Etter at juryen var kalt inn i rettslokalet sa Melville følgende:

- Mr. Jackson hadde et medisinsk problem denne morgenen og det var nødvendig for meg å beordre ham hit. Hvis noen av dere hadde ringt og sagt at dere var syke eller ikke dukket opp, eller hvis noen av advokatene hadde gjort det, ville det samme skjedd.

- Rettssaken skal fortsette og dette har ingenting med skyld eller uskyld å gjøre, sa Melville.

Den juridiske eksperten Andrew Cohen tror ikke dramaet som oppsto torsdag har noe å si for resultatet av rettssaken.

- Dette var en mye større sak for alle andre enn de eneste menneskene som virkelig har noe å si i denne saken, nemlig jurymedlemmene. De vet trolig lite om hva som skjedde før dagen i retten startet, og det kommer ikke til å ha noen betydning når de skal ta en avgjørelse om noen måneder, mener Cohen, som jobber for nyhetskanalen CBS News.

- Innlagt på sykehus

Superstjernen skal i tre timer ha vært akutt-innlagt på sykehus torsdag morgen for å få behandling for ryggproblemer som han skal ha pådratt seg etter et fall tidlig om morgenen.

- Jackson våknet ved halvfem-tiden i morges og fikk store ryggsmerter, opplyste hans talskvinne Raymone K. Bain utenfor retten. Han ga besked til sine forsvarere om at han måtte oppsøke sykehus, men han har hele tiden hatt til hensikt å møte i retten for å høre hovedanklagerens forklaring.

- Han har sett frem til å møte gutten, sa Bain.

Jacksons forsvarere sto ved 18.30-tiden utenfor rettsbygningen i Santa Maria og snakket i mobiltelefonen, tydelig urolig over situasjonen. En politieskorte fulgte bilen med superstjernen fram til rettsbygningen.

Sykehusets talskvinne Janet O'Neill sa torsdag at Jackson hadde forlatt Santa Ynez Valley Cottage Hospital, som er om lag 35 miles fra rettshuset, kort tid etter at dommeren advarte ham. Hun ville ikke si noe mer om tilstanden til Jackson.

Streng dommer

Michael Jackson har også tidligere kommet for seint til retten. Under de innledende forhandlingene i fjor dukket popstjernen opp først 20 minutter etter at et rettsmøte skulle begynne.

Dommer Rodney Melville som er kjent for å følge en streng linje, ga da klar beskjed om at slikt ikke skulle skje i hans rettssal.

Michael Jackson skapte også drama da han ble syk for kort tid siden. Også den gangen måtte Jackson oppsøke en akuttavdeling på et sykehus i Santa Maria. Han skal ha blitt syk på vei til rettssalen, og ble innlagt med influensaliknende symptomer. Rettssaken ble da utsatt i en uke.

Da Jackson kom tilbake understreket Melville overfor juryen at Jackson hadde vært syk.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder