- DÅRLIG: Jostein Pedersen liker ikke intervjuteknikken til MGP-programleder Per Sundnes. Foto: Scanpix
- DÅRLIG: Jostein Pedersen liker ikke intervjuteknikken til MGP-programleder Per Sundnes. Foto: Scanpix

MGP-Jostein får jobbavslag etter Sundnes-kritikk: - Det er trist

Fikk beskjeden gjennom media

MUSIKK

(VG Nett) Etter Jostein Pedersens kritikk mot MGP-programleder Per Sundnes, avslutter nå NRK alt samarbeid med Jostein Pedersen.

Publisert: Oppdatert: 20.01.10 08:03

Pedersen var selv i mange år tilknyttet NRKs MGP-stab, én gang som poengoppleser, én gang som juryformann og mange år som kommentator. Etter at det samarbeidet ble avsluttet har Pedersen likevel jobbet for NRK, blant annet flere år som sommervikar i NRK Nordland. Det får han ikke fortsette med.

- Det synes jeg er trist, sier Pedersen til VG Nett.

Lørdag gikk Jostein Pedersen ut mot Per Sundnes i VG. Han var ikke nådig i kritikken, som først ble fremsatt i hans blogg på VG Nett.

- Jeg skjønner ikke hva NRK har tenkt på når de har ansatt programleder. Han er nødt til å være Norges dårligste programleder. Språket er ikke bra, og det er flere grove faktafeil om Grand Prix som ikke burde kommet igjennom, sa Pedersen.

LES PEDERSENS BLOGG HER

- Går i strupen

Utspillet har satt sinnene i kok på Marienlyst. NRK har sett seg lei på Pedersens kritikk, og har ifølge aftenposten.no nå bestemt seg for å avslutte alt samarbeid med ham. Direktør i distriktsdivisjonen i NRK Grethe Gynnild Johnsen sier at NRK Nordland nå likevel ikke kommer til å inngå kontrakt med Pedersen, slik planen var.

- Her går han i strupen på enkeltpersoner som betyr mye for NRK, og det er veldig uheldig. Det skaper betydelige problemer for oss i NRK, hvis vi skulle engasjere folk som ikke viser respekt for sine kolleger. Jeg er særdeles lite raus overfor kolleger som går til slike angrep på sine kolleger i det offentlige rom. Dette burde han tatt på kammerset, sier Johnsen til aftenposten.no.

LESERNE DISKUTERER: «Pedersen sier bare det mange mener»

- Forventer reprimande

På kammerset mener Jostein Pedersen at også Johnsen burde tatt denne saken. Han hadde ikke hørt noe om NRKs planer om å avslutte samarbeidet med ham da han tirsdag ettermiddag ble oppringt av aftenposten.nos journalist.

- Jeg synes det er slett direktøradferd å bringe personalsaker i pressen før det når den personen det handler om, og jeg forventer at hun får en reprimande av kringkastingssjefen, sier Pedersen til VG Nett.

Først en og en halvtime etter at Aftenposten hadde publisert sin sak, og nærmere tre timer etter at han hadde snakket med journalisten, sier Pedersen at han fikk en telefon fra sin overordnede i NRK Nordland.

- Han bekreftet det hele.

Artikkelen fortsetter under bildet.

- Møkklei

Grethe Gynnhild Johnsen beklager at Pedersen ikke fikk vite dette av NRK selv.

- Jeg skal være den første til å innrømme at det er dumt, men det kan ikke ha vært snakk om mange minuttene, sier Johnsen til VG Nett.

Hun ønsker ikke å gå i detaljer om hvofor Pedersen ikke får sommerjobb i NRK i år, men legger ikke skjul på at kritikken mot Sundnes er sentral.

- Vi skal gi Jostein Pedersen en god forklaring på dette. Detaljene er å betrakte som en personalsak, men det vil selvsagt være tøvete av meg å si noe annet enn at kritikken mot Sundnes er med i vurderingen. Jeg har ingenting imot at han kritiserer NRK som intutisjon, men jeg er møkklei av at han bruker VG til å ta oppgjør med enkeltpersoner i NRK, sier Johnsen.

- NRK må betale

Jostein Pedersen synes det er trist at han ikke får ta fatt på sin fjerde sommer på distriktskontoret i Bodø.

- Det er et veldig hyggelig sted å jobbe, men sånn er livet. Og sånn er livet som frilanser. Noen jobber får man, andre ikke.

Pedersen tror likevel ikke han har grunn til noen økonomisk bekymring ettersom han allerede på siste arbeidsdag i fjor sommer skal ha fornyet kontrakt for sommeren 2010.

- NRK må selvfølgelig betale lønnen min siden jeg har skriftlig avtale, men hva jeg nå kommer til å bruke tiden på i sommer vet jeg ikke. Det er det for tidlig å tenke på, sier MGP-entusiasten.

Grethe Gynnhild Johnsen avkrefter at Pedersen har kontrakt med NRK. Til VG Nett forklarer hun at det har vært skriftlig korrespondanse om at de var interessert i å fortsette samarbeidet, men at det aldri har blitt skrevet kontrakt.

- Dersom det hadde vært en kontrakt så er det uansett bare en måneds oppsigelsestid på slike jobber. Og det er lenge til sommeren, sier Johnsen til VG Nett, og avviser dermed at NRK kommer til å betale Pedersen lønn i sommer.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Fått støttemail

Jostein Pedersen forteller at han allerede har fått e-poster fra lyttere i Nordland som vil savne hans karakteristiske stemme fra radioapparatene.

- Det er veldig smigrende, men jeg kan ikke gjengi hva de har sagt om NRKs beslutning. Dette er jo nordlendinger, så det egner seg ikke på trykk, ler frilansjournalisten.

Han understreker at kritikken han kom med mot Per Sundnes i lørdagens avis gikk på programlederjobben. Ikke arbeidet Sundnes har gjort rundt Melodi Grand Prix for øvrig.

- Jeg kommenterer jo bare det jeg selv ser. Det er ingen tvil om at Sundens har fått det moderne popmiljøet interessert i Grand Prix.

Per Sundnes har tidligre ikke ønsket å svare på kritikken fra Jostein Pedersen. VG Nett har ikke lykkes med å få tak i Sundnes tirsdag kveld. I et intervju på NRK P3 tirsdag sier han derimot følgende:

- Når Jostein Pedersen beskylder meg for å komme med faktafeil om Jahn Teigen, faller det jo på egen urimelighet når det ikke en gang er jeg som har sagt det.

- Det var meg det, sier medprogramleder Marte Stokstad, i samme intervju.

- Jeg har aldri har anklaget Sundnes for Jahn Teigen-feilen, men derimot anklaget jeg «programlederne», presiserer Jostein Pedersen overfor VG Nett.

Jobber for VG Nett

NRK Nordland ønsker ikke å kommentere saken. De vil heller ikke si hva Pedersen har betydd for dem.

- Det ønsker jeg ikke å kommentere, sier Tone Kunst, distriktssjef i NRK Nordland til VG Nett.

Jostein Pedersen blir i år brukt som VG Netts ekspert på Melodi Grand Prix. Han deltar blant annet i livesendinger på VGTV, der han sammen med Silje Pedersen fra MinMote.no kommentere bidragene og chatter med leserne, og har sin egen blogg.

Her kan du se lørdagens direktesendte MGP-sending på VGTV - og du kan også stemme på denne ukens delfinale-låter allerede nå.

Her kan du lese mer om