RAP-DUO: Under flere konserter på Øyafestivalen får ikke profesjonelle fotografer lov til å ta bilder. Det fikk de imidlertid da Outkast stod på scenen under Øyafestivalen torsdag kveld.

RAP-DUO: Under flere konserter på Øyafestivalen får ikke profesjonelle fotografer lov til å ta bilder. Det fikk de imidlertid da Outkast stod på scenen under Øyafestivalen torsdag kveld. Foto:NTB Scanpix,

Fotoforbud for pressen på Øya - oppfordrer publikum til å ta bilder

Pressefotografenes Klubb: - Helt på trynet

Arrangøren: - En del av konserthverdagen

Mens profesjonelle fotografer har fotoforbud på flere av Øya-konsertene, oppfordrer arrangøren publikum til å ta bilder og dele på sosiale medier.

  • Marthe Berg
  • Martine Haug Nysether
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Onsdag braket det løs i Tøyenparken, og så langt har blant annet artister som Monica Heldal, Kaveh, Bill Callahan samt rap-duoen Outkast underholdt publikum på Øyafestivalen.

– Merkelig opplegg

Under flere av konsertene er det fotoforbud for profesjonelle fotografer, samtidig som publikum oppfordres til å ta bilder og dele på sosiale medier. Det får leder Sveinung Ystad i Pressefotografenes Klubb til å rase.

– Det er et helt merkelig opplegg. Hvem som helst kan stå med mobilen eller et kompaktkamera og ta bilder. Det er litt rart at arrangøren ikke prøver å ordne opp i dette. Ofte er det krav fra managementet til artisten, men det er jo egentlig en innskrenking av pressefriheten, som journalistisk sett er helt på tryne, sier Ystad til VG.

Les alle anmeldelsene fra Øyafestivalen her

Ystad mener slike restriksjoner bare er tull, og oppfordrer alle i mediebransjen til å boikotte konserter hvor slike avtaler finner sted - for å vise at bransjen ikke godtar slikt.

– Norske medier er veldig prinsipielle på dette. Det skal ikke være noen fotoforbud, og vi skal ha tilgang for å kunne dokumentere ting som skjer. Et slikt forbud er nesten litt latterlig for oss som jobber med dette, påpeker han og legger til:

– Arrangøren burde si at de ikke godtar dette. I Pressefotografenes Klubb mener vi at journalister burde boikotte å anmelde konserten når man ikke får lov til å ta bilder.

Oppfordrer publikum til å ta bilder

Øyafestivalen har de siste årene et gjennomsnitt på 80.000 besøkene, og i år er det ventet rundt 15.000 besøkende hver dag. Mens pressefotografene ikke får lov til å ta bilder under enkelte konserter, oppfordrer arrangøren besøkende til å ta bilder og tagge dem med #Øya2014.

– Disse restriksjonene er noe artistene bestemmer selv. Det er helt normalt at artistene selv bestemmer hvorvidt medier med profesjonelt utstyr kan ta bilder, og enkelte artister er strengere enn andre på det. Det er en del av av konserthverdagen, sier pr-sjef for Øyafestivalen, Jonas Prangerød, til VG.

– Vi har ingen mulighet til å ta fra folk mobiltelefoner, legger han til.

Les også:Naboene raser mot Øyafestivalen

Prangerød forteller at, i likhet med andre festivaler på Øyafestivalens størrelse, er det lov å ha med seg kompaktkamera inn og ta bilder, eller å bruke mobilkamera.

– Det vil være umulig å sikre at folk ikke tar bilder. Vi prøver så godt vi kan å følge artistenes ønsker, og disse ønskene går hovedsakelig på at de ikke ønsker noen foran i fotograven.

– Helt på tryne

Lederen i Pressefotografenes Klubb synes det er uforståelig at publikum skal få lov til å ta bilder, men ikke profesjonelle fotografer,

– Hvis du er fotograf får du ikke lov, men står du som privatperson og tar bilder så er det greit. Det er jo helt på tryne, understreker Ystad.

– Publikum står fritt til å publisere bilder eller gi dem videre til mediene. Det er ikke noe presseetisk betenkelig med det når bildene er tatt i konsertsammenheng, i offentlig rom. Bildene som blir tatt av publikum blir stadig teknisk bedre, og kan være nesten like gode som bildene en fotograf tar.

Kommentar:Tøyen-Øya er kommet for å bli

Pressefotografenes Klubb oppfordrer alle festivaler til å unngå slike restriksjoner, og ber arrangørene formidle til de store artistene at mediebranjsen ikke tillater slike restriksjoner.

– Det er mange artister synes disse reglene er merkelig, og ofte er det plateselskap og management som gjør seg vanskelige. Som regel er det rene kommersielle hensyn som er begrunnelsen, påpeker Ystad, før han føyer til:

– Dessuten er det ganske respektløst overfor fansen at man ikke vil vise seg frem.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder