Morten Abel fikk hedersprisen

Her er årets Spellemann-vinnere: Morten Abel om hederspris: - Jeg er sjokkert

STAVANGER/OSLO (VG) 2014 er historie og musikkårets vinnere skal krones. En av de gjeveste prisene gikk ikke til Tore Tang, men til Morten Abel.

 • Martine Haug Nysether
 • Jennifer Bråthen

Artikkelen er over fem år gammel

– Jeg er sjokkert - jeg synes det er fantastisk. Jeg har gjort ganske mye og synes det er gøy at folk får med seg at jeg jobber ganske mye, sier Abel til VG.

I år gikk prisen til ringreven Morten Abel. 52 -åringen ble i 1993 kåret til Årets Spellemann med bandet The September When og som soloartist i 2001. Prisen ble delt ut av Bjørn Eidsvåg.

Abel sliter med å finne de rette ordene.

– Heldigvis har jeg et kommende album jeg er veldig stolt av. Hvis ikke hadde jeg følt at dette var slutten for meg. Nå er det plass til nye artister, sier artisten, og legger til:

HEDRET: Morten Abel fikk hederspris på Spellemann for 2014. Uforståelig, synes VGs kommentator. Foto: NTB SCANPIX Foto: ,

– Dette utfordrer meg til å forsvare den i ti år til!

Kritisk

VGs musikkjournalist Thomas Talseth mener imidlertid at Spellemann-juryens valg er uforståelig, og at hedersprisen mangler kontekst:

«Hvorfor skal han få en hederspris akkurat nå? Er det en trøst for at solokarrieren hans ligger brakk?», skriver Talseth i en kommentar.

– Jeg føler det er en fyr som ikke vil andre vel. Jeg kommer med et nytt album, og jeg tar ikke mot hedersprisen som en gullklokke. Det er en inspirasjon, sier Abel om kommentaren.

Også Espen Eckbo reagerer på Talseths kommentar. Han skriver på Twitter:

– Jeg vil understreke at Abels karriere er imponerende på mange måter, og den fortjener heder. Men jeg synes timingen for en hederspris fra Spellemanns side er merkelig, og faller litt for heldig sammen med at Abel nå relanserer sin solokarriere, noe han gjør under Spellemann-showet han hedres i, sier Talseth.

Kveldens første vinner

For tredje året på rad holdes Spellemann-showet i konserthuset i Stavanger. Foran et festkledd publikum ønsket kveldens programledere Jenny Skavlan og Mona B. Riise velkommen.

Showet ble åpnet av Broiler, men kveldens første utmerkelse, Gramo-stipendet og nykommerprisen, gikk til Emilie Nicolas for albumet «Like I’m a warrior», som kom i september. Stipendet den 27 år gamle artisten får er på hele 250 000 kroner. Den gjeve prisen fikk hun overrekt av Øystein Greni.

Fantastisk. Jeg var så nervøs at jeg har ikke rukket å se på prisen før nå, sier en glad Emilie Nicola til VG rett etter at prisen er utdelt. Nicolas ble også kåret til årets popsolist, og takket for prisen i et nytt antrekk.

Årets Spellemann

Årets Spellemann ble vunnet av popduoen Nico & Vinz, som ikke var til stede under utdelingen. Prisen ble delt ut av fjorårets vinner Ole Paus.

– Dette hadde vi aldri trodd. Jeg har ikke ord. Takk til alle som har støttet oss, sa Nico i en ferdig innspilt takketale.

– La oss kjøre på og ta resten av verden med storm, la Vinz til.

Duoen satt på flyet da Paus avslørte vinneren, men ga VG likevel eksklusive sitater.

Den andre prisen, årets tekstforfatter, gikk til Siri Nilsen, Lillebjørn Nilsens datter, for albumet «Skyggebokser». Platen er den tredje utgivelsen til Nilsen. Hun fikk prisen av Odd Nordstoga, og legger ikke skjul på at det er gøy å vinne.

– Det er sinnsykt kult å være nominert, og så tør man ikke håpe helt på å vinne. Derfor er det ekstra kult å vinne, sier hun, og legger til:

– Det betyr at jeg kommer til å bli ufordragelig hjemme, og kanskje at noen som vanligvis ikke hører på musikken min får lyst til å gjøre det.

LES OGSÅ: Spellemann-øyeblikkene vi aldri glemmer

– Jeg er litt overrasket

Årets komponist gikk til Ingrid Helene Håvik i Highasakite for bandets andre album «Silent treatment». Albumet er årets mest kritikerroste norske plate, men også det mest streamede i Norge og det som har ligget lengst på VG-lista. Dette er den første av de i alt tre prisene bandet kan få i år.

– Jeg er litt overrasket og har ikke rukket å ta det innover meg enda, sier en tydelig preget Håvik.

Bandet vant også årets popgruppe.

– Dette hadde vi ikke ventet i det hele tatt. Vi er helt nummen, sier tubaspilleren Kristoffer Lo.

Se bilder fra rød løper nederst i saken.

Bandet legger ikke skjul på at dette er en drøm som går i oppfyllelse, og omtaler seg selv som kveldens store underdogs.

– Det eksploderte i hodet. Du føler en enorm glede som du kan dele med vennene dine. Dette er sinsykt stort, jubler Marte Maaland Eberson.

Årets hit ble vunnet av Admiral P og Nico D for låten «Engel». De to reggae-artistene knuste kollegaer som Gabrielle, Martin Tungevaag & Emila og OnklP & de fjerne slektningene. Prisen ble delt ut av Bertine Zetlitz.

– Det er vanskelig å si, for det finnes ingen formel på hvordan du lager en hit. Men jeg tror vi følte det begge to med denne låten, at uansett om det blir en hit eller ikke, er det en låt vi elsker og som betyr veldig mye for oss, sier Nico D når VG spør hva han tror er årsaken til at låten stakk av med prisen.

Øvrige vinnere

Etter pausen ble showet sparket i gang med en haug av priser. Mellom prisene underholdt Morten Abel og Emilie Nicolas.

Årets rock ble vunnet av The Cheaters for albumet «Rites of Spring». Årets indie gikk til Thea Hjelmeland og «Solar Plexus». 27-åringen skrev platen «Solar Plexus» i sorgprosessen etter kjæresten gikk bort.

Årets Blues gikk til Daniel Eriksen og albumet «Moonshine Hymns». Årets viser gikk til Ellen Sofie Hovland og albumet «Skandinavisk Sjel». Årets country gikk til Claudia Scott og albumet «Follow The Lines». Jazz-kategorien ble vunnet av Marius Neste m/ Trondheim Jazz Orchestra og albumet «Lion»

Årets danseband gikk til Dænsebændet og albumet «Med sans for dans». Årets barnemusikk gikk til Christine Sandtorv og albumet «Stjerneteller – dinomaur», mens prisen i Åpen klasse gikk til Jenny Hval & Susanna og albumet «Meshes of Voice». Årets klassisk gikk til Erlend Skomsvoll, Christian Ihle Hadland, 1B1og albumet «Holberg Variations». Årets samtid ble vunnet av Håkon Stene for albumet «Lush Laments for Lazy Mammal».

Mental Overdrive vant årets elektronika med albumet «Everything is connected». Årets urban ble vunnet av Store P med albumet «Regnmannen». Årets metal gikk til Execration og albumet «Morbid Dimensions». Gjermund Larsen vant prisen for årets folkemusikk med albumet « Trønderbarokk».

Les også

 1. Regjerer VG-lista, men er ikke nominert: Kygo refser Spellemannprisen

  Den elektroniske musikken er blitt en betydelig eksportvare for Norge.
 2. Prioriterer Pepsi-arrangement: Nico & Vinz dropper Spellemannprisen

  Fjorårets i særklasse største norske popsuksess blir ikke å se under lørdagens utdeling av Spellemannprisen for 2014.
 3. Kommentar: Ingen stopp for Röyksopp

  Mens EDM-bølgen skyller over Norge, er det sjangerens forfedre som er årets nominasjonsvinnere til Spellemannprisen.

Mer om

 1. Spellemannprisen

Flere artikler

 1. Mistet kjæresten - hedret med Spellemann

 2. Kommentar: Spellemann: Uforståelig hederspris

 3. Abel om Spellemannfeide: – Jeg var nok litt sleivkjefta

 4. Artistene: - Nico & Vinz blir Årets Spellemenn

 5. Pluss content

  Kommentar: Uforståelig hederspris

 6. OnklP og «Styggen på ryggen» fikk ingen priser

Fra andre aviser

 1. Morten Abel fikk hedersprisen

  Fædrelandsvennen
 2. «Bransjen bør applaudere at Nico & Vinz velger næring fremfor prisutdeling»

  Aftenposten
 3. Færre så Spellemannprisen

  Aftenposten
 4. Reddet Sørlandets ære

  Fædrelandsvennen
 5. Skal gjennomgå alt rundt Spellemannprisen

  Aftenposten
 6. Mener Röyksopp burde fått pris

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder